SAMMEN I 11 ÅR: Sara Marie Solodden (t.v.) og Emilie Haakerud fra Auli har vært kjærester siden sistnevnte begynte på ungdomsskolen i 2011. Foto: Amanda Tandberg

Emilie fridde til Sara på samme hytte som de ble kjærester

Det har gått nesten elleve år siden Emilie Haakerud (23) og Sara Solodden (26) fra Auli ble kjærester. Nå skal de snart gifte seg.

Jentene fra Auli ble kjent da begge spilte i Framtun og Auli skolekorps. De var venner i korpset, men etter en korpstur sommeren 2011 begynte de å se på hverandre med andre øyne.

Les også
Isabelle inviterer til gards: – Vi driver på en litt spesiell måte

Det var da Solodden ble med Haakerud og hennes familie på hyttetur i oktober samme år at kjærligheten ble et faktum.

– Vi dro på hytta som venner og kom tilbake som kjærester, sier Solodden.

– Ja, hun ble med på hytta, også dro hun bare aldri hjem igjen, ler Haakerud.

Skummelt å fortelle familie og venner

Med dette manglet bare å fortelle det til venner og familie, og Haakerud innrømmer at hun var redd for å fortelle foreldrene sine at hun er sammen med en jente.

– De har aldri gitt uttrykk for at det ikke er greit, men man sitter jo alltid med en genuin frykt for at noen synes det er ugreit. Det gjaldt også nære venner egentlig. Heldigvis tok alle det veldig fint, sier Haakerud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både Haakerud og Solodden hadde en veldig fin opplevelse med å fortelle det til familie og venner, tross litt nervøsitet fra Haakerud sin side.

– Det var ikke sånn at jeg kom hjem en dag og sa «hei mamma, jeg er lesbisk». Jeg bare fortalte foreldrene mine at jeg er sammen med Emilie, for meg spiller det ingen rolle om man er lesbisk eller hva man er. Jeg er sammen med Emilie, og det er det, sier Solodden.

Haakerud valgte å ta samme inngang i samtalen, og fortalte foreldrene sine med noen dagers mellomrom at hun var sammen med Sara.

– Mamma kom til meg noen dager senere og sa «tror du ikke vi visste det?», så det kom visst ikke som noe sjokk på noen, ler Haakerud, og legger til:

– Tanta mi hadde visst sagt til mamma at Sara og jeg kom til å bli kjærester på den hytteturen, så det var flere som forventet det.

På dette tidspunktet var jentene bare 13 og 15 år gamle, men dette viste seg å være en kjærlighet som skulle vare i mange år fram i tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kun positive opplevelser

For Auli-jentene har det vært en utelukkende positiv opplevelse å vokse opp som homofil i Nes. Ingen av dem kommer på en hendelse som de har opplevd som negativ eller ubehagelig, og det er de veldig takknemlige for. Begge to gikk på Runni ungdomsskole og Nes videregående skole, og har kun gode opplevelser.

– Vi har nok vært veldig heldige med omgangskretsen vår og de årskullene vi gikk med på ungdomsskolen og videregående. Det kan hende folk har hatt noen negative tanker, men jeg har i hvert fall ikke opplevd noe direkte negativt. Vi har aldri følt oss mindre akseptert på skolen eller andre steder, sier Sara.

Les også
Ønsker å bosette flere flyktninger: – Har kapasitet

– Det gjelder også i korpset. Der er det folk i ulike aldersgrupper og fra forskjellige kulturer, men vi opplevde bare positivitet siden vi ble kjærester, sier Emilie, og legger til:

– Det hjelper også at man har venner som man er såpass trygg på at du vet at de backer deg dersom det hadde skjedd noe. Det er ikke noe man kødder med i vennekretsen vår.

Mange gode minner

EN AV MANGE TURER: Her er paret avbildet på deres første ordentlige kjærestetur til Aten i 2016. Begge var offisielt voksne, og kunne dra på første tur alene, uten familie. Foto: Privat

Da jentene hadde vært kjærester i nærmere fem år, dro de på sin aller første ordentlige kjærestetur til Aten. Denne turen trekker de fram som et av de beste minnene de har sammen.

– Vi hadde begge fylt 18 år, og det var den første ordentlige milepælen i livet vårt. Vi hadde vært sammen i fem år, og vi skulle på den første kjæresteturen uten familie. Det var veldig koselig, sier Sara.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Plutselig måtte vi finne ut av alt selv på tur. Det var en omvending, ler Emilie.

I løpet av årene som kjærester har de vært på flere turer sammen, men de fleste har gått til Haakerud-familiens hytte på Knapper i Nord-Odal. Det var på denne hytta de først ble sammen, og også her Haakerud valgte å fri til sin kommende kone for et og et halvt år siden.

2020: Emilie frir til Sara

Etter mange års tenking og en snau måneds planlegging, fridde Haakerud til Solodden på bitte lille julaften i 2020, på samme hytte som de hadde blitt kjærester ni år tidligere.

Les også
Ellen og Tom har gitt hverandre sine «ja»!

Hun hadde gått til innkjøp av en julekule hvor det sto «vil du gifte deg med meg?», pakket den inn og ga den til Solodden. Solodden åpnet gaven foran hele familien til Haakerud, og Haakerud kan bekrefte at det hele ble en tårevåt affære både for paret og øvrig familie.

2015: Her hadde paret vært kjærester i fire år. De omtaler julen som «deres» høytid, derfor fridde også Haakerud med juletema på bitte lille julaften fem år senere. Foto: Privat

– Jeg ble veldig sjokkert, men selvfølgelig veldig glad. Jeg har jo også villet dette lenge. Også er det fint at Emilie tok inn jul i frieriet, det er liksom «vår» høytid, sier Solodden.

Nå er bryllupsplanleggingen i gang, og paret håper å gifte seg i 2024. Drømmen er låvebryllup, men hovedfokus i første omgang er fast jobb og hjem i Nes. Deretter vil bil, hund og barn bli aktuelt for jentene.

Tror det er viktig med pride-parade på et lite sted

Haakerud og Solodden mener det er bra at det nå skal arrangeres pride-parade i hjemkommunen. Selv om de selv har hatt en positiv opplevelse med egen legning i Nes, forstår de at det er mange som ikke har det.

– Det er utelukkende positivt at dette arrangeres, siden det er et relativt lite lokalsamfunn. Det er lett å ha fordommer mot slike lokalsamfunn og tenke at alle er imot skeive, siden man gjerne har videreført en litt gammeldags kultur. Men jeg tror det er bra at det blir markert for å vise at samfunnet synes det er greit, og at man kan bli akseptert uansett hvor man bor, sier Solodden, og legger til:

– Det er fint for folk å se at man ikke trenger å bo i Oslo for å bli akseptert som annerledes.

Haakerud og Solodden mener at initiativtaker Aminda Luna Aase og resten av de unge i kommunen skal ha skryt for at de tar initiativ til at det blir arrangert parade. Dette mener de særlig i lys av at Nes er et relativt lite lokalsamfunn.

Les også
Arrangerer pride-parade for første gang

– Det er kanskje flere unge mennesker som er åpent skeive enn eldre, så det kan være at det er enklere for dem å være pådrivere for noe sånt. I tillegg lærer de unge nå mer om å ta kamper for folk, uansett om man er en del av det selv eller ikke. Det er veldig bra at de unge står opp for de rundt seg, sier Solodden.

FORNØYDE: Sara Marie Solodden og Emilie Haakerud er veldig fornøyde med at det nå blir arrangert pride-parade på Årnes. Foto: Privat

– Ungdommene er framtida. At de tar initiativ viser at det er noe som betyr noe for dagens unge, og det er veldig fint, sier Haakerud.