BEST I NORGE: Ungdomsbedriften HC Sealift fra Hvam vgs ble tirsdag kåret til landets beste ungdomsbedrift. Det er andre året på rad en ungdomsbedrift fra Hvam vinner. Her mottar Jonas Holte Gulliksen, Miriam Norem og Iver Høgden Mæle prisen. Elise Mauset Reed-Mohn var ikke til stede. Foto: Ungt Entreprenørskap

Best i Norge, klare for EM for ungdomsbedrifter

HC Sealift fra Hvam videregående skole ble tirsdag kveld kåret til Norges beste ungdomsbedrift. Nå skal den mekaniske løftearmen for rullestolbrukere konkurrere om EM-tittel for ungdomsbedrifter.

For andre året å rad går altså en ungdomsbedrift fra Hvam vgs til topps i Norge. dette skrev skolen på sin Facebook-side tirsdag kveld:

«Er det mulig? For andre år på rad går Hvam-elever og lærer Sissel Nordlund helt til topps i Norgesmesterskapet for Ungdomsbedrifter! STORT hurra og gratulerer til HC Sealift UB - Norges beste ungdomsbedrift! Nå er det EM neste!»

Les også
God idé ga gullbillett: – Vi er utrolig stolte

EM for ungdomsbrdifter arrangeres i Tallin 12. - 14. juli, og der vil altså HC Sealift fra Hvam være på plass.

– Er utrolig stolte

HC Sealift tok ikke med seg bare én pris. I tillegg til hovedprisen, fikk de også 1. plass i kategorien Beste sosiale entreprenør.

Daglig leder i HC Sealift, Iver Høgden Mæle, var tydelig rørt. Dette sier han til Ungt Entreprenørskap etter prisutdelingene tirsdag.

Les også
Til topps i norgesmesterskapet: – Vi er litt i sjokk nå!

– Vi er utrolig stolte over det vi har oppnådd og at så mange ser behovet for produktet vårt. Tilbakemeldingene vi har fått er fantastiske, og det er så gøy å se hvor langt vi har kommet. Nå gleder vi oss til å gi enda mer i EM.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Båtliv for alle

Kongstanken til HC Sealift er å gjøre båtlivet tilgjengelig for alle. Ideen er en mekanisk løftearm for rullestolbrukere som gjør det enkelt å komme seg ombord i fritidsbåter på egen hånd.

GLADE: Produktansvarlig Miriam Norem, daglig leder Iver Høgden Mæle (foran) og markedsføringsansvarlig Jonas Holte Gulliksen med de bredeste glisene da de mottok den største pokalen. Nå er de klar for EM i Tallin i juli. Foto: Ungt Entreprenørskap

Ideen har imponert juryen. Blant 82 ungdomsbedrifter med 350 innovative ungdommer, ble HC Sealift beste ungdomsbedrift.

– Bedriften har imponert oss og scoret høyt på alle fem kriteriene; verdiskapning, erfaringslæring, kreativitet og innovasjon, samarbeid og tverrfaglig arbeid. Det er ingen tvil om at det er et stort behov i markedet. Med den troverdigheten teamet viser, overbeviser de oss om at de kan gå fra idé til produkt, sier juryen i sin begrunnelse.

– Imponerer oss

Juryen sier videre:

Les også
Food truck er forbudt i Nes – dette er grunnen

– De har vært åpne om samarbeidet og overkommet barrierer på veien, noe som har resultert i et arbeidsmiljø som imponerer oss. Med måten de har evnet å skape engasjement på hos helt sentrale samarbeidspartnere, med alt fra produktutvikling, finansiering og distribribusjon, samt den heiagjengen de har fått med seg, er det ingen tvil om at denne ungdomsbedriften har det som må til for å lykkes. Vi gratulerer vinneren!

Ungdomsbedriftene konkurrerte i ulike kategorier, blant annet om å være best i yrkesfag, HR, innovasjon og bærekraft. Alle deltakere ble intervjuet av fagjuryer der over 70 frivillige fra arbeids- og næringsliv stilte opp for å vurdere og anerkjenne elevenes arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Interesse for båtliv

HC Sealift består av fire ungdommer som deler interessen for båt og båtliv.

OVERRASKET: Daglig leder Iver Høgden Mæle (t.v.) og markedsføringsansvarlig Jonas Holte Gulliksen ble overrasket da vinneren ble utropt. Foto: Ungt Entreprenørskap

I tillegg til daglig leder Iver Høgden Mæle, er Jonas Holte Gulliksen, markedsføringsansvarlig, Miriam Norem, produktansvarlig, og Elise Mauseth Reed-Mohn, økonomi- og personalansvarlig, med i denne ungdomsbedriften. De fire skoleelevene går energi og miljø/dyrekunnskap på Hvam.

Daglig leder Iver har levd med cerebral parese siden han ble født, og har erfaring og kunnskap om det å leve med funksjonsnedsetting som få andre kan måle seg med.

Et tydelig problem

Dermed var problemet de ønsket å løsetydelig; en løsning som gjør det lettere for rullestolbrukere å komme om bord i fritidsbåter. Ideen har altså falt i smak, og i juli skal de vise fram sin løsning i EM for ungdomsbedrifter.

Les også
Kjetil Nilsen fra Fenstad tar over etter Olav Thon

I pressemeldingen fra Ungt Entreprenørskap skriver de at NAV anslår at omtrent 15 prosent av Norges befolkning har en form for funksjonsnedsetting, og at 50 000 sitter i rullestol. Disse vil HC Sealift hjelpe til å nyte båtlivet som alle andre.