REKTOR-TRIO: Bare Liv Kollerud fra Årnes skole av disse tre får tilbake elevene i løpet av april. Fra venstre: Torill Hauglid (Nes videregående), Liv Kollerud (Årnes skole) og Cristine Rudsbråten bergli (Runni ungdomsskole). Foto: Tommy Simon Norum

Barnehage, småskole og SFO åpnes i løpet av april

Regjeringen gjenåpner landets barnehager 20. april. Uka etter åpnes 1–4. trinn i barneskolen, samt SFO.

Det bekreftet statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Vi kommer til å følge regjeringens føringer på dette, skriver kommunalsjef Ingar Døhlen i en SMS til Raumnes.

Riktig retning

– Smitteutviklingen må fortsatt følges nøye, og det kan være nødvendig å stramme til igjen dersom smitten øker. Men alt tyder på at vi beveger oss i riktig retning, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Kunnskapsminister Guri Melby (V), Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) under en pressekonferanse om hvilke koronatiltak regjeringen ønsker å videreføre i dagene og ukene etter påske.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen

Mange har ytret bekymring angående barn som har det vanskelig hjemme i perioden hvor skolene har vært stengt. Redd Barna understreker viktigheten av at de ansatte er ekstra oppmerksomme på barna når de kommer tilbake igjen i skolen og barnehagen.

Stengt siden 12. mars

– Som alltid er det viktig at de melder fra til hjelpeapparatet dersom de blir bekymret for hjemmesituasjonen til barna, slik at barna og familiene kan få ekstra hjelp og støtte, sier leder Monica Sydgård i Redd Barnas Norgesprogram.

Landets skoler og barnehager har vært stengt siden 12. mars.

Alle barn tilbake på skolen før sommeren

Kunnskapsminister Guri Melby (V) fortalte på tirsdagens pressekonferanse at det overordnede målet er at alle barn skal tilbake på skolen før sommeren.

– Det er ikke sikkert det blir som før 12. mars, for mange blir det kanskje i mindre grupper. Og det er ikke sikkert at alle får fulle dager eller fulle uker. Men det å komme tilbake til en mer normal hverdag og sitt vante miljø, er viktig for alle barn og unge, ikke bare for de minste, fortsatte Melby på pressekonferansen tirsdag.

For 1. til 4. klasse åpner skolene igjen 27. april. Videregående i 2. og 3. klasse på yrkesfag åpner også den samme dagen.

– Foreldre, barn og ansatte skal være trygge når barnehagene og skolene gradvis åpner igjen. Jeg har tett dialog med de ulike aktørene i sektoren, og det faglige rådet vi fikk var veldig klart: skolene og barnehagene må få tid til å forberede seg på en åpning, sa Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hensynet til helse går foran alle andre hensyn, sa Melby på pressekonferansen, før hun la til at det kan hende at de må stramme inn igjen dersom ikke disse hensynene tas.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) under en pressekonferanse om hvilke koronatiltak regjeringen ønsker å videreføre i dagene og ukene etter påske.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen

Slik endres koronatiltakene

Regjeringen gjør flere viktige endringer i tiltakene for å slå ned spredningen av koronaviruset.

Endringene vil skje gradvis i løpet av april, og formålet er å sikre at gjenåpningen av samfunnet skjer over tid og kontrollert, opplyser regjeringen tirsdag.

Her er de viktigste endringene:

* 20. april: Barnehager kan åpne. De som trenger mer tid, kan vente til 27. april.

* 20. april: Forbudet mot å overnatte på fritidseiendom, det såkalte hytteforbudet, oppheves.

* 20. april: Helsefaglige virksomheter med én-til-én-kontakt, som fysioterapeuter og psykologer, kan gjenoppta en større del av virksomheten, men må følge nye smittevernstandarder.

* Senest 27. april: Andre tjenester med én-til-én-kontakt, som frisører og hudpleiere, kan gjenåpne om de oppfyller krav om smitteverntiltak.

* 27. april: Skolene åpner for 1.–4. trinn i grunnskolen. Skolefritidsordningen åpner også, og videregående skoler åpner for yrkesfagelever på VG2 og VG3.

* 27. april: Universiteter, høyskoler og fagskoler åpner for studenter og ansatte som er i sluttfasen av studier og prosjekter, og som er helt avhengige av utstyr på lærestedet.