Tirsdag til torsdag måtte Henriette Korsmo Karlsen og familien på fem klare seg uten vann. Hun fikk tre liter nødvann i døgner per person. 	Alle
Tirsdag til torsdag måtte Henriette Korsmo Karlsen og familien på fem klare seg uten vann. Hun fikk tre liter nødvann i døgner per person. Alle Foto: Tommy Simon Norum

– Etter så lang tid uten vann begynner man å bli sliten

En stor vannlekkasje gjorde at rundt 70 beboere i Frilseth-området ble vannløse. Henriette Korsmo Karlsen og familien på fem måtte klare seg med nødvann i to døgn.

– Tirsdag morgen ble vannet borte og vi fikk tilbud om nødvann ved Ihle meieri. Bestemmelsene sier tre liter i døgnet per person, sier Henriette Korsmo Karlsen, som bor langs Eidsvollvegen med familien på fem.

Med to aktive sønner i amerikansk fotball, og en datter med en sykdom som kan kreve jevnlige toalettbesøk, ble vannmangelen en utfordring.

15 liter

Henriette dro til Ihle og hentet nødvann, som for fem personer tilsvarer 15 liter. I tillegg fikk hun også fylt to ekstra ti-litere og skryter av de kommuneansatte som var veldig imøtekommende.

– Jeg ordnet også seks kanner hos et vennepar, og vi fikk dusjet hos arbeidsgiver til mannen min, sier Korsmo Karlsen.

Mannskapene søkte lenge etter lekkasjen, men slet med å lokalisere hvor lekkasjen kom fra. Tirsdag ettermiddag ble arbeidet avbrutt som følge av store nedbørsmenger.

Thomas Nerlien fra kommunalteknikk sørget for å bistå beboerne i Frilseth-området med nødvann.
Thomas Nerlien fra kommunalteknikk sørget for å bistå beboerne i Frilseth-området med nødvann.
Ved Ihle meieri etablerte kommunen nødvann-post.
Ved Ihle meieri etablerte kommunen nødvann-post.

– Hva er verst av å være uten støm eller vann, sier Korsmo Karlsen, som brukte av nødvannet sitt for å koke kaffe til de som søkte etter vannlekkasjen.

Bak huset

Torsdag formiddag var lekkasjen lokalisert, og viste seg å være rett bak huset til Korsmo Karlsen.

– Vannrøret hadde sprukket som følge av at vi driver og skifter ut. Det var vanskelig å finne siden det var lite gjennomstrøming og mye regn. Lekkasjen gikk også rett i to dreneringsrør, og det ble mye jobb på gutta, sier Storm Viggo Sletner, fagansvarlig i det kommunale vannverket.

Nye PE-rør

De gamle støpejernsrørene er gamle og blir skiftet ut med polyetylenrør. Sletner har forståelse for at to døgn uten vann kan være krevende.

– Etter så lang tid begynner man å bli sliten. Kravet om nødvann er tre liter i døgnet per person de to første dagene, sier Sletner, som forteller at alle skal ha fått vannet tilbake.

– Vi har prøvd å informere så godt vi kan, og har spylt på alle spylepunktene og tatt vannprøver, sier Sletner.

tommy@raumnes.no