«Ønsker vi bare politikere med elefanthud», spør redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen. Foto: Tommy Simon Norum Foto: Tommy Simon Norum

Vi får de politikerne vi fortjener

«Gi en politiker takk for innsatsen, selv om du er uenig med politikken», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Denne helgen gikk nesbu og ordfører i Sør-Odal, Anne Mette Øvrum, ut med sterk kritikk av det hun opplevde som hets for sin innsats som ordfører.

På butikken, og foran egne barn, skal en kvinne ha ropt ut: «Der kommer hun som ødela skolene i Odalen, og fikk bygget Glommasvingen skole hvor barn blir mobbet». Det fikk Øvrum til å reagere - med god grunn.

I denne spalten er vi sterke tilhengere av ytringsfrihet, og flere ganger har Raumnes på lederplass gitt uttrykk for at det må være lov med fargerike meninger.

Les også
Nå tar hun et kraftfullt oppgjør med politiker-hets

Men det er også et rom mellom «hets» på den ene siden og «ytringsfrihet» på den andre. Selv om det er lov å si noe, så betyr det ikke at det er lurt å gjøre det. Selv om en ytring kommer inn under ytringsfrihetens paraply, er finnes det kanskje måter å uttrykke seg på som ikke oppleves som like vondt for mottakeren.

Ytringsfriheten må ikke innskrenkes på noen som helst måte. Personer som forvalter mye makt på vegne av fellesskapet, må tåle å bli utsatt for kritikk. Allerede Platon uttalte at «makt korrumperer», altså at for personer som har makt er det menneskelig å utnytte denne makten. At fellesskapet bruker ytringsfriheten for å passe på maktpersoner er svært viktig i et fungerende demokrati.

Les også
Mobbing, kommentarfelt, nettroll og fri uavhengig presse?

Samtidig må vi kunne snakke om ubehagelige situasjoner som er innenfor loven, men som likevel er uheldig. Selv politikere må kunne gå på butikken uten å bli baksnakket og skjelt ut. Ordførere og andre må kunne jobbe aktivt for egne politiske saker, uten at det fører til ufine personkarakteristikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som borgere får vi de politikerne vi fortjener. Er det slik at vi kun ønsker politikere med «elefanthud», der ingenting biter på og som tåler alt av kritikk? Vi gjør jo ikke det, vi trenger også de følsomme politikerne. Vi ønsker at befolkningen speiles blant politikerne. Som mennesker er vi alle forskjellige: Noen bryr seg ikke om kommentarer, mens andre tar seg veldig nær av å bli karakterisert. Vi ønsker politikere i begge kategorier også.

Les også
«Også må du steriliseres. Vi kan jo ikke produsere flere miljøsvin»

Stadig flere politikere forteller at de ikke orker å stå i hetsen de opplever. I riksmediene har det spesielt vært fokus på unge kvinner som trekker seg tilbake fra politikken og den offentlige samtalen fordi kommentarene de får er for tunge å bære. Da er det som regel ikke de saklige og faglige kommentarene det er snakk om, for alle politikere må tåle faglig uenighet. Det er kommentarer som går på personlige egenskaper som fort kan bli for tunge å bære.

Nå nærmer det seg nominasjonstid for personer som er villig til å stå på de politiske listene foran neste valg. Mange skal vurdere om de skal engasjere seg politisk. Skal de bruke mange timer på politikk til fellesskapets beste, må de også oppleve at innbyggerne er takknemlige. Vi trenger ikke være enige i politikken, for å være takknemlige for innsatsen.

La oss vise at vi fortjener de beste politikerne som finnes i kommunen. Gi en politiker takk for innsatsen. Vis saklig uenighet og argumenter for ditt politiske syn i lokale saker, og vær samtidig rause med de du ikke er enig med. Vi får de politikerne vi fortjener. La oss fortjene de beste politikerne.