MOT LYSERE TIDER: Jan Martin Myrvang, elektriker hos Årnes Elektro, skal bytte ut 153 lysarmaturer i et lagerlokale i det gamle Draka-bygget. For hvert armatur går energiforbruket ned fra 150 til 56 watt.

Bytter 153 lamper i det gamle Draka-bygget

Hos Årnes Næringspark, i det gamle Draka-bygget, bytter elektriker Jan Martin Myrvang ut 153 lamper. Besparelsen blir 70 prosent per lampe.

– Totalt er det 153 lamper, og jeg regner at det tar 15 minutter å bytte hver lampe. Strømforbruket går fra 150 til 56 watt per lampe, sier Jan Martin Myrvang, elektriker hos Årnes Elektro.

Med lift har han fått jobben med å bytte ut de gamle lysarmaturene i ett av produksjonslokalene hos Årnes Næringspark. De nye lampene har brenntid på 100 000 timer eller 20 år, og lampene er vedlikeholdsfrie når de først er hengt opp. De gamle lysarmaturene hentes av Ragnsells og resirkuleres.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

INVESTERING I LYS: Det nye forbudet gjør at det blir en investering for bedrifter og næringsdrivende, men energibesparelsen og lang levetid gjør at investeringen i LED-lamper spares inn på to år. Her skal alle de gamle lysstoffarmaturene i det gamle Draka-bygget byttes til LED.

– Bedrifter, sameier, borettslag og private kan søke om Enova-støtte for å skifte til LED, sier Jan Ingar Veidal.

De gamle lysarmaturene vitner om at tiden er moden for utskiftning.

BRANNFELLER: Gamle lysarmaturer er ofte preget av varme og sprø plastikk, og kan være ei brannfelle. Denne tenneren har det vært varmt på.

Brente tennere, sprø plastikk og gamle ballast-bokser er ei brannfelle. I tillegg blir lyset merkbart hvitere med det nye LED-armaturene.