Vi Nes-foreldre må ta ansvar
«Det snakkes ofte om «gode» og «dårlige» skoler. Som om elevenes prestasjoner og trivsel kun avhenger av skolen. Slik er det selvsagt ikke.«, skriver nyhetsredaktør Trond Rasmussen i dagens leder.
Etter en lang ferie nærmer det seg endelig skolestart. Akkurat nå går mange spente barn og foreldre rundt med store forventninger til det nye skoleåret. Det er noe høytidelig over skolestart, enten man er fersking eller underveis i skoleløpet.
I dagens avis får du råd og tips til hvordan du best forbereder barnet ditt på det som venter. Skole engasjerer, og det er selvsagt mange meninger om hvordan foreldre best kan støtte barnet sitt gjennom skoleårene. Men ett er sikkert: Foreldre spiller en viktig rolle i forbindelse med barnas skolegang.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Det snakkes ofte om «gode» og «dårlige» skoler. Som om elevenes prestasjoner og trivsel kun avhenger av skolen. Slik er det selvsagt ikke. Av og til er det nok litt for enkelt å skylde på skolen når utviklingen ikke blir helt som vi hadde forventet. Selvfølgelig har Nes-skolen forbedringspotensiale. Skolestatistikkene viser at mye kan bli bedre i Nes. Derfor må skoleledere og lokalpolitikere hele tiden holde trykket oppe.
Samtidig er det verdt å minne om at skoleresultater i stor grad påvirkes av sosioøkonomiske faktorer i området vi bor i. Det slår forskning fast. Èn viktig sosioøkonomisk faktor er foreldrenes utdanningsnivå. Enkelt sagt betyr det at dersom relativt sett få foreldre har høyere utdanning, slik tilfellet er i Nes, kan vi ikke forvente skoleresultater i norgestoppen.
Den gode nyheten er at det er fullt mulig for oss foreldre å kompensere for faktorer som statistisk sett drar i negativ retning. Det kanskje aller viktigste er å vise ungene at vi bryr oss om skole. At skole og kunnskap er viktig. Bare det at du setter deg ned og ser på leksene sammen med barnet, viser at dette er viktig. Ungene tar signalene, og det i seg selv kan hjelpe dem på veg.
En annen ting vi foreldre kan bidra med for å hjelpe barnet er å lese mye sammen med det. Forskning viser at barn med foreldre som har lav utdannelse, men som er glade i å lese, er like flinke til å lese som barn med foreldre som har høy utdannelse, men som ikke er glade i å lese.
Å bry seg om skole innebærer også at vi voksne snakker pent og respektfullt om skolen og lærerne våre i nærvær av barna. Eventuell misnøye eller ønske om endringer bør kanaliseres på en høflig måte direkte til skolen.
Det er en klar sammenheng mellom et godt samarbeid mellom hjem og skole, og elevenes faglige og sosiale utvikling. Derfor er vårt klare råd til alle som har barn i Nes-skolen - uansett bakgrunn, utdanning og egne erfaringer med skolen: Engasjer deg i barnets skolearbeid på en positiv og oppmuntrende måte. Vis med hele deg at skole kommer foran alt annet, og at andre aktiviteter må vike dersom de kommer i konflikt med hverandre.
Les sammen med barnet og les alene så ungen ser det. Da er du et godt forbilde for et barnesinn som gjerne gjør som vi foreldre gjør, ikke som vi sier.