annonse

Ber nesbuene komme med forslag til nytt kommunenavn

Må starte
Må starte: – Vi må starte prosessen nå, og vi oppfordrer nesbuene til å sende inn sine navneforslag, sier rådmann Jon Sverre Bråthen. (Foto: Jan Erik Hæhre)
Kommunenavn

Etter torsdagens møte i Nes i Hallingdal, går rådmann Jon Sverre Bråthen og varaordfører Vivian Wahl nå ut og ber nesbuene om forslag til nytt kommunenavn.

Jan Erik Hæhre

Det lå i kortene etter tirsdagens formannskapsmøte, men fredag formiddag ble det klart: Rådmann Jon Sverre Bråthen og varaordfører Vivian Wahl ber nesbuene bidra med forslag til nytt kommunenavn.

– Formelt ber vi nå nesbuene komme med navneforslag, og de skal sendes til oss på rådhuset, slår rådmannen og varaordføreren fast.

Vil bytte navn

Torsdag behandlet nemlig kommunestyret i Nes i Hallingdal navnesaken. De vedtok enstemmig at kommunen skal bytte navn. Men de fattet ikke noe vedtak nå om hva det nye navnet blir. Dette skriver avisa Hallingdølen på sine nettsider.

Det er imidlertid to navn som peker seg ut. Det er Nesbyen og Nes i Hallingdal, ifølge avisa. Samtidig vedtok kommunestyret i Nes i Hallingdal at de skal bruke tida fram mot valget i september for å få fram to alternativet det kan stemmes over.

Må starte prosessen nå

Det betyr at Nes på Romerike ikke kan sitte og vente på hva hallingdølene gjør. De må starte prosessen nå, og første steg er altså å be nesbuene komme med navneforslag.

Forslagene kan sendes som brev til kommunen eller e-post til postmottak@nes-ak.kommune.no. På kommunens nettside finnes det også et skjema du kan bruke. Fristen for å sende inn forslag er satt til 28. mai.

Knapp tid
Knapp tid: –Vi har knapt med tid, sier varaordfører Vivian Wahl. Foto: Arkiv

– Vi må fortelle statlige myndigheter hva vi ønsker at kommunen vår skal hete allerede i begynnelsen av september, skriver varaordføreren i et leserbrev i lørdagens Raumnes.

Derfor velger de nå å starte prosessen, som i første runde er å hente inn navneforslag. Disse skal bearbeides og sorteres ut, og rådmannens skisse er at tre til fem forslag skal til en finale.

Må trolig bytte navn

Det ligger i tirsdagens formannskapsvedtak også at dersom Nes i Hallingdal lander på et navn som betyr at vi i vår kommune kan bruke Nes videre, så avsluttes prosessen her i kommunen.

Rådmannen peker imidlertid på at han må jobbe ut fra sannsynligheten for et navneskifte.

–Det er sannsynlig per i dag at vi må skifte navn, sier han.

Det er enkel matematikk. Dersom Nes i Hallingdal har to navneforslag, Nesbyen og nettopp Nes i Hallingdal, er det kanskje per i dag 50 prosent sjanse for det ene eller det andre.

Påheng betyr skifte

Velger de Nes i Hallingdal, må nemlig vår egen Nes kommune skifte navn. Men da åpner det seg for Nes på Romerike eller kanskje Nes Romerike. Rådmannen var uansett klar i tirsdagens formannskapsmøte, den ene kommunen kan ikke hete bare Nes mens den andre heter Nes i Hallingdal. Et slikt påheng betyr at også den andre kommunen må skifte.

Avklaringen i torsdagens kommunestyremøte i Nes i Hallingdal betyr dermed ikke så mye for prosessen her.

– Det er veldig positivt og konstruktivt at de har startet prosessen i Hallingdal, konstaterer Jon Sverre Bråthen.

Alle ideer vil bli hørt

– Vi har knapt med tid. På disse månedene er det likevel viktig at vi får en så god prosess som mulig, og at alle gode ideer blir hørt, sier varaordfører Wahl.

Derfor inviteres både nesbuene og folk på Rånåsfoss til å komme med forslag.

– I juni vil kommunestyret få alle forslagene til behandling, og finne kandidatene som skal være med videre, sier Wahl. Hun understreker også at de vil stanse prosessen dersom Nes i Hallingdal vedtar et nytt navn som gjør at vi kan bruke Nes videre.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse