Da Heidi (31) la om kostholdet, skjedde det noe med kroppen
Sommeren 2020 bestemte Heidi Schøyen Simensen seg for å leve som veganer.
Heidi Schøyen Simensen (31) fra Årnes har aldri vært spesielt glad i kjøtt. Til slutt bestemte hun seg for å kutte ut både det og alt av annen mat fra dyreriket.
– Valget jeg har tatt er først og fremst av hensyn til dyra. Det er et etisk valg. Jeg har alltid vært opptatt av urettferdighet, og det har gjennom årene handlet mer og mer om dyr. Etter først å ha vært fleksitarianer, deretter vegetarianer, så føltes det til slutt bare feil å spise noe animalsk, sier Heidi.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Får disse spørsmålene
Nå har hun levd som veganer i halvannet år, og opplever at mange er nysgjerrige på hvordan det er å ha et plantebasert kosthold.
– Jeg får ofte spørsmål om hva jeg spiser – og hvorfor. Som veganer blir flere viktige proteinkilder borte sammenliknet med kostholdet jeg hadde tidligere. Du må lære deg til å tenke annerledes. For å få i meg nok protein spiser jeg mye bønner, linser og erter, da dette er veldig bra proteinkilder. I tillegg tar jeg B12-tilskudd, men det måtte jeg gjøre jeg før jeg ble veganer også. Men generelt spiser jeg mer variert, og tror at jeg får i meg mer av det kroppen trenger nå enn før, nå som jeg spiser enda mer frukt og grønnsaker og enda mer variert enn tidligere, sier 31-åringen.
Ifølge Orklas Bærekraftbarometer 2020 er det en stigende interesse for plantebasert mat.
– 3-4 prosent norges befolkning definerer seg nå som veganere. Det er en trend i tiden, og det blir stadig mer vanlig og akseptert. Da jeg selv ble veganer, syns jeg det gikk overraskende lett. Tilgangen til vegansk mat er mye bedre enn for bare to år siden. Den største utfordringen er det sosiale, og det å spise ute, sier Steffen Tretvoll Althand, leder i Norsk vegansamfunn.
Veganisme
• Veganisme er et livssyn og en levemåte basert på respekt for dyr. Veganere har et plantebasert kosthold og unngår generelt å støtte produksjonsformer som utnytter dyr.
• Veganere velger mat, produkter og ressurser fra planteriket fremfor dyreriket.
• Veganere spiser et plantebasert kosthold, og unngår all mat av animalsk opprinnelse. Det vil si at dietten eksluderer kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning, og andre ingredienser som stammer fra dyr.
Kilde: Norsk vegansamfunn
Bedre fordøyelse
Heidi forteller at hun opplever flere helsefordeler etter at hun ble veganer.
– Jeg er laktoseintolerant, men det behøver jeg jo ikke tenke på nå. Jeg har også alltid hatt litt ubestemmelig magetrøbbel. Etter at jeg la om kostholdet har det blitt mye bedre, sier hun.
Heidi sier at vennene ikke ble så overrasket da hun fortalte at hun var blitt veganer.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Men bestemødrene syns nok det er mer vanskelig å forstå, sier Heidi.
På sosiale medier blir det gjerne høy temperatur mellom veganere og tilhengere av tradisjonelt norsk landbruk.
– Det er lett å bli stemplet som en «sinna-veganer» i kommentarfeltene, og hvis jeg først engasjerer meg der, er jeg opptatt av å komme med kunnskap og vise forståelse. I et bærekraft-perspektiv, viser stadig studier til at hver enkelt kan bidra mest ved å spise mindre kjøtt, sier Heidi.
– Veganere blir gjerne kritisert for å spise mye importert mat. Hva tenker du om det?
– Det meste av soyaen som importeres fra regnskogen går til å fôre produksjonsdyr som vi spiser. I et bærekraftperspektiv må vi basere oss mer på soya som dyrkes nærmere. Vi ser at stadig flere produsenter av vegansk mat også blir opptatt av kortreiste og lokale produkter, og jeg håper vi snart ser enda mer av det. Men det er ikke bare å si at alle kan bli veganere. Hvis det for eksempel er en bonde som vil satse på grønnsaker i stedet for å drive med dyr, bør det nok komme tilskuddsordninger på plass. Det grønne skiftet trenger ikke å bety at alle blir veganere, men at man spiser mer grønt og tenker over hvor maten og produktene kommer fra. Hvis man spiser dyr, så også på hvordan levevilkårene deres har vært.
Savner ingenting
Heidi forteller at det har skjedd en liten revolusjon i butikkhyllene de siste årene, og at det stadig blir bedre utvalg av vegansk mat i butikkhyllene.
– Jeg savner nær sagt ingenting, og får stort sett tak i det jeg trenger på Årnes – men det hender at jeg må gå litt fra butikk til butikk. Selv om jeg gjerne vil handle mest mulig kortreist, hender det at jeg må til Jessheim eller Oslo for å få tak i enkelte ting, sier hun.
Gleden ved å lage mat fra bunnen av, deler hun imidlertid med bestemødrene.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Det har kommet mange gode kokebøker om vegansk kosthold som gir mange gode råd og oppskrifter. Hvis man bare skal kjøpe erstatningsvarer, blir det ganske dyrt, men de er gode å ha innimellom, sier Heidi.
Torsdag skal hun holde et foredrag for alle som er interessert i vegansk mat på biblioteket på Årnes.
– Det er ment for alle som ønsker å leve litt grønnere, allerede er veganere, kjenner veganere, eller har allergier mot noen animalske produkter, forteller Heidi.