ELSKER Å DYRKE HAVRE: Christian Nyjordet driver med havredyrking på hobbybasis. Sønnen Mathias (11) er mer enn gjerne med.

Christian ble belønnet for hobbyen sin: – Det morsomste er når det spirer og blir grønt

Christian Nyjordet fra Skogbygda har dyrket havre i alle år, og deler gjerne erfaringer. Det har lønt seg – for nylig vant han en sekk med en helt ny havresort.

For 12 år siden tok Nyjordet over gården etter foreldrene sine, og han har dermed vokst opp med dyrking av havre og hvete, og diverse annen gårdsdrift. Det er kun jordbruk han holder på med nå, og de har ingen produksjonsdyr. Hester, kaniner, hunder og katter har de, så liv på gården er det uansett.

På sesongbasis

Nyjordet jobber til vanlig som tømrer, og driver med dyrking av såkorn på hobbybasis. Han har rundt 300 mål, men det er ikke nok mål til å drive med storproduksjon, derfor er det ikke økonomi til å drive med det på fulltid, forteller Nyjordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om vinteren driver han med snørydding.

– Heldigvis har jeg en sjef som er veldig snill, og lar meg drive med dette når det er sesong. Jeg har jobba der i 22 år, og når jeg får gjøre andre ting så blir jeg ikke så kjei, sier han.

I sesong går ofte hele dagen på jordet, gjerne fra åtte om morgenen til ti på kvelden. Men det er ikke noe problem for Nyjordet, for han elsker å drive med dette. Og sønnen Mathias er gjerne med i traktoren.

MYE TID: Å dyrke korn tar mye tid, men Mathias synes det er gøy å være med pappa når det er tid for våronn. Han er klar for å jobbe med dette selv, og ta over etter pappa.

– Jeg synes det er moro. Det er også gøy at Mathias er med, jeg er opptatt av at ungene skal bli med ut. Det er litt sånn «vil du ikke, så skal du», flirer han.

Deler erfaringer

Gjennom årene har Nyjordet gjort seg mange erfaringer, og det deler han gladelig med andre bønder. I Havre-NM kan alle som driver med havredyrking sende inn avlsdata og erfaringer rundt dyrking. Det foregår digitalt over hele landet.

Under Havre-NM 2022 ble dette gjennomført for fjerde gang, og Norsk Havreforening kan fortelle at 287 spørreskjemaer ble utfylt med både havreavling og nitrogengjødsling per dekar. Det er 68 flere enn i fjor.

– Databasen inneholder nå 1127 anonyme dyrkingserfaringer, som havredyrkere kan bruke som et supplement til årets sortsprøvinger, skriver de.

Alle som sender inn kan vinne premier til en verdi av 50 000 kroner. Det var alt fra havreprodukter, gjødselsekker, analyser og gavekort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vant hovedpremien

I år ble våronna enda morsommere for Nyjordet. Han stakk nemlig av med hovedpremien, som var en sekk med den nyeste og beste havresorten på markedet, kalt «Mo». Denne kornsorten er produsert av Graminor, som utvikler nye plantesorter til jord- og hagebruksnæringen i Norge.

– Det var moro. Jeg følte meg veldig heldig som ble trukket ut, og jeg hadde ikke forventa det, sier Nyjordet.

– Også er det jo veldig moro å prate med produsentene. Det tar 12 år å lage en ny sort, og dette var den første sekken de ga ut. Det lønner seg å dele med andre.

OVERRAKTE PREMIEN: Administrerende direktør i Graminor, Kristin Børresen, overrakte sekken med såkorn til Christian Nyjordet.

Vanligvis bruker han havresorten «Vinger», så disse skal han ha side om side i år. Den nye sorten skal ha høyere proteininnhold og gi bedre sykdomsresistens.

– Veldig spennende

20–25 mål er allerede sådd med den nye havresorten hos Nyjordet, og hele sekken på 500 kilo er brukt opp. Nå gleder han seg til å se hvordan det blir når det begynner å spire og gro om to ukers tid.

– Det blir veldig spennende, sier Nyjordet.

– Hva er det beste med å drive med dette?

– Det er akkurat det. Det morsomste er når det spirer og blir grønt, og se at ting kommer opp. At det du sår blir til mer og at jorda blir brukt til noe fornuftig.