Bert Nummelin (t.v.) og Erland Helbø sitter her i sistnevntes studio. De to er Nes’ svar på Donald Fagen og Walter Becker i Steely Dan. Lørdag under matfestivalen inviterer de til konserten «Home at last» med 12 lokale musikere i Nes kulturhus.
Bert Nummelin (t.v.) og Erland Helbø sitter her i sistnevntes studio. De to er Nes’ svar på Donald Fagen og Walter Becker i Steely Dan. Lørdag under matfestivalen inviterer de til konserten «Home at last» med 12 lokale musikere i Nes kulturhus. Foto: John Arne Paulsen

12 lokale musikere gleder seg til lørdag

Erland Helbø og Bert Nummelin kom på ideen. Lørdag kommer 12 dyktige musikere hjem for for å framføre en hyllest til det legendariske bandet Steely Dan.

Det er blitt 47 år siden Donald Fagen og Walter Becker grunnla bandet Steely Dan. Musikken deres har siden inspirert en hel musikkverden. Lørdag blir det mulig å høre mange av de beste låtene i showet «Home at last» i Nes Kulturhus. Erland Helbø og Bert Nummelin kom på ideen og tok initiativet til det som nå betegnes som årets store musikkprosjekt og festkveld på Brød & Cirkus. Helbø spiller gitar og har arrangert alle låtene som framføres og er musikalsk leder, mens Bert Nummelin spiller trommer og er prosjektleder.

De betegner samarbeidet med alle musikerne som ryddig og bra. Det legges opp til framføring av 17 låter og alle har fått hvert sitt sett med noter.

– Det har blitt en del e-poster fram og tilbake og egenøvinger, før vi har samlet oss til fellesøvelser rett i forkant av konserten, sier Nummelin.

Konserten spilles i storsalen der publikum denne gang inviteres til flatt gulv.

Tente på ideen

– Erland og jeg har kjent hverandre veldig lenge, og det er naturlig for oss å samarbeide om et slikt prosjekt. Da også kulturhussjef Ola André Olsen tente på ideen, var et bare å kjøre på, sier Nummelin.

Vi slo av en prat med Helbø og Nummelin i førstnevntes studio på Jessheim.

– Steely Dan byr jo på omfangsrik musikk. Det er americana, soul, jazz, roots og enda mer. Alt i alt musikk som jeg tror nesbuene kan like, sier Nummelin.

Festivalbandet er håndplukket spesielt til dette prosjektet. Mange av dem har utspring fra Nes kulturskole og forskjellige skolekorps i Nes.

– Nesten alle involverte sitter i en eller annen orkestergrav eller står bak artister på scenen og spiller. Det er en enorm spennvidde på denne gjengen, sier Nummelin.

De 12 musikerne som deltar er Bert Nummelin (trommer), Erland Helbø (gitar), Audun Breen (trombone), Andreas Fossum (trompet), Christina Gjestvang (vokal), Ingelin Dahl Helbø (vokal), Lasse Kulsrud Nordby (bass), Morten Andersgaard (saksofon), Ingrid Berg Mehus (vokal), Thomas Ekman Håkonsen (vokal), Wollert Krohn-Hansen (tangentinstrumenter) og Pim (vokal og gitar), som skal tolke noen Steely Dan-låter på sin måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Pim og jeg har jo lang fartstid sammen i Peel, så det er jo kanskje ikke så overraskende at han er med, sier Nummelin.

Håkonsen er hovedvokalist, mens de tre nevnte kvinnelige vokalistene utgjør et kor.

– Dette blir en vanvittig hitparade. Vi har veldig lyst på en skikkelig fest i kulturhuset, med mye bra musikk og god stemning, sier Helbø.

Overraskelser

De to akter også å legge inn noen overraskelser underveis i konserten, uten at de vil røpe for mye.

Musikerne er fra mange forskjellige deler av Nes.

– Jeg er fra Brårud og det er også Audun Breen. Det er jo herlig at vi har med en solotrombonist fra Oslo-Filharmonien i bandet, sier Helbø.

Han synes også det er veldig gøy med generasjonsspennet som er i denne gjengen.

– Alle synes det er spennende med nye utfordringer. Jeg er trygg på at dette blir et godt resultat, sier Helbø.

Fagen og Becker, frontfigurene i Steely Dan, har gjennom tiden høstet stor anerkjennelse for sin eksperimentering og sitt åpne musikalske sinn.

– De var tidlig ute med jakten på kule «grooves». Vi har basert mye av repertoaret på de seks første platene de ga ut, sier Nummelin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De melder om meget god stemning, og denne vil garantert smitte over på publikum i kulturhuset 21. september.

john@raumnes.no

En musikalsk hyllest til bandet Steely Dan. «Home at last» er en låttittel fra Steely Dans kritikerroste album «Aja» utgitt i 1977.

Lørdag 21. september samles mange lokale musikere på kulturhusscenen for å framføre godbiter fra Steely Dans brede repertoar.

12 musikere fra Nes og omegn  møtes til samspill i sine hjemtrakter – home at last.