KORONA-SMITTET: Kommuneoverlege Unni Berit Schjervheim står nå frem og sier at hun for et par uker siden testet positivt på korona-smitte. Foto: Heidi Wexels Riser

– Derfor fortalte jeg ikke om egen korona-smitte

Kommuneoverlege Unni Berit Schjervheim, som har det øverste smittevernansvaret i Nes, har vært korona-syk i flere uker. Nå forteller hun hvorfor hun valgte å ikke informere innbyggerne.

Les også
Smitte er ingen privatsak

– Jeg vet at enkelte vil stille spørsmål ved mitt valg om ikke å fortelle om egen korona-smitte før nå. For meg handlet det om at jeg har hatt milde symptomer, og at jeg har ønsket mest mulig arbeidsro for å kunne utføre jobben min. Jeg har gjort jobben min 100 prosent, understreker Schjervheim til Raumnes.

Les også
Nå er også kommuneoverlegen satt i karantene

Kommuneoverlegen dro til Madeira i Portugal første uka i mars, og kom tilbake til Nes om kvelden 10. mars.

– Jeg hadde gledet meg voldsomt til å feire 40-års bryllupsdag på Madeira, og var ikke i tvil om at jeg ville gjennomføre feiringen. To av mine flotte kolleger på jobben var stedfortredere, og min egen leder var enig i at jeg kunne dra. Husk at nasjonale myndigheter på den tiden sa at vi skulle leve mest mulig normalt.

Les også
Ordfører Grete Sjøli: – Jeg er korona-smittet

– Hadde kontakt med jobben

Schjervheim sier kommunen gjorde nødvendige korona-forberedelser i februar. Legevakta bestilte smittevernutstyr, og Schjervheim sier hun hadde flere forberedende møter siste uka i februar – både med kommunens helsetjenester og ledergruppa.

Den første smittede personen i Nes ble bekreftet helt i slutten av februar.

– Fra Madeira fulgte jeg med på nyhetene hjemmefra. Jeg hadde også noe kontakt med jobben fra utlandet. På Madeira var det ingen smittede, sier Schjervheim.

– Men sett i ettertid: Var det klokt av deg å reise til Portugal når pandemien var under oppseiling?

– Ja, det var det. Det var ingen nasjonale råd som tilsa at vi ikke kunne reise. Vi fulgte alle rådene til punkt og prikke, svarer Schjervheim.

– Ikke interessant

Da hun kom hjem til Norge var hun innom jobben på rådhuset 12. mars, før nye, nasjonale retningslinjer sendte henne rett i karantene om ettermiddagen samme dag. Reisefølget ble kort tid etter hjemkomst syke. Schjervheim fikk symptomer 15. mars.

– Det betyr vel at du ble smittet på reisen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det vet jeg ikke. Det kan ha vært på på flyet, eller på flyplassen. Det er umulig å si.

Ordfører Grete Sjøli var også på jobb 12. mars. I likhet med Schjervheim fikk også hun symptomer etterpå. Schjervheim avviser enhver diskusjon om muligheten for at de kan ha smittet hverandre.

Les også
Vivian Wahl om korona: – Ikke smittet av ordføreren

– Det har jeg ingen formening om, og det er ikke interessant. Man gjør valg ut fra det man vet der og da. Man gjør valg ut fra det man vet der og da, og det gir ingen mening å skylde på hverandre.

– Vår alles oppgave er å delta på dugnaden, og å beskytte dem som trenger det mest, legger hun til.

SMITTET: Både ordfører Grete Sjøli (t.h.) og varaordfører Vivian Wahl er smittet av korona. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Ville ha arbeidsro

Schjervheim sier hun testet seg 23. mars. Testen var positiv.

– Hvorfor fortalte du ikke innbyggerne i Nes om egen smitte? Hvis folk hadde visst at du var syk ville vel mange stilt spørsmål ved om du var i stand til å skjøtte jobben?

– Det var som sagt et bevisst valg for å ha arbeidsro. Jeg visste at det i så fall vill blitt mange spørsmål. Det orket jeg ikke. Det er travelt nok å få gjort jobben min.

– Jeg har jobbet fullt, og vært tilgjengelig på Skype, Teams og alle mulige kanaler fra morgen til kveld. Jeg ønsket fokus på jobben jeg er satt til å gjøre, og i og med at jeg ikke var veldig syk, var det ikke noe problem for meg å jobbe på.

Liten risiko

Schjervheim fikk typiske korona-symptomer: Feber, hoste, leddsmerter og muskelverk.

– Jeg varslet alle rundt meg om egen smitte, slik at ingen kom i nærkontakt med meg. Og jeg har selvfølgelig ikke beveget meg ute blant folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi hadde jo vært i karantene, som betyr at jeg verken hadde vært på jobb, i butikker, på besøk, eller andre steder. Risikoen for å ha påført andre smitte er veldig liten.

Les også
To nye korona-smittet - én ny friskmeldt

Kommuneoverlegen sier hun har fått svært god oppfølging fra jobben, og at hun ser fram til å komme ut av isolasjon.

– Ikke vær så redd

– Det er en befrielse å komme seg ut. Jeg gleder meg veldig til å besøke min syke mor igjen, som jeg ikke har sett på over en måned. Sammen skal mor og jeg pynte til påske.

Til nesbuer som er bekymret for korona-pandemien, har hun følgende oppfordring:

– Ikke vær så redd for å bli syk. De aller fleste av oss kommer fint gjennom denne sykdommen. Skal vi delta på dugnaden om å skape en flokkimmunitet i befolkningen, må mange av oss få Covid-19. Og husk at vi har et solid helsevesen i Norge, som kan hjelpe de aller fleste. Sånn sett er vi heldige.

Kritisk til utenlandstur

Anita Bue, sykepleier, lærer og kommunestyrerepresentant for FrP, er kritisk til at Schjervheim valgte å reise til Madeira.

KRITISK: Sykepleier Anita Bue. Foto: Jan Espen Mathisen

– Den første smittede i Nes ble påvist allerede i februar. Hun velger å «forlate skuta» – mens de aller fleste nesbuer allerede da forsto hvordan situasjonen var i ferd med å utvikle seg. Ordfører Grete Sjøli dro også til utlandet, som betyr at våre to øverste ledere i en krisesituasjon velger det, og kommer hjem fra henholdsvis en og to ukers ferie de siste dagene før nedstengningen av landet er et faktum.

– At kommuneoverlegen har valgt å hemmeligholde smitte og sykdom, er for meg ikke det viktigste. Har hun vært i god nok form til å skjøtte sine oppgaver parallelt, så er det helt ok for meg. Jeg undres mye mer på hvor ansvarlig det var å velge og reise i den situasjonen vi allerede var kommet i. Så kan man sikkert si at man ikke visste alt man nå vet, men man visste nok – nok til å bli hjemme for å sikre beredskap, god kommunikasjon utad, og å legge sårt tiltrengte planer for en pandemi.

Les også kommentaren til redaktør Fred C. Gjestad:

Les også
Smitte er ingen privatsak