annonse

2807 timer frivillig innsats på sykehjemmet

Bingo på storstua
Bingo på storstua: Terje Slattum er takknemlig for at frivillige steller i stand til bingo på storstua. Marit Norby (t.v.) er bingovertinne, mens Mia Aaserud sørger for vafler til pausen. (Foto: Heidi Wexels Riser)
ALLTID POPULÆRT
ALLTID POPULÆRT: Vestsiden musikkorps har partnerskapsavtale med sykehjemmet og spiller for beboerne flere ganger i året. (Foto: Tommy Simon Norum)
Besøkshund
Besøkshund: Besøkshunden Felix er en kjærkommen gjest hos en sengeliggende pasient. (Foto: Heidi Wexels Riser)
Stort engasjement
Stort engasjement: Aktivitør og frivillighetskoordinator Ellinor Johansen (f.v.), Reidun Thøger-Andresen, virksomhetsledr for institusjonstjenesten og Torleig Lindahl, leder av pårørendeforeningen. (Foto: Heidi Wexels Riser)

250 aktiviteter, 258 frivillige og 2807 timer med frivillig innsats. Det er mange som har et stort hjerte for de 118 beboerne på Nes sykehjem.

  • Heidi Wexels Riser

Det er mandag formiddag og jeg går etter vaffellukta. Den fører meg til Storstua der bingoen er i full gang.

Bingo og bålkos

– Bingoen annenhver mandag er noe jeg ser fram til. Fellesskapet vi har her er viktigere enn bingogevinstene, sier Terje Slattum.

Han har fast plass på sykehjemmet og er takknemlig for at frivillige sørger for at det stadig er noe som skjer.

– Dette gir meg mye. Beboerne er takknemlige for at vi kommer og å se gleden det gir dem, betyr mye for meg, sier Marit Nordby. Hun er frivillig gjennom besøkstjenesten i Røde Kors, og har vært fast bingovertinne på storstua siden bingoen ble startet for snart fire år siden.

Mia Aaserud har vært med som arrangør av bingoen like lenge og i dag sørger hun for at det blir vafler i pausen mellom de to bingoomgangene.

Noen dager tidligere har tonene fra «Mari du bedåre» ført meg til grillhytta. Her koser pasienter og frivillige seg rundt bålet når den sure novembervinden smyger seg rundt veggene.

– Det er alltid godt å komme inn her etter en tur ute, sier Erling Torsteinson.

Han setter stor pris på å komme seg ut på tur i frisk luft takket være de frivillige.

Turgruppa ble startet opp i 2014 og det har blitt mange turer i nærmiljøet siden oppstarten i alt slags vær.

– Dette er koselig og sosialt og vi blir jo glade i de som bor her, sier Laila Øvrum som har vært frivillig i turgruppa siden starten.

En stor forskjell

– Innsatsen til de frivillige utgjør en stor forskjell for beboerne på sykehjemmet. Det er et stort engasjement blant de frivillige og pårørende. De skaper et levende sykehjem og det er jeg svært takknemlig for, sier Reidun Thøger-Andresen, virksomhetsleder for institusjonstjenesten.

I fjor sørget frivillige for 2807 timer frivillig arbeid på sykehjemmet, dette inkluderer over 350 timer som skoleelever fra videregående skole har brukt gjennom prosjektet «Livsglede for eldre». Det ble arrangert over 250 aktiviteter, som frivillige var en del av.

Når 2019 skal oppsummeres er tallene like høye som i fjor.

– De frivillige gjør at sykehjemmet blir mer levende. Ved å ønske frivillige inn får vi impulser utenfra, et større mangfold og vi blir i større grad en del av bygda og samfunnet rundt oss. Vi ønsker at de som bor på sykehjemmet fortsatt skal leve livet sitt her. Dette skal ikke bare være et sted å bo, sier Ellinor Johansen, aktivitør og frivillighetskoordinator på Nes sykehjem.

Hun forteller at frivillige på sykehjemmet gjør at pasientene i større grad får deltatt i flere aktiviteter. Både fordi de frivillige genererer mer aktivitet, men også fordi de bidrar til at det er rom for å få det til rent praktisk i en travel og hektisk sykehjemshverdag.

Viktig kontaktledd

Den første de frivillige møter på sykehjemmet er frivillighetskoordinator Johansen.

– Vi starter alltid med et møte der vi avklarer forventninger og hva den frivillige ønsker å bidra med, sier Johansen.

Hun forteller at det er viktig at den frivillige føler at den er med på riktig aktivitet ut fra sine interesser, at de frivillige blir godt tatt imot og fulgt opp.

– At sykehjemmet har valgt å prioritere å ha aktivitør og frivillighetskoordinator gjør at det finnes et kontaktledd mellom de som ønsker å bidra inn på sykehjemmet og sykehjemmet med de ulike avdelingene. Jeg har oversikten over praktiske ting som måltider og når det skjer ting på huset. Jeg prøver å fange opp behov og ønsker fra pasienter, pårørende og pleiere og har disse med meg i min arbeidshverdag og også i møte med nye frivillige som tar kontakt, sier Johansen.

Sang og musikk

– Ellinor er uten tvil rett person på rett plass. For Ellinor er alt løsbart. Hun møter både pasienter, pårørende og frivillige på en fantastisk måte. Og vi merker at hun mener det, sier Torleif Lindahl, leder av pårørendeforeningen på sykehjemmet.

De pårørende legger også ned en stor innsats frivillig arbeid på sykehjemmet, og foreningens mål er å skape hygge og glede for pasienter og pårørende, beboere og sykehjemmet.

Listen over aktiviteter og arrangementer er lang. Konserter, utstillinger, hyggetreff, kafeer, hagefester, jordbærfester, juletrefester, turer, barnehagebesøk, bingo, andakter og gudstjenester er bare noe av det beboerne kan være med på.

– Sang og musikk er noe som alltid gir god stemning og som skaper gode øyeblikk. Vi har mange som kan bidra på dette området og det er vi veldig takknemlige for. Noen kontakter oss i forbindelse med planlagte aktiviteter i foreningens årsprogram. I fjor da det var musikkorpsenes år hadde vi både Nes Janitsjar og Nes skolekorps innom. Ellers har vi i løpet av året ulike konserter gjennom Akershus musikkråd og Den kulturelle spaserstokken, der frivillige er med å hjelper til, sier Johansen.

Hun forteller at sykehjemmet har partnerskapsavtale med Vestsiden musikkorps, som hvert år har flere konserter på sykehjemmet. Også Seniormusikken fra Betelkirken på Auli, korene «Senioras» og «Godt og Blandet» og diakonatet har de siste årene bidratt fast med sang og musikkaktiviteter.

Julebakst og julegløgg

I tillegg er det mange flotte og engasjerte enkeltpersoner som bidrar med konserter og sangstunder.

– Musikk og sang er opplevelser som er lette å dele. Å kunne dele en flott musikkopplevelse kan være positivt både for pasienter og pårørende. Det er ofte her de gode øyeblikkene skapes, sier Lindahl, som mange ganger har sett hvordan pasienter lyser opp når tonene fra en kjent melodi fyller rommet.

– I førjulstida blir det blant annet kakebakst på avdelingene og flere ulike julemusikalske innslag. Pasienter får besøk av besøksvenner med både hunder og babyer, Nes maleklubb lager ny utstilling til oss, det blir adventsfest på Storstua, gløgg og pepperkaker i grillhytta og vi får muligheten til å være med på juleforestilling i kulturhuset. Alt takket være de frivillige som gir av sin tid til beboerne på sykehjemmet, avslutter Johansen.

heidi@raumnes.no

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse