TOLERANSEKONFERANSE: F.v.: Ane Torset (15), Mathea Oline Johansen (16), Rasmus Nummelin (19), Nicolai Hvattum (16), Theo Elvsland (16) og Ilas Nori (17) gleder seg til toleransekonferansen. Foto: Amanda Tandberg

Arrangerer «Toleransekonferansen»: – Fortsatt mye rasisme i det skjulte

Kaller konferansen vårens viktigste kveld.

Toleransekonferansen er en konferanse som arrangeres av og med ungdommer, sammen med SLT (samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak). I år er det tredje gang dette arrangeres, men temaene endres for hver gang.

Antirasisme og skeive rettigheter

Denne gangen er det antirasisme og kjønnsidentitet som står på agendaen. Ida Eliseussen, oppvekst- og SLT-koordinator i kommunen, ser fram til en ny runde.

– Konferansen er en del av SLT-arbeidet i kommunen. Denne gangen er det antirasisme og skeive rettigheter som er temaet, sier hun, og fortsetter:

– Det snakkes ofte om alt som er negativt. Nå vil vi heller fokusere på det positive, og løfte fram det.

Årsaken til at nettopp dette ble temaet, er i stor grad boken til Tinashe Williamson, hvor hun blant annet skriver om den vanskelige oppveksten i Vormsund. Eliseussen og ungdommene er derfor veldig fornøyde med at Williamson takket ja til å være med.

Fornøyde med de celebre gjestene

Radio- og TV-programleder Leo Ajkic møter også opp denne kvelden. Ungdommene gleder seg ekstra mye til å møte ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rasmus Nummelin (19) forteller at Ajkic var en av de første de nevnte da de drodlet om hvem de ønsket skulle komme.

Ane Torset (15) legger til at de var innom flere.

– Vi var innom flere, men Leo var en av de første. Han er veldig flink til å snakke på scenen, så det er gøy at han kommer, sier Torset.

Emma Ellingsen, Adil Khan og Rådebank-produksjonen sto alle på lista over folk de ønsket skulle komme. Disse kunne av ulike årsaker ikke, men gjengen er svært fornøyde med Tinashe Williamson og Leo Ajkic.

– Leo kommer også til å fokusere mye på kjærlighetsaspektet ved å være ungdom, så det tror jeg blir fint, sier Eliseussen.

Harry Benjaminsen Ressurssenter vil også komme for å snakke om kjønnsidentitet og toleranse rundt dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stort behov for mer toleranse

Ungdommene mener at det er et stort behov for en slik konferanse i Nes.

– Jeg tror det er veldig viktig å arrangere noe som dette, sier Ilas Nori (17), og får støtte fra Nummelin.

– Det er definitivt et stort behov her, og jeg har snakka med flere venner som er glad for å få informasjon om toleranse i en sånn setting, legger Nummelin til.

HÅPER MANGE KOMMER: Ungdommene og de andre arrangørene håper at andre ungdommer og foreldre vil ta seg tid til å komme. På bakerste rad er Ida Eliseussen (oppvekst- og SLT-koordinator), Tonje Algarheim (avtroppende fagansvarlig for barn og unge i Nes) og Elisbeth Stabell (Nes bibliotek). Foto: Amanda Tandberg

Ungdommene vet om flere som har opplevd rasisme eller diskriminering i forbindelse med kjønnsidentitet og seksuell legning. De mener derfor at alle har godt av å kunne lære litt mer om toleranse.

– Jeg har selv opplevd mye mobbing og drittslenging opp igjennom fordi jeg er muslim, sier Nori.

Nori forteller at han har lagt det bak seg, men at det er desto viktigere å belyse temaet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rasisme og diskriminering er fremdeles et problem

Nori legger til at rasisme og diskriminering fremdeles er et problem i kommunen, selv om han ikke opplever det like direkte lengre.

– Det er en del rasisme i det skjulte. Folk snakker gjerne nedlatende om mørkhudede eller religiøse til hverandre innad i vennegjenger, og slenger uttrykk som er veldig upassende, sier 17-åringen.

Hele gjengen påpeker at begrepet diskriminering er et stort spekter, og at både rasisme, homofobi og andre typer diskriminering havner under denne kategorien. Alle er enige om at de fortsatt ser forbedringspotensial på dette området i Nes.

– Rånemiljøet er jo også et miljø som ofte opplever diskriminering, og det er også noe vi ønsker å belyse, sier Eliseussen, og fortsetter:

– Fellesnevneren er jo at mange ikke er tolerante for det som er annerledes.

Les også
Robin om bilmiljøet: – Kult når du tør å ikke leve A4-livet

Emosjonell kveld

Ungdommene forbereder seg på at det kan bli en emosjonell kveld.

– Vi er veldig forberedt på at det kan bli emosjonell stemning. Det er jo mange historier som kommer til å bli fortalt, sier Nummelin.

– Det blir nok mye følelser fra alle involverte. Jeg kommer nok til å kjenne på det selv også, selv om jeg ser ut som en tøff gutt utad, tilføyer Nori.

Alex Myhre, som Raumnes tidligere har snakket med om hans tøffe vei fra å være Betina til å være Alex, vil være en del av konferansen. Hans sterke historie, vil bli vist sammen med flere andre historier.

Les også
Derfor skiftet han kjønn

Givende

Ungdommene synes det er gøy å være med på dette, og de aller fleste har ikke vært med på noe liknende før.

Nicolai Hvattum (16) synes det er veldig givende å få denne muligheten.

– Vi er med på dette for å gjøre det lettere for de som kommer etter oss. Vi må bli mer tolerante, og tenke over «hva er toleranse for deg?» sier han.

Nori er enig:

– Det er utrolig gøy å få være med. Jeg føler meg litt som «the chosen one», ler han.

Mathea Oline Johansen (16) gleder seg til å gjøre noe helt nytt.

– Det føles veldig fint å ta del i noe så viktig og gjøre en forskjell, sier hun.

Elisabeth Stabell ved Nes bibliotek håper at konferansen kan føre til samtaler rundt middagsbordet.

– Vi håper at dette kan gjøre at foreldre lettere føler de kan snakke om ting med ungdommen. Som forelder så tror jeg det er viktig, alt blir enklere med kommunikasjon og gjensidig forståelse, sier Stabell.

– Jeg håper virkelig at foreldre blir med ungdommene sine på dette, sier Eliseussen, og oppfordrer ungdommene som kommer til å dra med seg foreldrene sine.

«Vårens viktigste kveld for ungdom og foreldre i Nes»

Arrangørene fastslår i Facebook-arrangementet at dette blir vårens viktigste kveld for ungdom og foreldre i Nes. Det gjenspeiles i billettsalget, som har vart i rundt en måned.

– Per nå har vi gitt ut 221 billetter, mens ca. 20 stk. er reserverte. Det vil si at det er rundt 146 ledige billetter igjen, hvorav de fleste er sitteplasser oppe i galleriet i storsalen, sier Stabell.

I tillegg til forestillingen, vil det være stands utenfor salen fra ulike organisasjoner. Toleransekonferansen arrangeres på kulturhuset 27. april.