Illustrasjonsfoto Foto: Thomas Brun

Varm mat til lunsj

«Hvorfor får ikke vi varm mat på skolen?», spør Marie Linnea Ruud Gulbrandsen i dette leserinnlegget.

Hvorfor får ikke vi varm mat på skolen? Norge er et av de rikeste landene i Europa, og et av de to landene som ikke har varm mat til skoleelever i Europa (2011). Nabolandet vårt har gratis varm lunsj hver dag i uka, mens vi må sitte og spise matpakka vår som ofte smaker som papp. Vi har fått smurt matpakke eller smurt den selv i sju år. Folk lar matpakken ligge hjemme og går heller en hel dag uten mat. Hadde det ikke vært bedre å gi oss varm lunsj?

Ung i Nes

Dette leserinnlegget er et leserinnlegg i serien «Ung i Nes», der unge nesbuer setter ord på det som betyr noe for dem. Dette leserinnlegget er ett av flere som er skrevet av elever ved 8. trinn på Vormsund ungdomsskole.

Lærere klager på at vi ikke er fokuserte iblant. Er det rart at vi ikke er fokuserte?

Nei, det er ikke, når mange nesten ikke spiser på en 6 timers lang skoledag. Det er gjort undersøkelser på at det er mindre mobbing, mer ro og mere fokus i timene på skoler som har varm lunsj ifølge NRK.no. Det hadde nok blitt bedre å være lærer hvis det var mindre bråk i timene også?

I løpet av ett skoleår spiser en ungdomsskoleelev ca. 450 brødskiver. Det er ikke utenkelig at vi blir leie av å spise brød, når vi spiser så mye bare på skolen. En del spiser brød til frokost og kveldsmat i tillegg. Det har vært snakk om å få til varm lunsj nesten like lenge som vi har hatt matpakker. Hvorfor er det da ikke gjort noe? Jeg er sikker på at både elever og foresatte vil være positive til varm lunsj på skolen.

I politiske valgkamper har vi fått lovnader om varm lunsj flere ganger, men dette har blitt utsatt flere ganger. Første gang det ble lovet var i 2005. Det har også blitt sagt at innen 2017 skulle alle skoler ha gratis tilgang til frukt, det er fortsatt skoler i 2020 som ikke har denne fruktordningen. Det er partier både mot og for varm lunsj. I Sverige ble det innført varm lunsj til alle skoler i 1973. I Norge har vi ikke varm mat i 2020. Om ikke staten vil gi oss varm lunsj, så kunne kommunen gi det et forsøk. Om ikke det hadde vært hver dag i uka, kunne det vært en god start med varm lunsj de to dagene vi har skole til 14.55.

De få skolene Norge som har varm lunsj har en kostnad på 20 -45kr daglig, mens i Sverige har de varm lunsj hver dag for 10–20 kr daglig. Det er mange som ville betalt de 20 kronene, hvis de slapp å smøre matpakke og kunne spise mer variert. Men det beste hadde vært hvis kommunen eller staten hadde gitt oss det gratis hver dag.

Det er veldig stor variasjon på dem som tar med seg matpakke. Det finnes alt fra en som har vært og kjøpt godis eller en pakke knekkebrød på butikken, til den som har med fem brødskiver, frukt og en müslibar. Hadde vi hatt varm lunsj på skolen forbedrer ikke det bare hvordan det er i timene, men også at alle har muligheten til å få mat som gjør deg mett.

Forsking viser at det er bedre karakterer, motivasjon og mindre mistrivsel i timene når vi får et solid måltid midt på dagen. Og vi i Norge kjemper for en bedre skolehverdag med mindre mobbing, så da er det verdt å innføre varm lunsj i skolehverdagen, når det viser at det er mindre mobbing og mistrivsel.

Marie Linnea Ruud Gulbrandsen, fra Vormsund ungdomsskole

Artikkelen fortsetter under annonsen.