35 000 kroner i bot til sjåfør og firma

BOT: Sjåføren av denne norske bilen hadde fått inndratt førerrett i alle klasser i 2018. Bilen hadde seks sommerdekk. Det ble 12 000 kroner i bot, og anmeldelse av fører og bileier for manglende førerrett.

En tyrkisk sjåfør og hans transportfirma fikk til sammen en saftig bot i en kontroll Statens vegvesen gjennomførte onsdag kveld.

Vegvesenet er stadig ute, og Bjørn Uno Rogneby har nylig fortalt til Raumnes at det som oftest er skuffende resultater, og at de har sluttet å la seg overraske.

Vegvesenet var ute på flere steder onsdag kveld. Denne kontrollrapporten er rapport nummer to fra kvelden, der 58 tunge kjøretøy ble kontrollert. De står på ulike steder rundt om i regionen. De avslører biler, ofte tungtransport, som definitivt ikke burde vært på vegene våre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Sjåfør stakk av fra kontroll

I denne kontrollen forsøkte de å stanse et tyrkisk vogntog. Sjåføren ønsket imidlertid ikke å stanse i kontrollen, og kjørte videre.

– Grove brudd

– Vogntoget ble innhentet og tatt med tilbake til kontrollplass. Her ble det avdekket at det manglet fem kjettinger, fører brukte ikke bilbelte, det manglet pålagt bombrikke og fører hadde grove brudd på kjøre og hviletidsbestemmelsene, skriver Vegvesenet om dette vogntoget og sjåføren.

TYRKISK: Mye var feil med dette tyrkiske vogntoget, og samlet bot ble 35 000 kroner for fører og firma.

På turen fra Tyrkia til Norge hadde sjåføren manipulert vekk ca 390 km.

– Fører ble anmeldt for bruddene på kjøre og hviletid. For dette fikk han forelegg på 18 000 kroner, gebyr for ikke å bruke bilbelte på 1500 kroner og 7500 kroner for manglende kjettinger.

Firmaet fikk gebyr

Det tyrkiske transportfirmaet ble også ilagt et gebyr på 8000 kroner for manglende bombrikke. Det var ikke første gang dette firmaets sjåfører er stanset i Norge.

Les også
Ni av 13 biler hadde mangler: – Vi blir ikke sjokkerte lenger

– Det viste seg også at samme firma hadde ubetalte gebyrer for tidligere forhold på 64 000 kroner. Det er nå gjort avtale med norsk samarbeidspartner om betaling av dette, skriver Vegvesenet.

I denne kontrollen ble også en norsk taxi (minibuss) stanset. Der var persontransportløyve tilbakekalt, bussen manglet også riktig merking som taxi. Inndratt løyve og rapport til løyvekontoret ble resultatet.

12 000 kroner i gebyr

En norsk lastebil der fører hadde inndratt førerrett i alle klasser fra 2018 ble også stanset. Lastebilen hadde seks sommerdekk. Det endte med 12 000 kroner i gebyr til fører for dekkene, anmeldelse av fører og bileier for manglende førerrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Vegvesenet om sommerdekk i snøværet: – Ubegripelig

Dette er kontrollen i tall: 58 tunge kjøretøy ble kontrollert, to ble anmeldt, en rapport ble sendt, det ble gitt seks bruksforbud, ett bilbeltegebyr, 18 skriftlige mangler, 11 dekk/kjetting-gebyr og fire andre gebyr. En sjåfør brøt kjøre- og hviletid.

Statens vegvesen gjennomfører disse kontrollene for å bidra til bedre trafikksikkerhet for alle trafikanter. Kontrollene skal også bidra til å sikre konkurransevilkårene i bransjen og yrkessjåførenes arbeidsvilkår.