«Dagens unge er de som bryr seg mest», skriver Sondre Asmyhr i dette leserinnlegget og viser blant annet til Greta Thunberg. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Antonio Calanni Foto: Antonio Calanni

Vi må begynne å bry oss om klima!

«Hvis vi kaster mindre og spiser sunnere er det bedre både for planeten og for helsen din», skriver Sondre Asmyhr i dette leserinnlegget.

Hva SKJER rundt oss? Vi må begynne å bry oss om klima! Vi kaster altfor mye søppel i naturen og dette syns jeg er for dårlig. Mange mener at jordas mennesker nå til dags ikke bryr seg og det blir for dumt. Vi er mindre urolige enn både italienere og spanjoler, tyskere og irer. Nordmenn, estere og nederlendere bryr seg ikke like mye om konsekvensene av klimaendringene. Bryr faktisk verden seg så mye som vi utgir oss for? Hva kan vi gjøre for å få et bedre klima? Hvorfor bryr nordmenn seg mindre enn andre land i Europa? Hva kan vi som vokser opp i dag gjøre? Hva er klima?

Ung i Nes

Dette leserinnlegget er et leserinnlegg i serien «Ung i Nes», der unge nesbuer setter ord på det som betyr noe for dem. Dette leserinnlegget er ett av flere som er skrevet av elever ved 8. trinn på Vormsund ungdomsskole.

Hvorfor bryr vi oss ikke? Grunnen til at vi ikke bryr oss er fordi vi ikke følger med, og vi vil leve et bra liv og hvis vi skal komme oss rundt må vi fly. Men du må ikke fly over alt og hele tiden. I en norsk undersøkelse fra 1989 svarte 69 prosent av de spurte at de var bekymret for klimaforandringer. «I 2011 var dette tallet sunket til 41 prosent. På drøye 20 år ser engasjementet ut til å ha blitt mindre, på tross av at fokuset på miljø aldri har vært større». Vi har fått mere penger og alle bruker det på å reise i stedet for å bruke det på klima.

Hvem bryr seg? Dagens unge er de som bryr seg mest. I mai 2019 kom det mange ungdommer for å streike for klima. De ble ledet av Greta Thunberg født 03.01.03 fra Sverige. Hun er veldig opptatt av klima og miljøet. Hun har vunnet mange priser som: Right Livelihood Award, Glamour Award for The Revolutionary, Golden Camera, Årets person, Den internasjonale barnefredsprisen, Ambassador of Conscience-prisen, Rachel Carson-prisen, i tillegg til mange flere. Ungdom rundt i verden blir inspirert av Greta Thunberg. Det er ungdommen som leder klimakampen, og de må bli hørt!

Hva kan vi gjøre for å få et bedre klima? Det vi kan gjøre for å få et bedre klima er plukke litt ekstra søppel, ikke fly så mye, ikke kjøre mer bil enn det vi må og resirkulere. Dette oppfattes kanskje som vanskelig, men det trenger ikke å være det. Hvis vi kaster mindre og spiser sunnere er det bedre både for planeten og for helsen din. Hvis alle prøver å ikke bruke så mye plast men bruker heller et handlenett så sparer vi miljø mye. En ting vi kan prøve er å ikke bruke plastposer, hvert år bruker en nordmann 140 poser i året. På klardag.no kan du lese at det skylles ut 22000 tonn plast i havet hver dag, og det blir for dumt! Nå må vi ta grep.

Hva er forskjellen på klima og global oppvarming? I følg snl.no er Drivhuseffekten er en naturlig prosess som gjør det mulig for oss mennesker å leve på jorden. Problemet oppstår når vi slipper ut for mye klimagasser. Det er da vi får menneskeskapte klimaendringer. Fra 1880 til i dag er det i gjennomsnitt blitt rundt én grad varmere på jorden. Verdens ledende klimaforskere i FNs klimapanel sier vi er minst 95 prosent sikre på at mesteparten av den oppvarmingen vi har sett er på grunn av menneskelig aktivitet. Vårt forbruk av olje, kull og gass endrer den skjøre balansen i atmosfæren. Dette har store konsekvenser for mennesker og natur på hele kloden.

Nå setter EU klima høyt oppe på dagsordenen, og på et mandagsmøte snakket de mye om klima. Ministrene minnet om at klimaendringene er en eksistensiell trussel mot menneskeheten og det biologiske, og de er enige om at klimakampen må være sentralt i unionens utenrikspolitikk. «Vi kan gjøre mye hjemme» men det vil ikke være nok. EU står bare for 9 prosent av verdens utslipp, så selv om vi kunne stanse alt over natten, ville 91 prosent av utslippene i verden fortsatt være der, sa EUs utenrikssjef Joseph Borrell etter møtet.

Sondre Asmyhr, VUS

Les mer her:

https://uit.no/nyheter/artikkel?p_document_id=363382 & p_dim=88205

Artikkelen fortsetter under annonsen.

https://snl.no/klima

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Klima

https://www.nrk.no/nordland/her-er-tre-ting-du-kan-gjore-for-a-begrense-global-oppvarming-1.14240714

https://naturvernforbundet.no/hva-er-global-oppvarming/category1362.html

https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/nordmenn-er-fremdeles-storforbrukere-av-plastposer-1.14653249