annonse

Bestemte seg for å leve etter å ha lest den triste skjebnen til Trond Teigen

Hadde satt en dødsdato
Hadde satt en dødsdato: Nakkeskadde Hanne Stahl var i ferd med å gi opp, og hun hadde satt en dato for når hun ikke lenger orket å leve med nakkesmertene. Da hun leste saken om Trond Erik Teigen i Raumnes våknet lysten til å leve. Privat foto
Til behandling
Til behandling: Etter å ha lest om Trond Erik Teigen i Raumnes bestemte Hanne Stahl seg for å leve. Hun har bestilt nakkeoperasjon i Barcelona. Privat foto
Har nådd mange
Har nådd mange: Historien om Trond Erik Teigen har blitt lest av mange, og hans skjedne har gjort sterkt inntrykk. Privat foto

I januar skrev Raumnes om Trond Erik Teigen. Han led av kroniske nakkesmerter, og fikk ikke hjelp. Til slutt tok han sitt eget liv. Historien om Trond kan ha reddet livet til Hanne Stahl.

Thomas Frigård

Porsgrunn

- Jeg hadde satt en dato for når jeg ikke ønsket å leve lenger hvis jeg ikke hadde fått hjelp. Historien jeg leste om Trond snudde alt for meg, og det ble et vendepunkt. Jeg forsto at jeg måtte kjempe, sier Hanne Stahl fra Porsgrunn. I påsken fortalte hun sin historie til TV2, og her ble også historien om Trond Erik Teigen gjenfortalt.

Knakk helt sammen

I en årrekke slet Trond Erik Teigen med kroniske nakkesmerter. Ingen kunne gi ham en adekvat diagnose, og den eneste behandlingen han fikk var en cocktail av medikamenter. Han følte seg som en kasteball i helsevesenet, og til slutt orket han ikke lenger å leve med smertene. Han tok sitt liv. Han etterlot seg et siste ønske. Han ville at noen tok tak i problematikken rundt helsevesenets behandling av nakkeskader. Han ville forhindre at andre led den samme skjebnen som han selv.

Kan ha reddet Hanne

Tronds historie kan ha reddet livet til Stahl.

- Jeg knakk helt sammen, da jeg leste om Tronds skjebne. Den var så vond, og jeg kjente meg så godt igjen. Hans historie vekket en gnist i meg, og jeg fikk en kamplyst og et behov for å kjempe, ikke bare for meg selv, men for alle nakkeskadde. Jeg er sikker på at historien om Trond også har hjulpet mange andre, sier Stahl.

Operasjon i Barcelona

Hun var med i en bilulykke da hun var elleve år, og hun har siden slitt med nakkesmerter. Smertene har ført til at hun ikke har klart å studere, og hun har heller ikke klart å beholde en jobb. Hun har også smakt på følelsen av å ikke bli trodd. Utallige utredninger var resultatløse, Først etter å ha tatt røntgen i både England og Tyskland ble det påvist skader i nakken som ble relatert til bilulykken. Men gleden av å kunne dokumentere skader førte ikke til en behandling som reduserte smertene. Hun var i ferd med å gi opp, hun trakk seg tilbake for å gjøre minst mulig. Budskapet til Trond Erik Teigen førte til at hun ville kjempe.

- Jeg fikk en gnist til å gjøre noe, og jeg kom i kontakt med en kirurg i Barcelona. Jeg sendte bildene fra Tyskland og England til ham, og jeg fikk beskjed om at operasjon er eneste løsning, sier Stahl.

Samler inn penger

Operasjonen koster imidlertid 550 000 kroner, og dette får hun ikke dekket av norske helsemyndigheter. På bloggen «Nakkeskadd», hvor Hanne forteller sin historie, og på Facebook, prøver 30-åringen å samle inn penger til operasjon i Barcelona.

- Responsen fra folk har vært fantastisk, og jeg har fått inn 140 000 kroner. Mitt mål er å kunne operere innen ett år, og jeg ser virkelig fram til dette, sier Stahl.

Føler seg sviktet

Både til TV2 og til Raumnes er Hanne åpen om at hun føler seg sviktet av det norske helsevesenet, akkurat slik Trond følte det.

- Her i Norge har jeg hele tiden fått høre at det ikke feiler meg noe, og at plagene sitter i hodet mitt. Men når jeg har reist til utlandet og fått tatt MR-bilder mens jeg står og sitter, så kan man tydelig se at jeg har flere ulike skader i nakken, uttalte Hanne til TV2.

Sittende MR mener imidlertid norske helsemyndigheter at Norge ikke har brukt for.

- Teknologien er velkjent, men den har foreløpig ikke gitt et vesentlig bidrag til diagnostikken av disse pasientene. Dersom det kommer god vitenskapelig dokumentasjon på at denne type MR gir bedre og nyttig diagnostikk vil det selvsagt være aktuelt å anskaffe dette i Norge, har overlege ved nasjonalt senter for spinale lidelser ved St. Olavshospitalet i Trondheim, Øystein P. Nygaard, uttalt til Raumnes.

- Det Trond ønsket

Lillesøsteren til Trond Erik Teigen er glad for å høre at historien om hennes brors skjebne har hjulpet andre.

- Det er fantastisk å høre at historien om Trond kan ha reddet livet til et annet menneske, og var nettopp det Trond ønsket. Det betyr at budskapet til Trond har nådd fram, og det viser også viktigheten av at slike historier blir presentert, sier Siv Anett Teigen Sørgård.

Hans historie vekket en gnist i meg, og jeg fikk en kamplyst og et behov for å kjempe.

Hanne Stahl

annonse