PODKAST: Lise Kristensen og Eva Nordbye står bak podcasten Ravinepodden.

Derfor kastet de seg på podkast-bølgen: – Nes har noe ingen andre har

Utstyrt med hver sin mikrofon har Eva Nordbye og Lise Kristensen vært på jakt etter historier og hemmeligheter fra et lite kjent og nesten glemt område i Nes.

Ravinelandskapet i Vormadalen er helt spesielt. Området har status som kulturhistorisk landskap av nasjonal interesse. To ravinalendskap står på Riksantikvarens liste over kulturhistoriske landskap av nasjonal interesse (KULA). Vormadalen er en av dem.

Kulturminnebøndene Eva Nordbye og Lise Kristensen mener området er unikt i verdensmålestokk. Med podcasten Ravinepodden vil de fortelle hva som gjør ravinene så spesielle. Forhåpentligvis vil de også friste lytterne ut på tur i en ravine.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjennom 12 episoder tar de lytterne med til Vormadalen og ned i ravinen på jakt etter historier, hemmeligheter og hva som lever der nede.

– Nes har noe ingen andre har. I Vormadalen finner vi et helt særegent landskap, sier Kristensen.

Morgendagens medisin?

Hun og Nordbye har intervjuet mer enn 30 kunnskapsrike kjennere av dette særegne landskapet. I Ravinepodden møter du naturbrukere, historikere, forskere, kulturfolk og bønder, folk som både har et nært forhold til ravinene og som kan fortelle både det ene og det andre om dem.

RAVINESPILL: I vandrespillet Trollpinnen møter publikum alver og en rekke mystiske skikkelser i ravina mellom Fenstad kirke og Huser gård.

– Podkast-serien inneholder fiskehistorier på skikkelig Fenstad-dialekt, bulldoserhistorier på Haga-dialekt, professorer får boltre seg i filosofiske betraktninger, det handler om grunnleggende geologi og forskning på barns lek, kunstnersyn på landskapet og hvor viktig naturen i ravina kan bli for morgendagens medisin, forklarer Nordbye.

– Vi tar for oss ravinedaler generelt og Vormadalen spesielt. Folk vet lite om raviner, og vi trenger denne podcasten for å få ut informasjon om det, sier Kristensen.

Ny musikk

I podcasten har de samarbeidet med Frode Werner, Bernt Karsten Sannerud, Ola Sundli, Marius Sjøli og Marius Lien og Benjamimin Hidas. De fire sistnevnte har produsert ny musikk til podcasten. Frode og Bernt Karsten har klippet tekst og musikk i samråd med Kulturminnebøndene, og Ola har laget nettsiden.

Podcasten blir lansert i sommer. De første episodene kan nå høres på Ravinepodden.no eller Spotify.

Bredt program i Vormadalen

I sommer byr Kulturminnebøndene for øvrig på et bredt program der de inviterer gjestene til ulike aktiviteter i Vormadalen. Først ute er ovnsseminaret på Huser gård 7. juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under Vegalangs gardimellom arrangeres Trollpinnen i kirkeravina mellom Fenstad kirke og Huser gård, samtidig inviteres det på guidet ravinevandring i Vesetravina.

Under Vegalangs i Vormadalen inviteres gjestene med i midtkammerbussen som i år går nord i Vormadalen. I tillegg blir det ljåslått og ljåseminar med Lie Mads, og under Kulturminnedagene i september blir det seminar med fokus på barn og kulturminner.