900 ris og 9000 fjær: – Dette er årets høydepunkt for oss
I snart 20 år har Berit Berg i Årnes sanitetsforening bundet ris og pyntet dem med fjær. Nå er hun og de andre driftige sanitetskvinnene klare til å gå fra dør til dør for å selge risene.
– Den aller viktigste drivkraften for meg er at pengene vi samler inn går til en god sak, sier Berg.
Hun legger ikke skjul på at arbeidene med fastelavnsrisene er årets høydepunkt for sanitetskvinnene.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Det er mye jobb, men det er mange som bidrar og ikke minst har vi det sosialt når vi lager risene, fortsetter Berg.
Viktigste inntektskilden
I år har sanitetsforeningen på Årnes laget 900 ris. På hvert ris er det festet ti fjær.
– Alle risene har vi plukket og bundet selv i tillegg blir alle fjærene satt på for hånd, sier Anne Aaserud, leder i Årnes sanitetsforening.
Hun er glad for at inntektene de får gjennom å selge risene bidrar til viktig forskning på kvinnehelse.
– Fastelavnsrisene er den viktigste inntektskilden vår. Noe av pengene går til sanitetsforeningenes hjertesak som er forskning på kvinnehelse. I tillegg bruker vi mye penger lokalt og da er barn og unge prioritert, sier Aaserud.
Hun forteller at de sponser skoler, barnehager, speideren, ishockeyklubben, idrettslaget og andre lokale lag og foreninger ved behov.
Fra dør til dør
– Vi håper mange ønsker å kjøpe et ris når vi ringer på dørene i Årnes-området i dagene som kommer. Pengene går til barna og unge i lokalmiljøet. Det er viktig å huske på, fortsetter Aaserud.
Men det er ikke bare på Årnes de har vært travelt opptatt med å binde fastelavnsris den siste tida.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Ifølge Norske Kvinners Sanitetsforening er dugnaden rundt fastelavnsrisene en av Norges største dugnader der flere tusen kvinner over hele landet er med å sanke, binde og selge fastelavnsris.
– I Nes er det åtte sanitetsforeninger som fortsatt er aktive, men dessverre er det vanskelig å rekruttere nye medlemmer, sier Berg, som har opplevd at unge mennesker i dag ikke vet hva sanitetskvinnene jobber for.
– Tror du sanitetskvinnene på Årnes binder og selger fastelavnsris om ti år?
– Nei, jeg tror dessverre ikke det. Det er stadig noen som faller fra, men dessverre kommer det ikke mange nye medlemmer til, sier Berg.
Nå gleder hun seg til å gå fra dør til dør.
– På grunn av pandemien er det noen år siden vi gikk fra dør til dør, men vi vet at mange venter på at vi skal komme, fortsetter Berg.
Sanitetsforeningen på Årnes har opparbeidet seg en fast kundekrets gjennom mange år og de lokale sanitetskvinnene kjenner mange.
– Vi blir som regel veldig godt mottatt. Nå gleder vi oss til å starte salget, avslutter Aaserud.