ELGÅULVEN: Statens naturoppsyn har merket og flyttet en genetisk viktig ulv flere ganger, oppfinnelig fra Engerdal, bedre kjent som Elgåulven. Nå viser det seg at den og ei tispe har oppholdt seg i Nes. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet

Den berømte Elgåulven har vært i Nes

Elgåulven, du vet den med ekstra viktig blod i årene, har oppholdt seg i Nes. Se kartet som viser hvor den har beveget seg.

De klarer ikke å slå seg til ro, Elgåulven og hans kjæreste. Dette er ulvene som har skapt overskrifter i riksmediene fordi de blir flyttet rundt på av myndighetene. Elgåulven er en genetisk verdifull ulv. Et nytt kart offentliggjort av Miljødirektoratet mandag, viser at disse to ulvene også skal ha vært i Nes øst for Glomma siden nyttår.

Fortsatt på vandring

Paret ser fortsatt ut til å være på vandring. Miljødirektoratets kart viser området de har brukt hittil.

ÅRNES OG OMEGN: På dette kartet er området Elgåulven har beveget seg i år tegnet inn. Den har vært i Nes øst for Årnes (innfelt kartutsnitt). Foto: Hege Marie Vikaune Foto: Hege Marie Vikaune/NTB

– For å unngå forstyrrelser har vi som generell praksis at vi ikke deler detaljerte opplysninger om hvor de merkede ulvene befinner seg. Det er i tillegg et spesielt behov for å skjerme data om den genetisk verdifulle hannen. Samtidig ser vi et behov for å gi informasjon om hvor de har oppholdt seg til nå, på et overordnet nivå, sier Ivar Myklebust, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet.

Les også
NES-ULVER: Svarthus-paret ble felt

Dataene fra senderne tilsier at dyra til denne tid har oppholdt seg innenfor arealer i de ni kommunene Aurskog-Høland, Indre Østfold, Marker, Nes, Rakkestad, Sarpsborg, Skiptvet, Sør-Odal og Våler. De har ikke vært tilbake i områdene i Sarpsborg og Våler der de ble sluppet 3. januar, etter at de sammen krysset Glomma i østlig retning i midten av februar.

Oppsøker stadig nye områder

Ulveparet har i tiden som er gått siden de ble flyttet fra Østerdalen oppholdt seg utelukkende innenfor ulvesonen. De hadde i månedsskiftet februar/mars stor fart i nordlig retning. Statsforvalterne valgte da å stoppe lisensfellingen av ulv utenfor ulvesonen i noen dager ettersom dyra kan forflytte seg langt mellom hver oppdatering.

Les også
Ulvesaken: WWF tapte i Høyesterett

– Ulvene har til nå ikke etablert noen forutsigbar områdebruk, men oppsøker stadig nye områder. Det er foreløpig ikke mulig å si noe sikkert om hvor dette ulveparet kommer til å oppholde seg utover sommeren og høsten. Vi har ingen informasjon om status for paring. Hvis det blir valpekull denne våren forventer vi at paret vil etablere en mer forutsigbar områdebruk i tiden som kommer, sier Myklebust.