DELER OPP JULEGRIS: Oddbjørn (t.v) og Klaus Aasvangen vil fortelle om hjemmeslakting av gris. De vil vise gammel slakteredskap og dele opp en halv gris på Fagerheim. Foto: Privat

Deler opp julegrisen på Fagerheim

Nå skal Skogbygda Historielag vise fram hva som ble gjort med julegrisen før den havnet på middagsbordet.

Skogbygda Historielags årlige hyggekvelder på Fagerheim har blitt en tradisjon.

– Slakting, baking og vasking var de tre mest arbeidskrevende oppgavene vi hadde før jul. På torsdag kveld tar vi for oss slakting og oppdeling av julegrisen, forteller Gerd M. Husås i Skogbygda historielag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da skal Klaus og Oddbjørn Aasvangen vise fram slakteredskap som vanligvis ble benyttet og fortsatt benyttes.

– Hele grisen ble utnyttet. Mange har fortsatt blodklubb på menyen om høsten, noe som i dag er en delikatesse. Rensing av tarmene var ofte en kald jobb. De ble benyttet til både julepølser og innmatpølser. Grisen ble litt forskjellig delt opp alt etter hva husholdningen ønsket. Mange hadde både høner, sau eller kalvekjøtt sammen med grisen som sylta ble laget av, sier Husås.

Oddbjørn Aasvangen har lang yrkeserfaring som kjøttskjærer. Han vil dele opp en halv gris på Fagerheim og fortelle om de forskjellige stykkene. Etter kaffen blir grisen loddet ut. Roger Paulsen kommer med sine produkter og bidrar med vakumpakking.