EN ILDSJEL HAR SLOKNET: Pinseaften døde Harald Verket etter kort tids sykeleie. Bildet er tatt i 2016 hjemme på Glomma Terasse i forbindelse med 70-årsdagen.

En ildsjel har sloknet: Harald Verket er død

Pinseaften ble Nes en ildsjel fattigere. 76 år gammel døde Harald Verket etter kort tids sykeleie.

– Han var familiens klippe for oss og moren min, sier Lars Verket.

Etter et kort tids sykeleie døde Harald Verket på pinseaften. Han etterlater seg kona Bjørg og de to sønnene Lars og Birger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den tunge beskjeden kom på en ekstra spesiell dag.

– Mamma og pappa giftet seg på pinseaften i 1968, og skulle hatt 55-års bryllupsdag i morgen 1. juni. Regner man fra pinseaften til pinseaften holdt de sammen i 55 år, forteller Lars, som er født i 1969, mens broren Birger er født i 1972.

Bankmannen og ildsjelen

Harald Verket var opprinnelig fra Oslo men flyttet til Aulifeltet i 1969, den gang feltet var nytt. Deretter flyttet familien til Fjellfoten, og senere flyttet Bjørg og Harald til Glomma Terrasse i 1999 og nærmere Årnes sentrum.

Harald var en aktiv ildsjel som brant for å legge til rette for andre, og han gjorde seg bemerket i tre arbeiderlag og tre velforeninger. Selv trodde han at engasjementet kom fra bestefaren som var Ap-ordfører i en kommune i nærheten av Kongsberg på 1930-tallet.

I hele sitt yrkesaktive liv var Harald bankmann.

– Pappa jobbet i bank i alle år, hovedsakelig hos DNB i Oslo, men han var også innom Raumnes sparebank. Målet hans var egentlig å bli elektriker, men plutselig hadde han jobbet mange år i bank, og han tok utdannelse på bankakademiet, forteller Lars.

Idrettshall og stolpejakt

Etter at Harald ble pensjonist engasjerte han seg mer i lokalmiljøet. Han var en sentral pådriver for bygdas stolpejakt-program, og sto på barrikadene for å bygge både friidrettshall på Neskollen og svømmehall på Årnes, noe som ble til Nes Arena og Nes Svømmehall.

– Pappa var også veldig aktiv i Bodding sanitetsforening og i Dragsjøhyttas venner. Han var også en periode politisk aktiv, forteller Lars.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For Harald var trivsel og folkehelse sentrale elementer. Han var en sentral støttespiller og pådriver i flere lokale lag og foreninger, og uten Haralds engasjement hadde ikke Bodding Sanitetsforening klart å restaurere Bodding skole, som i 1975 ble til Bodding sanitetshus. Harald engasjerte seg og skaffet midler fra både fylkeskommunen og Gjensidigestiftelsen. Harald sørget også for at sanitetsforeningen fikk sin egen Facebook-side.

Les også
SE BILDENE: Reddet det 160 år gamle huset fra råteskader og forvitring

Glad i turer og aktivitet

Men Harald brant ikke bare for å holde andre i aktivitet, men likte også å holde seg selv i form.

– Både modern og fadern har vært aktive i turmarsjen, og i løpet av fem år gikk de Pilgrimsleden fra Oslo til Nidaros hvor de fulgte sitt eget opplegg. Fadern sørget for logistikk med bil og tog, og det var spennende å følge med på, forteller Lars.

Inntil for få år siden hadde Bjørg og Harald hytte i Odalen, der de likte å slappe av og tilbringe mye av tiden. Til Raumnes på 70-årsdagen sa Harald at målet var å holde det gående, og at det var engasjementet som holdt han i gang. Helt til det siste var Harald Verkets navn ofte å se på meninger-sidene i Raumnes, hvor han skrev mange leserinnlegg. Ny E16-trasé, utbyggingsplaner og bredbåndsdekning var bare noe av det Harald brant for og hadde sterke meninger om.

Les også
Bautaplassen og blokkbebyggelse

Ble syk

For fem år siden ble imidlertid Harald syk. Da fikk han kreftdiagnose og fikk stamcellebehandling.

– Pappa ble behandlet for fem år siden, og behandlingen ga noen år ekstra. Men kreften kom tilbake og det var det han døde av, forteller Lars.

Sykdommen gjorde at Harald ble noe redusert, men han var fortsatt like engasjert. For familien kom dødsfallet brått etter et kort tids sykeleie.

– Vi er preget, og jeg hadde ikke sett for meg at det skulle være så tungt, forteller Lars.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begge sønnene til Harald og Bjørg er bosatt i Kristiansand, og begge flyttet nedover midt på 1990-tallet.

– Jeg gikk en del av stolpejaktløypene i Nes mens pappa var syk. Jeg har også startet de første stolpejakt-løypene i Kristiansand og det går i familien, sier Lars.

Les også
Turmarsj, OL og treningstips ved Dragsjøhytta

Gode minner

For både familie, venner, lag og foreninger etterlater Harald Verket et stort tomrom. Familien er forberedt på at mange vil vise ildsjelen den siste ære i Årnes kirke torsdag 8. juni.

– I samtale med Nilsen var vi usikre på hvor mange programmer vi skulle trykke, og vi er usikre på hvor mange som kommer, sier Lars.

Harald Verket ble 76 år, og en aktiv ildsjel og lokalpatriot har registrert sin siste stolpe.