VAKSINESKEPTIKER: Aleksander Carlsen ønsker en mer nyansert debatt om koronavaksinering. Selv har han tatt et bevisst valg om å ikke la seg vaksinere. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Derfor vil ikke Aleksander vaksinere seg: – Det blir intenst til tider

– Vaksinen ble solgt inn som noe som skulle få oss raskt ut av pandemien, men det begynner å bli en stund siden, sier Aleksander Carlsen. Han har tatt et bevisst valg om å ikke la seg vaksinere.

– Jeg er ikke skeptisk til alle vaksiner på generell basis. Jeg er skeptisk til vaksiner som ikke undergår den samme testingen som tradisjonelle vaksiner, sier Aleksander Carlsen.

Han har tatt et valg om å ikke la seg vaksinere med koronavaksine.

– Det er et bevisst valg. Jeg fulgte litt med da fugleinfluensaen var. Da var ikke vaksine tema. Men under svineinfluensaen var det det. Da tok jeg faktisk den vaksinen, og jeg har ikke fått noen ettervirkninger av den. Men når jeg ser tilbake i ettertid, tenker jeg at det kanskje ikke var noen vits å ta den, sier Carlsen.

Gjorde risikovurdering

Når det gjelder koronavaksinen, har han gjort en risikovurdering med tanke på egen helse og vurdert om han bør ta vaksine eller ikke. Han har kommet fram til at han ikke vil la seg vaksinere.

Les også
Tredje smitterekord siden nyttår: – Verst er tanken på at jeg kan ha smittet noen andre

– Koronavaksinen er ikke testet på samme måte og under samme kriterier som tradisjonelle vaksiner. Jeg har bestemt meg for å vente og se, sier han.

ENSIDIG: Aleksander Carlsen mener spørsmålet om vaksinering har hatt en ensidig dekning. Foto: AFP-NTB

Oppfordringen fra myndighetene om å ta vaksine er imidlertid klar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Vaksinasjon er den viktigste beskyttelsen vi har mot korona. Smitten vil være blant oss i flere år framover, og det er mye vi sammen kan gjøre for å hindre at viruset sprer seg, men vi trenger også den beskyttelsen vaksinene gir», uttalte statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding før jul.

Vaksinedugnaden

Nes kommune skriver følgende på sine hjemmesider: «Det viktigste våpenet for å stoppe pandemien er å takke ja til vaksine og bestille time om du ikke allerede har tatt første, andre eller oppfriskningsdosen».

Befolkningen oppfordres til å delta i dugnaden for å stoppe pandemien.

Les også
– Fortsatt flere hundre som ikke har tatt dose en og to

Raumnes hadde i forrige uke en sak om at flere hundre nesbuer fortsatt ikke har tatt dose en og to. Carlsen er en av dem. Han har tatt et valg som i manges øyene er lite populært.

– Føler på presset

– Hvordan er det å stå utenfor og ikke delta i dugnaden myndighetene så sterkt anbefaler oss å delta i?

– Det blir intenst til tider. Jeg føler på presset fordi man bruker argumenter om at man ved å ta vaksine også tar vare på andre. Ergo; hvis man ikke tar vaksinen, bryr man seg ikke om andre. Folk begynner å tenke på meg som person og hvordan jeg tenker uten at de egentlig vet det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han føler at spørsmålet om vaksinering har hatt en veldig ensidig dekning både fra mediene og politikere.

– Når vi ser hvor stor makt mediene, politikere og helsemyndighetene har, er det litt skremmende. De er helt tydelig på hva de ønsker at folk skal gjøre, fortsetter han.

– Et stort steg å ta

Selv er ikke Carlsen redd for å bli veldig syk av korona. Men han kjenner på en viss frykt for å smitte andre og ikke minst eldre og mennesker i sårbare grupper.

– Men den tanken har jeg hatt før korona også, så sånn sett er det ingen endring i hvordan jeg oppfører meg eller handler, sier han.

Les også
Høyt smittetrykk: – Har måttet gjøre endringer

Han understreker at han velger selv hva han gjør med egen kropp, i alle fall når det kommer til vaksinering, som er en injeksjon i kroppen.

ET STORT STEG: Aleksander Carlsen mener koronavaksine er et stort steg å ta. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

– Det er et stort steg å ta, og spørsmålet er om det virkelig er hensiktsmessig. Spørsmålet er om myndighetene klarer å presentere studier som faktisk viser at dette fungerer. Stopper vi pandemien hvis alle blir vaksinert? Vaksinen ble solgt inn som noe som skulle få oss raskt ut av pandemien, men det begynner å bli en stund siden, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kjenner ikke langtidsvirkningene

Carlsen mener faren er at tilliten til helsemyndighetene blir svekket og at skepsisen til vaksiner generelt øker. Det synes han vil være synd. Han etterlyser et mer nyansert bilde av koronasituasjonen generelt.

– Jeg ser at det er en tendens til at de verste tallene blir trukket fram uten å sette dem inn i en kontekst, sier han.

Han tror de fleste tenker selv og gjør en vurdering før de tar valget om vaksine eller ikke. Han er imidlertid redd folk ikke blir informert om alt, slik at de ikke har alle verktøyene for å ta bevisste valg.

Les også
Menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinering: –Smertene var så kraftige at jeg kastet opp

– Vi kjenner ikke langtidsvirkningene. Det er det store usikkerhetsmomentet. Vi er mennesker og innbyggere i samfunnet, ikke forsøkskaniner. Hvis man skal være forsøkskanin, må det være et valg man tar, sier han.

Carlsen understreker at han har respekt for de som har tatt vaksinen og det valget de har tatt.

Frykter ikke reaksjonene

– Det er viktig for meg at folk har mulighet ti å velge selv.

Med å gå ut offentlig som vaksineskeptiker stiller han seg selv lagelig til for hogg, men han frykter ikke reaksjonene.

– Jeg mener det er viktig å ha en åpen og mer balansert debatt. Folk må være ærlige og tørre å si hva de mener, og de må tørre å bli utfordret på sine synspunkter, sier han.

Les også
Steinar tok boosterdose på drop in: – Vi må ta dugnaden sammen

Carlsen mener vi ser flere uheldige virkninger av pandemien i samfunnet.

– Vaksinediskusjonen splitter folk basert på et valg som er privat og personlig. Vi ser også at det er vanskelig for mange å drømme og planlegge for framtida fordi man mister forutsigbarheten. Vi har ingen rammer å gå etter eller forutsigbarhet i forhold til når det skal innføres tiltak eller hvilke tiltak som skal iverksettes, sier han.