TRAVLE DAGER: Wenke Aaland i Wenkes systue på Neskollen har ordrebøkene fulle og i disse dager feirer systua sitt tiårsjubileum. Foto: Heidi Wexels Riser

Ti år med nål og tråd på Neskollen

Trenger du en ny glidelås i jakka eller er bunaden blitt for trang? Hos Wenkes systue på Neskollen er ingen jobb for liten og ingen jobb for stor.

– Det er travle dager og jeg har nok av oppdrag hele tiden. Jeg trenger ikke å tenke på markedsføring. Det sørger kundene mine for, sier Wenke Aaland.

Tar alle typer oppdrag

I disse dager er det ti år siden hun ønsket kundene velkommen til Wenkes systue på Neskollen senter.

– Til å begynne med jobbet jeg i systua to dager i uka og hadde en annen jobb i tillegg. Men jeg fikk stadig mer å gjøre og de siste sju årene har jeg jobbet full tid og vel så det på systua, sier Wenke.

Hun beskriver systua som en god gammeldags systue som tar alle typer syoppdrag.

– Jeg tar alle typer syoppdrag, men jeg er opptatt av de små jobbene. Ofte er det mer vilje enn vett, smiler sydamen fra Neskollen, som har utdanning i kjole og draktsøm og i er tillegg bunadstilvirker fra Bunadsakademiet i Rauland.

Bunader året rundt

– Jeg jobber til enhver tid med mange bunader. Jeg broderer, monterer, syr om og restaurerer, sier Wenke, som forteller at veldig mange, spesielt jenter, får bunad til konfirmasjonen.

I Norge finnes det rundt 400 bunader og drakter å velge mellom, og Wenke kan brodere og montere dem alle sammen.

– I snitt broderer jeg fire bunader i året. Før var det slik at folk stort sett brukte bunaden til 17. mai, men nå brukes bunaden hele året. Det betyr at jeg nesten alltid jobber med en bunad eller to, sier Wenke.

Tar alle jobber: For Wenke Aaland er ingen jobb for liten og ingen jobb for stor. Foto: Heidi Wexels Riser

Stor kundekrets

Det er stadig flere menn som skaffer seg bunad, men Wenke jobber mest med bunader til damer.

Hun legger ikke skjul på at det ofte blir lange dager. Når hun går hjem fra systua om ettermiddagen, fortsetter hun gjerne hjemme med brodering eller annen håndsøm.

– Jeg ble godt mottatt på Neskollen fra første stund, og jeg trives godt. Ordrebøkene er fulle i lang tid framover. Jeg har faktisk en bunadsbestilling til en konfirmant i 2026, sier Wenke.

Kundene kommer fra Neskollen og områdene rundt. Hun har også flere kunder i Oslo, og noen kunder kjører enda lenger for å benytte seg av Wenkes systue.

– Det er alltid veldig hyggelig når kundene gir meg gode anbefalinger, og mange kunder kommer igjen og igjen.

– Satser du på ti nye år med nål og tråd?

– Jeg håper det er behov for meg her i alle fall i ti år til, avslutter sydamen på Neskollen.