annonse

Brannvesenet åpner for bukkejakt men minner om ekstrem skogbrannfare

Reddet
Reddet: Øvre Romerike brann og redning melder at bukkejakta er reddet. (Foto: Arkivfoto)

Øvre Romerike brann og redning melder at bukkejakta er reddet.

Jan Erik Hæhre

Bukkejakt er jakt på hornbærende råbukk, og i Norge starter bukkejakta den 10. august hvert år og varer til den 23. desember. I år har imidlertid jakta vært truet på grunn av de ekstreme forholdene på Østlandet. Tirsdag meldte imidlertid Øvre Romerike brann og redning (ØRBR) at de har åpnet for bukkejakt også i år.

Stor skogbrannfare

Brannvesenet minner imidlertid om at det er veldig tørt i skogen.

- Det er fremdeles stor skogbrannfare, og ØRBR forbyr all bruk av åpen ild i eller i nærheten av skog og mark. det er også forbudt å bruke faste bål- og grillplasser og engangsgriller, skriver ØRBR på sin nettside.

Totalforbud

Totalforbudet omfatter all aktivitet som gir risiko for skogbrann. Det gjelder bålbrenning, grilling med kull, bruk av stormkjøkken, primus, bålpanne, kulegrill, engangsgrill, gassgrill og andre innretninger med åpen ild. Brannvesenets oppfordring er altså å være svært forsikt med alt som kan føre til en brann.

- Ta forhåndsregler

ØRBR minner også om at enhver plikter å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann. For jegere gjelder følgende; etter at du har avfyrt skudd, bli i området i 30 minutter slik at du forsikrer deg om at du ikke har antent vegetasjon. Og respekter bålforbudet.

- ØRBR fraråder også røyking i skog og utmark grunnet den svært høye skogbrannfaren. Vi anbefaler å ha med vannflaske med skrukork som askebeger. Ikke kast stumpen i naturen, skriver brannvesenet på sin nettside.

Tillatt i 1994

I følge Wikipedia ble bukkejakt tillatt i hele Norge fra 1994, i enkelte områder fra 80-tallet. Opprinnelig var startdagen satt til den 21. august. Senere ble den for en periode flyttet til 16. august, men nå er det altså 10. august som gjelder. Den regulære rådyrjakten starter for øvrig den 25. september og slutter samtidig med bukkejakten.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse