annonse

Et gjeldsregister kunne ha forhindret økonomisk ruin for både Janne og vergen

Kunne vært unngått
Kunne vært unngått: Med et gjeldsregister kunne Janne Lundhaug i dag vært uten gjeld. (Foto: Thomas Frigård)
Stoppet
Stoppet: Vergen som lånte penger i sin nieses navn mener at et gjeldsregister hadde stoppet ham. (Foto: Thomas Frigård)
Uten oversikt
Uten oversikt: Advokat Svein Harald Wennevik viser til at dagens lånesystem medfører at ingen banker har oversikt over forbrukslånene som en person har tatt opp. Pressefoto (Foto: )
: (Foto: )
Raumnes går i dybden

I løpet av noen måneder tok ekssamboeren opp over to millioner kroner i forbrukslån i Janne Lundhaugs navn. Det nye gjeldsregisteret kunne ha reddet Janne fra å bli gjeldsslave.

  • Thomas Frigård

– Trolig er dette et bedrageri eller låneopptak som hadde vært hindret av et gjeldsregister, uttalte dommer Ola Trygve Holt i rettssaken mot Janne Lundhaug i slutten av november i fjor.

Bekymringsfullt

Lundhaug ble utsatt for bedrageri av sin ekssamboer, og ved å misbruke hennes BankID påførte han Lundhaug 14 forbrukslån på til sammen 2,1 millioner kroner. Ekssamboeren brukte alle pengene på nettspill, han ble dømt til fengsel for bedrageriet, men Lundhaug må stå ansvarlig for å betale gjelda grunnet uaktsomhet.

– Det er svært bekymringsfullt at det er mulig å pådra seg så mye forbruksgjeld i løpet av kort tid som i eksempelet som nevnes. Gjeldsinformasjonsordningen er et viktig tiltak for å motvirke dette, sier kommunikasjonsrådgiver i Barne- og likestillingsdepartementet, Rune Martin Akselsen.

Ingen har oversikt

Å etablere et gjeldsregister med oversikt over samtlige lån en person har etablert har vært et politisk tema i 15 år. Fram til november 2017 var det kun informasjon om boliglån og andre pantelån som var tilgjengelig for banker og kredittselskap. Usikret gjeld uten tinglysning, som forbrukslån og kredittkortgjeld, fantes det ingen sentral oversikt over.

– Dette betyr at ingen banker har hatt oversikt over hvilke forbrukslån en person har, og man kan i realiteten ta opp et stort forbrukslån fordelt på forskjellige banker på kort tid, sier advokat i Osloadvokatene, Svein Harald Wennevik.

Dette lånesystemet førte til at ekssamboeren til Janne Lundhaug i løpet av et halvt års tid kunne få fire millioner kroner i forbrukslån, uten at noen banker reagerte.

– Livet mitt er i grus, og mye tyder på at et gjeldsregister hadde hindret dette. Jeg kan ikke forstå at dette ikke har blitt etablert tidligere, sier Janne Lundhaug.

Informasjon om kunden

Stortingen vedtok den nye gjeldsinformasjonsloven i november i 2017, og denne loven innebærer at banker og finansforetak skal innrapportere opplysninger om usikret forbrukskreditt til et nasjonalt gjeldsregister. Selskapene Finans Norge og Evry har fått konsesjon til å etablere et slikt gjeldsregister. Registrene skal hete henholdsvis Norsk Gjeldsinformasjon AS og Gjeldsregisteret AS.

– Denne ordningen gir utlånere informasjon om forbruksgjelden til kunden. Utlåneren får derfor mulighet til å se om kunden har for mye forbruksgjeld til at denne bør innvilges mer lån og kreditt, sier Akselsen.

Den nye gjeldsinformasjonsordningen innebærer at utlånerne vil kunne se hvis kunden har store forbrukslån fra før, og da skal det i realiteten ikke innvilges nye lån.

– Lån og kreditt blir registrert når de blir tatt opp, og det vil ikke være frivillig å bli oppført i gjeldsinformasjonsforetakene. Alle personer med usikret gjeld vil bli registrert, sier Akselsen.

– Er det i dag tilstrekkelig kontroll over bransjen som gir forbrukslån?

– Det er iverksatt en rekke tiltak mot problemene med forbrukskreditt, og flere er på trappene. Når tiltakene har fått tid til å virke, venter vi at problemene vi har sett på dette området vil reduseres, sier Akselsen.

– Kunne ha stoppet meg

– Et gjeldsregister bør på plass så snart som mulig, og det er bra at det kommer. På denne måten får bankene en oversikt, og spilleavhengige som meg selv kan bli stoppet, sier den spillavhengige mannen som tok opp rundt 300 000 kroner i forbrukslån i navnet til sin niese, som han var verge for.

Spillavhengighet førte til at han tok opp forbrukslån for å spille på nettspill, og til slutt tok han opp 300 000 kroner i forbrukslån i navnet til sin psykisk utviklingshemmede niese. Deretter anmeldte han seg selv til politiet. Nå sitter han med tre millioner i forbrukslån, et lån han aldri klarer å betale tilbake.

– Når man er avhengig av å spille, så oppgir man ikke hva man har i forbrukslån når man søker om nye lån. På denne måten kan man låne over evne, og dermed synke ned i gjeldskrise, sier mannen.

Han presiserer at han selv er ansvarlig for de lånene han har tatt opp, men han burde vært stoppet.

– Jeg burde ha vært stoppet, og et gjeldsregister hadde stoppet meg. Utfordringen er at som spillavhengig er man ikke i stand til å stoppe seg selv, og når man til slutt erkjenner at man er fortapt har man ingenting å tape på å låne enda mer. Man ser tross alt en mulighet for å vinne. Sannheten er at man graver seg enda lenger ned, og det er mange som havner i gjeldskrise på denne måten, sier mannen.

thomas@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse