BIER PÅ TAKET: Ingvild Westby Mehren, senterleder Amfi Årnes og Tor Øvrum, leder i Raumnes birøkterlag samarbeider om senterbiene. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

Lager honning på taket

Et stort antall flittige arbeidere har inntatt taket på Amfi Årnes.

Det blåser en grønn vind over takterrassen på kjøpesenteret midt i Årnes sentrum. Her vokser blomster og bærbusker i store potter, og i pallekarmer er det sådd blomster og grønnsaker. I tillegg skal det bli senterhonning av senterets egne bier.

– Vi ser en økende interesse for dette med bier og birøkt nå, sier Tor Øvrum, leder i Raumnes birøkterlag.

Blomster og bier

Han synes det er gledelig at Amfi Årnes ønsket å plassere bikuber på taket på senteret, og det lokale birøkterlaget har bidratt med to bikuber. Flere av blomstene som skal pryde takterrassen utover sommeren, er valgt nettopp av hensyn til biene og andre pollinerende insekter.

Les også
Terje byttet kontorjobb med småbruk og 90 bikuber

Engasjerte damer i Nes frivilligsentrals kvinnekafé har stått for såingen i pallekarmene.

GRØNN VIND: Honningbier er en del av et grønt prosjekt på takterrassen på Amfi Årnes. Fra venstre: Ingvild Westby Mehren, senterleder i Amfi Årnes, Elisabeth Stabell, Nes bibliotek og Tor Øvrum, leder i Raumnes birøkterlag Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

– Det er så flott å se det engasjementet og hvordan et slikt tilbud skaper samhold. I tillegg er dette bra for miljøet, noe det er fint å få bevissthet rundt, sier Elisabeth Stabell ved Nes bibliotek.

80 kilo honning

Hun opplyser at takterrassen utenfor biblioteket er åpen i bibliotekets åpningstid, og hit er alle velkommen enten man vil sitte ned og ta lunsjen ute, eller man vil se på biene som arbeider. I løpet av sommeren kan det bli godt over 100 000 bier i de to kubene, og Øvrum regner med å høste rundt 80 kilo sommerhonning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Anne og Erik brukte korona-tiden til å bygge stort drivhus

– Biene sanker nektar og pollen overalt hvor de kan finne det. Her på Årnes vil de finne nektar og pollen på blomster som vokser i vegkanter og i grøntarealer i sentrum, ellers er det mange hager rundt Årnes sentrum, forklarer Øvrum.

Han er spent på hvordan senterhonningen blir på farge og smak.

Oppfordring til hageeiere

Øvrum opplyser at 20. mai er verdensdagen for bier, og han kommer i den anledning med en liten oppfordring til alle hageeiere.

HARDTARBEIDENDE: En bikube kan bestå av rundt 60 000 bier om sommeren. Tor Øvrum og Ingvild Westby Mehren inspiserer kuben. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen

– La det stå igjen litt ville planter langs kanter eller på en egen flekk i hagen. Eventuelt kan man kjøpe ei plante eller to som bier og insekter liker, foreslår han.

Bybier har de siste årene blitt svært populært, og en rekke byer i Norge har bikuber plassert rundt i sine bykjerner. Nå har Årnes fått sine lokale senterbier.

Fakta om bier

• En bikube kan bestå av 50–60 000 bier om sommeren. Et samfunn med en dronning, hannbier (droner) og arbeidsbier kalles et bifolk.

• Bifolket består av en dronning, flere tusen arbeidsbier (hunnbier) og flere hundre droner.

• I Norge har vi tre ulike honningbier: Brunbie, Buckfast og Krainer som er den vanligste. Den er regnet som fredelig og produktiv.

Kilde: Honningcentralen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er kjempegøy. Det er moro å få litt liv på taket her, og dette med dyrking og at man kan dyrke selv, brenner jeg veldig for, sier Ingvild Westby Mehren, senterleder i Amfi Årnes.

Trenger hjelp

Sammen med Stabell poengterer hun at dette er et felles miljøprosjekt som de håper vil skape engasjement. De trenger også publikums hjelp til en spesiell ting.

Les også
Lager Nord-Europas største takhage

– Vi ønsker å gi de to bikubene navn, og der håper vi publikum kan hjelpe oss. Vi lager en konkurranse, der hovedpremien er et «Redd en bie»-smykkesett gitt av Sigmund Espeland. I premiepotten ligger også gavekort fra Amfi Årnes og honning fra Tor Øverby, sier Mehren.

Konkurransen blir offentliggjort på facebooksidene til Amfi Årnes, Nes bibliotek og Birøkt Raumnes.