GOD RESPONS: Edda Bøhn har fått mange gode tilbakemeldinger, etter episoden av «Norge bak fasaden» og besøket hos «God morgen Norge». Foto: Amanda Tandberg

Edda om responsen: – Nytt og godt at folk ser meg for den jeg er

Edda Bøhn har fått utelukkende positiv respons etter «Norge bak fasaden»–episoden og besøket hos «God morgen Norge».

Mandag kom episoden av «Norge bak fasaden», hvor Edda Bøhn fra Skogbygda fortalte sin historie som psykiatrisk pasient i Norge over 18 år.

Gjestet «God morgen Norge»

I den forbindelse ble det flere medieoppslag, og tirsdag var hun også med på «God morgen Norge» på TV2.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg var nervøs, for det er skummelt med direkte-TV. Men jeg snakka med programlederne i forkant, og hadde med meg Janne (Amble Haugan, programleder for Norge bak fasaden, journ.anm.), så det gikk fint.

Edda syns det var rart å være med i et program hun har sett mye på selv.

GOD MORGEN NORGE: Edda fortalte litt av sin historie da hun gjestet "God morgen Norge" tirsdag, sammen med Bjarne Hansen, psykologspesialist og professor ved UiB og Helse Bergen. Foto: Skjermdump TV2 Play

– Men det var gøy å se hvordan det faktisk er, bak kameraene. Det var en god opplevelse, sier hun til Raumnes.

Positiv respons fra nære og fjerne

I etterkant har Edda fått utelukkende positiv respons.

– Jeg har fått en del tilbakemeldinger fra folk jeg kjenner som sier jeg er modig og tøff, og at det var sterkt å se. Det har kommet mange hjerter, sier Edda, og legger til at hun også har fått tilbakemeldinger fra folk hun ikke kjenner.

– Jeg har fått respons fra folk som er i samme situasjon som meg og som kjenner seg igjen i det jeg har opplevd. De er glad for at jeg kan være et ansikt utad for dem.

Hun forteller at hun i forkant var ganske nervøs for responsen på episoden av Norge bak fasaden, og artiklene som fulgte.

– Samtidig var det mindre overveldende enn jeg frykta. Det har vært jevnt og trutt med koselige meldinger, men jeg frykta verre respons. Nå er jeg spent på om de som faktisk bør ta tak i psykiatrien, gjør det, sier Edda.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

POSITIVE KOMMENTARER: Kommentarfeltet til Raumnes var fylt av hjerter og gode hilsninger til Edda. Foto: Skjermbilde Facebook

Et ønske om å endre systemet

Eddas motivasjon til å fortelle sin historie er et ønske om å endre systemet i det norske helsevesenet. Det ønsket står sterkt, og hun håper at hun får flere sjanser til å fortelle mer av sin historie.

– Det er jo bare litt av det jeg har opplevd som kommer ut. Men det er en ny opplevelse og erfaring å kjenne at jeg blir lytta til og tatt på alvor, for det er en mangelvare i psykiatrien, sier Edda, og fortsetter:

– At jeg blir sett på som modig, reflektert og tøff, er stor forskjell fra det jeg har hørt i psykiatrien. I psykiatrien er man også i en pressa situasjon, og forteller bare det man trenger hjelp til, og får dermed ikke vist hele deg. Det er nytt og godt at folk ser meg for den jeg er.

Tar opplevelsene innover seg

Edda forteller at medietrykket allerede har stilnet litt, så nå skal hun bruke litt tid på å samle seg.

– Nå skal jeg bruke tid på å ta innover meg og bearbeide opplevelsene, og lande litt. Så er jeg snart tilbake til hverdagen med vanlige rutiner. Det har vært en ut-av-meg-sjæl-opplevelse, men foreløpig går det greit. Jeg tror jeg skal lande med beina på bakken, sier hun.

En av bekymringene hennes nå er at spesialpoliklinikken for spiseforstyrrelser, som hun jevnlig går til, skal legges ned.

– Jeg er spent på om det blir noen kutt i psykiatrien og hvordan det eventuelt påvirker meg. Jeg er redd for å miste de tilbudene jeg har nå.