En varm juni og mer enn dobbelt så mye regn i august
En varm juni-måned og en våt august oppsummerer sommeren ved målestasjonen på Årnes.
– I august kom det over 200 millimeter nedbør ved målestasjonen på Årnes, som er mer enn det dobbelte av normalen i august. Mandag 7. til tirsdag 8. august kom det 38,8 millimeter, som var starten av uværet «Hans», forteller Ketil Tunheim, klimavakt og klimaforsker ved Meteorologisk Institutt.
Tunheim forteller at farevarslene har pågått helt siden «Hans» i starten av august, men at det først nå begynner å avta litt. Målingene skjer fra klokken 08 og 24 timer framover hver dag, noe som er en videreføring fra den gang bøndene sjekket værstasjonene manuelt.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Det har vært mer nedbør i tiden etter og ingen særlige pause etter «Hans», forteller Tunheim.
En varm juni
For landbruket har 2023 vært en vanskelig sesong. Tørkeperioden i juni etterfulgt av vannmassene i august har ødelagt mye avlinger. Tunheim forteller at det har vært en spesielt varm juni i år.
– Snittemperaturen per døgn på Årnes i juni lå på 17,5 grader, som er 3,6 grader mer enn normalen for perioden 1991-2020 på 13,9 grader, sier Tunheim.
Deretter kom det en tilnærmet normal juli-måned med 124,5 millimeter nedbør, og deretter kom den regnfulle augustmåneden.
– På nedbørsfronten kom det tre topper siden starten av august og fram til nå. Totalt i august kom det over 110 millimeter mer enn normalt, forteller Tunheim.
Fryktet ny 2018
Med den varme og tørre junimåneden forteller Tunheim at mange fryktet det skulle bli en ny tørkesommer som i 2018.
– Må man belage seg på mer ekstremvær?
– Det blir mer og mer vær-variasjoner å vente. «Hans» ble definert som ekstremvær etter grenseverdiene, og det er sjelden at det kommer så mye, sier Tunheim, som tror det var lurt å sette god beredskap i forkant.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Han forteller at bakken blir så mettet med vann, og at det derfor skal lite til før det blir flomtilstander. Nå er det Drammens-området som sliter.
– Meteorologisk Institutt har ikke meldt rød fare for styrtregn, og når regnet treffer bakken er det NVE som tar over. Da kan det bli flom på grunn av været, sier Tunheim.