STORSKYTTER: Camilla Kindgren fra Årnes er jaktlagets storskytter. Hittil i elgjakta har hun skutt tre dyr. Foto: Privat

Camilla (25) er jaktlagets storskytter: – Jakt er mye mer enn å felle et dyr

Camilla Kindgren har skutt tre elger siden jakta startet i høst. Interessen for jakt har hun hatt siden hun var med faren som lita jenta, men for henne er jakt mye mer enn det å felle et dyr.

– Tre elger er mer enn jeg hadde håpet på, sier 25-åringen fra Årnes.

Hun forteller at faren har jaktet siden før hun ble født, og allerede som liten jente begynte hun å være med ham på jakt. Interessen vokste, og siden hun var 15 år har hun vært med på samme jaktlag som faren. Hittil i år har hun, som jaktlagets yngste, skutt flest dyr. To av dem skjøt hun på post, mens den siste ble felt for hund.

Jakter med faren

– Først og fremst er jo dette med jakt veldig gøy. Og så er det jo det at jeg er sammen med faren min. Jeg setter stor pris på at dette er noe vi kan gjøre sammen. Jeg hadde ikke drevet med jakt hvis det ikke hadde vært for at jeg er med faren min og at han har lagt til rette for at jeg kan være med, sier hun.

Les også
Elgjakt med tradisjoner fra 30-tallet

25-åringen er utdannet ergoterapeut og bor og jobber i Oslo. Store deler av høsten tilbringer hun imidlertid til fjells i Gausdal.

VAKKERT: Camilla Kindgren mener elgjakt er mye mer enn å felle dyr. Hun setter stor pris på naturopplevelsene, som her på fjellet i Gausdal. Foto: Privat

– Jeg gjemmer igjen en del ferie til jakta. Vi er ferdige med de to første ukene, men vi har fortsatt dyr igjen på kvota, så det blir jakt i helgene framover, sier Camilla.

Mer enn å felle dyr

Hun påpeker at jakt er så mye mer enn det å felle dyr. Hun setter stor pris på det sosiale og naturopplevelsene. At hun er yngst og eneste jente i laget, tenker hun ikke over.

Les også
Elgjakta er i gang: Full klaff etter et kvarter

– Selv om man sitter på post eller går alene med hund, er jakt sosialt. Alle blir tatt godt vare på. Hvis man er heldig og skyter et dyr, blir det god stemning i laget. Samlingene i jakthytta om kvelden er også veldig koselige, sier hun.

Høsten på fjellet beskriver hun som veldig fin.

– Er vi heldige med været, er det deilig å være på fjellet. Der vi jakter har vi både dype daler, bratte lier, fjell og store myrer. Det er en opplevelse i seg selv å kunne være ute i sånn flott natur. På noen av postene våre høyt oppe på fjellet, har vi kjempegod utsikt helt ned i dalen. Jeg er vel ikke den største fjellgeita og er forholdsvis dårlig til å utforske eget land. Da er det fint å kunne utforske naturen gjennom jakta, sier hun.

– Viktig å regulere bestanden

Den unge jegeren beskriver det som et lite adrenalinkick når elgen kommer på skuddhold. De første gangene hun var med på jakt, var hun veldig spent når hun hørte det knaket i greiner. Nå har hun skutt noen dyr, men spenningen er fremdeles til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alle situasjonene er forskjellige. Om man sitter på post og hører det knaker, er det selvfølgelig kjempespennende. Da kjenner man at blodet pumper, sier Camilla.

Les også
Tom Ingar Nilsstua og laget fikk en knallstart på elgjakta: – Trolig rekord

Hun jakter primært elg, men det blir mange timer i skogen gjennom hele året, blant annet med å trene de to elghundene hun har sammen med faren.

Camilla vet at mange er kritiske til jakt, men hun påpeker at det er viktig å regulere viltbestanden.

– Hvis vi ikke gjør det, vil flere dyr dø i trafikken og på toglinjene, og det går utover skog og åker. Det er viktig at vi har kontroll på alt vilt. Bestanden må reguleres. Vi har lang tradisjon for å drive jakt, og vi forsøker å gjøre det så humant og ordentlig som mulig, sier hun.