annonse

Etter et fem års smertehelvete har Marit fått et nytt liv takket være sittende MR

Livet smiler
Livet smiler: I fem år har Marit Mollerud satt livet på vent grunnet intense kroniske nakkesmerter, og norsk helsevesen fant ikke årsaken til smertene. Da hun leste om den triste skjebnen til Trond Erik Teigen reiste hun til London for å ta sittende MR. Hun har nå et nytt liv. Alle (Foto: Thomas Frigård)
Viktige bilder
Viktige bilder: Bildene Marit Mollerud fikk fra sittende MR i London viste skader som norsk diagnostikk ikke hadde fanget opp. Hun kunne behandles.
Annerledes
Annerledes: legen til Marit Mollerud beskrev bildene fra sittende MR som noe helt annet enn bildene fra liggende MR i Norge.
Kritisk
Kritisk: Mari-Ann Sæle i Enova Medical har hjulpet rundt 500 norske pasienter med å få sittende MR i London. Hun viser til at over 90 prosent av disse får påvist skader norsk helsevesen ikke har avdekket. Privat foto
Vil ha sittende MR
Vil ha sittende MR: Helsepolitisk talsperson i Høyre, Tone Wilhelmsen Trøen, mener at Norge bør ha en sittende eller stående MR-maskin. (Foto: Jan Erik Hæhre)

Måtte betale diagnostikk og behandling av egen lomme.

Thomas Frigård

Årnes

- Det føles som om jeg har fått tilbake livet mitt i gave. Det er en helt utrolig lettelse, sier Marit Mollerud fra Årnes.

- Det var et helvete

For drøyt ti år siden var hun med i en bilulykke som påførte henne nakkesmerter. Smertene forsvant, men i 2010 kom de tilbake. Hun har to ganger tatt MR-bilder i Norge, uten at hun har fått en konkret diagnose. I 2012 ble nakkesmertene så ille at hun måtte sykmelde seg, og alle forsøk på utredninger har ikke ført til verken en diagnose eller et redusert smertebilde. I 2015 ble Marit uføretrygdet, smertene hadde blitt så kraftige at hun knapt klarte å sove. Hun var ribbet for livskvalitet.

- Nakkesmertene var så ekstreme at jeg slet med å ligge, og jeg klarte ikke å sitte. Jeg sov maksimalt to timer hver natt. Det var rett og slett et helvete, sier Mollerud.

Fant ikke årsaken

Hun skryter av sin fastlege Jarle Unes. Han har tatt sin pasient alvorlig og sendt henne til en rekke utredninger, til tross for utredninger fant man ikke årsaken til de ekstreme smertene. Som mange andre pasienter med nakkesmerter måtte Mollerud ta til takke med medikamentell behandling for å redusere smertetoppene.

- Smertene ble større og større, og det var ingenting som hjalp. Situasjonen var håpløs, da ingen utredninger fant noen årsak til smertene, sier Mollerud.

Lese om seg selv

Smertene førte til at Mollerud ble gradvis mer asosial, hun holdt seg hjemme, mistet energi og livsglød. Livet ble en kamp for å holde de kroniske nakkesmertene i sjakk. I midten av januar leste hun i Raumnes om den triste skjebnen til Trond Erik Teigen. I en årrekke slet han med nakkesmerter, manglende medisinsk hjelp, og han følte seg som en kasteball i helsevesenet. Til slutt orket han ikke lenger å leve med smertene. Han tok sitt liv.

- Jeg gråt så mye av å lese om Trond, om hva han gjennomgikk og hans triste skjebne. Jeg kjente meg så godt igjen, det var nesten som å lese om seg selv, sier Mollerud.

Leste om sittende MR

I saken om Trond Erik Teigen viste Raumnes til at mange pasienter med kroniske nakkesmerter på eget initiativ har reist til London for å ta sittende MR, en diagnostikk norske helsemyndigheter mener at norske pasienter ikke har behov for. Raumnes omtalte historien om Johnny Mellomberg som fikk et nytt liv etter å ha fått sittende MR i London, etter 19 år i et smertehelvete.

- Jeg hadde aldri hørt om sittende MR før jeg leste om det i Raumnes. Situasjonen min var så håpløs, at jeg bestemte meg for å undersøke mulighetene for å reise til London, sier Mollerud.

Avdekket skader

Hun undersøkte deretter mulighetene for å ta sittende MR, og hun snakket med sin datter som bor i London. Hun fikk en skriftlig attest fra sin fastlege, og noen uker senere befant hun seg i klinikken i den engelske hovedstaden. De nye MR-bildene avdekket en rekke skader i nakken, og dette var skader som to runder med MR-bilder med norsk diagnostikk ikke hadde avdekket.

- Bildene viste blant annet en vridning i nakken, en nervekompresjon mellom to ledd og slitasje som ingen av MR-bildene jeg hadde tatt i Norge avdekket. Dette var helt nye funn, og det var en lettelse. Kanskje kunne det behandles, sier Mollerud.

40 prosent bedre

Hun har tidligere vært hos spesialister på Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI) på Ullevål og undersøkt nakken, men siden man ikke hadde noen indikasjoner på hvilke nakkeskader det dreide seg om, var det umulig å gi henne en relevant behandling. Bildene fra MR-maskinen i London ga spesialistene et helt annet utgangspunkt. Behandlende lege på NIMI uttalte at nakken ikke så bra ut, men han mente den kunne behandles.

- Ved å påvise hvilke skader det dreide seg om kunne legen behandle nerverøttene. Dette ga umiddelbart en 40 prosent reduksjon av smertene. Jeg kunne gå ut som et nytt menneske, selv om jeg fortsatt ikke er helt smertefri, sier Mollerud.

Måtte lese avisa

For første gang på fem år kunne hun sove sammenhengene i flere timer, og for første gang på flere år var det ikke lenger smerten som styrte livet hennes. Mollerud er kritisk til at det var en avissak i Raumnes som skulle gi henne muligheten til å få kontroll over sine kroniske smerter, og ikke det norske helsevesenet.

- Etter fem år med sterke smerter, bortfall fra arbeidslivet, en frarøvet livskvalitet, og utredning etter utredning hadde ingen i helsevesenet informert meg om denne muligheten. Det synes jeg er ganske utrolig, sier Mollerud.

Ikke behov sittende MR

En av de fremste spesialistene på nakkelidelser i Norge, Øystein P. Nygaard ved St. Olavshospitalet i Trondheim, har uttalt at man generelt ikke har tilstrekkelig kunnskap om årsaken til nakkesmerter. Helsemyndighetene har imidlertid ingen tro på at sittende MR skal være til hjelp for mange for norske pasienter med kroniske nakkesmerter.

- Teknologien er velkjent, men det har foreløpig ikke gitt et vesentlig bidrag til diagnostikken av disse pasientene. Dersom det kommer god vitenskapelig dokumentasjon på at denne type MR gir bedre og nyttig diagnostikk vil det selvsagt være aktuelt å anskaffe dette i Norge, har Nygaard tidligere uttalt til Raumnes.

Vil betale seg

Marit Mollerud, og mange andre, er imidlertid bevis for at sittende MR kan hjelpe pasienter med kroniske rygg- og nakkesmerter. Årnes-kvinnen er overbevist om at sittende MR hadde bidratt med å redusere mye lidelse hos en rekke pasienter med kroniske nakkesmerter, og at det vil kunne være vegen ut av en ufør tilstand og tilbake til arbeidslivet for mange.

- Jeg mener at det grenser til forkastelig at man i Norge ikke har sittende MR. Etter hva jeg selv har erfart er jeg overbevist om at det vil være en investering i folks helse, og at dette vil betale seg mange ganger. Jeg kan ikke forstå at politikerne kan stå og se på at pasienter lider når det finnes denne type diagnostikk som er tilgjengelig, sier Mollerud.

Har ikke krefter

Nakkesmertene førte til at Mollerud mistet arbeidsinntekten sin, hun mistet sin livskvalitet, og det norske helsevesenet har kun tilbudt henne medikamentell behandling. Hun har til sammen betalt rundt 15 000 kroner av egen lomme for å finansiere MR-bildene og behandlingen som har gitt resultater. Hun betegner dette som et brutalt tankekors.

- Folk som sliter med denne type smerter har ikke krefter eller ressurser til å lete fram et behandlingstilbud på egen hånd. Det er denne jobben helsevesenet skal gjøre for oss. Hadde ikke jeg hatt en datter som er bosatt i London til å hjelpe meg, ville jeg ikke ha hatt krefter til å gjøre denne jobben alene, sier hun.

- Kan hjelpe Ronny

Raumnes har omtalt historien til Ronny Bratsberg, en nesbu som ble påført den smertefulle sykdommen CRPS etter en feiloperasjon på Ahus i 2013. Mollerud er overbevist om at sittende MR også kan hjelpe Ronny.

- Det er helt feil at vi i Norge må finansiere vår egen behandling på denne måten, men det har vært verdt hver krone. Jeg er overbevist om at en sittende MR også kan gi personer som Ronny Bratsberg nye svar og nye behandlingsmuligheter, sier Mollerud.

Takker Trond

Selv om hun ikke er helt smertefri nyter hun livet for første gang på fem år, og for første gang på mange år våger hun å se framover og glede seg til neste dag. Hun vet godt hvem hun ønsker å takke for dette. Hun retter sin takknemlighet til Trond Erik Teigen, hans siste ønske var at noen måtte ta tak i problematikken rundt behandlingen av nakkelidelser, slik at ingen andre skulle lide hans skjebne. Nakkeskadde Hanne Stahl har allerede stått fram i Raumnes og fortalt at Tronds historie endret alt for henne.

- Det er ingen tvil om at det er Trond som har sørget for at jeg har fått et nytt liv. Jeg skulle så gjerne ha møtt ham og takket ham, og fortalt ham at det finnes håp. Det er bittert å tenke på at han ikke har fått den muligheten han har sørget for å gi meg og mange andre, sier Mollerud.

Har hjulpet 500 nordmenn

Selskapet Inova Medical har hjulpet rundt 500 norske pasienter med å få sittende MR i London. Over 90 prosent av disse har kommet hjem med bilder som viser skader norsk diagnostikk ikke avdekket.

- De som kommer til oss har kjempet i mange år i det norske helsevesenet uten at de har funnet årsaken til smertene de lider av. Over 90 prosent av de reiser hjem med nye svar, sier daglig leder i Inova Medical, Mari-Ann Sæle.

Så effekten

Etter selv å ha slitt med nakkesmerter oppdaget Sæle at det fantes diagnostikk i utlandet som norske pasienter ikke har tilgang til. Hun fikk hjelp i London, og etter dette etablerte hun et selskap som hjelper norske pasienter i samme situasjon.

- Jeg så effekten av denne MR-maskinen og ønsket å hjelpe andre som ikke opplever å få hjelp i Norge. Jeg tok lån på huset og satte i gang, sier Sæle.

En siste løsning

Den typiske pasienten som oppsøker Inova har gått i rundt tre år i det norske helsevesenet, uten at det har ført til at man har fått påvist noen fysisk årsak til de plagene man sliter med.

- De fleste som oppsøker oss har prøvd det meste det norske helsevesenet kan tilby. De er i en dårlig helsemessig forfatning, og de ser på oss som en siste løsning, sier Sæle.

Psykosomatisk

Ifølge Sæle har rundt 80 prosent av dem som reiser til London for å ta sittende MR fått psykosomatiske forklaringer på de smertene de lider av. Underlig nok reiser over 90 prosent hjem fra London med MR-bilder med funn som tilsier at det er fysiske skader som medfører smerter hos pasienten.

- Mange pasienter klarer ikke gjøre noe annet enn å ligge i 12-18 timer i døgnet grunnet intense smerter, og i Norge har de fått en psykosomatisk forklaring på smertene. MR i London viser svært ofte noe annet, sier Sæle.

50 år uten hjelp

MR-maskinen i London koster rundt 30 millioner kroner, men den krever også faglig ekspertise for å benyttes. Norske helsemyndigheter mener at det ikke er behov for en slik maskin i Norge, dette til tross for at det er svært mange tilsvarende historier som Marit Mollerud forteller.

- Vi opplever mange sterke historier. Den mest ekstreme vi har opplevd er en person som hadde levd i et smertehelvete i 50 år uten å få adekvat medisinsk hjelp. Han fikk hjelp i London, og han reiste hjem smertefri, sier Sæle.

Ignorerer resultater

Hun kan ikke forstå hvordan norske helsemyndigheter kan mene at det ikke er behov for en sittende MR i Norge.

- Våre resultater taler for seg selv, og det er håpløst at norsk helsevesen mener at vi ikke har behov for sittende MR. Det er en ignorering av medisinske resultater som er oppsiktsvekkende, og som går ut over norske pasienter, sier Sæle.

- Norske spesialister på spinale lidelser ser ikke at denne diagnostikken bidrar med noe nytt?

- Vi ser noe annet. Marit Mollerud er et eksempel på dette, og vi har svært mange liknende eksempler å vise til, sier Sæle.

Vil kjøpe MR-maskin

Hun viser til at hvert år får mellom 2000 og 4000 nordmenn nye nakkeskader, og at en stor andel av disse trenger medisinsk behandling i større eller mindre grad. Inova Medical arbeider med planer om å anskaffe en sittende MR til Norge i privat regi.

- Vi ser nytten og behovet, sier Sæle.

Hjelper for få?

Det er beslutningsforum, bestående av de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene, som avgjør hvilke nye metoder som skal innføres til Norge. Ekspertene erkjenner at sittende MR kan være til hjelp for enkelte pasienter, men de mener at pasientgruppen er for liten til å bruke penger på et slikt diagnoseverktøy. Pasientgruppen opplever på denne måten at de blir sittende uten et adekvat behandlingstilbud fordi de ikke er mange nok som har de samme lidelsene.

- MR-undersøkelse i stående stilling kan være nyttig hos noen utvalgte pasienter, men denne spesielle maskinen er lite egnet for det store flertall av pasienter ved et sykehus som Oslo universitetssykehus. Vi har derfor ingen planer om å anskaffe utstyret, sa klinikkleder ved klinikk for radiologi og nukleærmedisin. Hans-Jørgen Smith til NRK i fjor.

Ved Oslo universitetssykehus jobber noen av landets fremste innen radiologi, og Smith viser til at sittende eller stående MR kan vise endringer som ikke kommer fram i liggende MR.

- Vi er godt kjent med denne MR-maskinen som kan undersøke pasienter i stående stilling, og det stemmer at den ikke finnes i Norge. Det er godt dokumentert at stående (eller sittende) stilling påvirker plassforholdene i spinalkanalen (ryggkanalen). For eksempel hos pasienter med isjias kan man i enkelte tilfeller få framstilt en nervekompresjon som ikke er tydelig i liggende stilling. Det er bare stående MR som kan vise slike endringer fra liggende til stående stilling, sa Smith til NRK i fjor.

Til tross for dette er det uaktuelt å skaffe en slik maskin til sykehuset i Oslo, og det samme gjelder for de andre helseforetakene i landet.

Raumnes har jobbet med å få en uttalelse fra Marit Molleruds behandlende lege ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt, Göran Skog. Han har nemlig vurdert MR-bildene fra den sittende MR-maskinen i London, og han han har ut ifra de nye funnene i disse bildene gitt Mollerud en behandling som har gitt Mollerud et nytt liv. Skog har ikke svart på spørsmålene fra Raumnes.

Fire sitter med makten

Hvorfor har vi ikke sittende MR i Norge? Fordi et beslutningsforum bestående av de fire direktørene for de regionale helseforetakene mener at nordmenn ikke har behov for dette.

- I Norge mener de faglige ekspertene at det ikke er godt nok vitenskapelig dokumentert at sittende eller stående MR vil bidra til bedre diagnostisering av nakkeskader. Derfor har vi ikke denne tjenesten, sier helsepolitisk talsperson for Høyre på Stortinget, Tone Trøen, opprinnelig fra Haga.

Bare noen få

Inova Medical kan vise til at 90 prosent av de pasientene de har tatt med seg til London for å gjennomføre sittende MR får påvist skader norsk diagnostikk ikke har avdekket. De fleste av disse pasientene har gjennomgått mange års smertehelvete, uten at det norske helsevesenet har klart å endre dette på noen som helst måte. Mange av dem som får nye diagnoser i London opplever en betydelig bedring, men norske fageksperter mener at sittende MR er lite hensiktsmessig.

- Helsedirektoratet mener at sittende eller stående MR bare vil kunne brukes på en liten pasientgruppe, og at det derfor ikke har blitt funnet hensiktsmessig å innføre dette til Norge, sier Trøen.

Fire med all makt

Selv om nakkeskadde pasienter har rett til en «second opinion» medfører dette ikke at Helfo automatisk dekker undersøkelser i utlandet. Trøen viser til at den faglige ekspertisen i Norge mener at det ikke er godt nok vitenskapelig dokumentert at sittende eller stående MR vil bidra til bedre diagnostisering av nakkeskader. Men den endelige avgjørelsen om hvilke diagnostiske verktøy norske skattebetalere skal ha tilgang til er det i realiteten kun fire personer som sitter og avgjør.

- Det er Beslutningsforum, som består av de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene, som bestemmer hvilke nye metoder som innføres i Norge. De baserer sine beslutninger på faglige råd, sier Trøen.

Sykehusene bestemmer

- Hvorfor er det ingen planer om å anskaffe sittende MR?

- Så lenge de faglige miljøene i Norge ikke anbefaler dette, er det dessverre vanskelig å se for seg at det vil skje, sier Trøen.

Hun viser til at det er sykehusene som til enhver tid bestemmer hvilke verktøy de trenger for å hjelpe pasientene. Trøen ser imidlertid at mange pasienter har fått hjelp av sittende eller stående MR. Hun mener derfor at man bør vurdere å anskaffe et slikt verktøy.

- Jeg skulle ønske at det kunne bli et slikt tilbud i hvert fall et sted i Norge. Jeg mener at vi må oppmuntre til mer forsking på dette området. Jeg har offentlig utfordret fagmiljøene til å forske på dette og til å bruke noe av den betydelige styrkingen Høyre i regjering har lagt inn i budsjettene til forsking, sier Trøen.

Stole på faglige råd

Hun har tidligere latt seg berøre av den sterke historien om Trond Erik Teigen som tok sitt eget liv, og hun har møtt mange personer som sliter med nakkeskader. Dette har gjort sterkt inntrykk på helsepolitikeren.

- Vi må allikevel støtte oss på de faglige rådene vi får. Det vil kunne føre helt feil av sted i helsetjenesten hvis politikere begynte å overkjøre faglige anbefalinger og innførte nye behandlinger og metoder før de er faglig og vitenskapelig dokumentert og godkjent i Norge, sier Trøen.

Fortvilende

Samtidig synes hun det er fortvilende å se at så mange pasienter mener at de har fått hjelp av en diagnostikk som Norge ikke ser verdien av.

- Det er fortvilende at mange pasienter, som sliter med sterke smerter og en krevende livssituasjon, mener at stående eller sittende MR ville kunne diagnostisere bedre de skadene de har. Det er grunnen til at jeg håper det kan forskes på dette i Norge, sier Trøen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse