Bildet er fra en tidligere 17. mai-feiring på Årnes. Foto: Jan Erik Hæhre

Vann!

«Det hjelper lite om vi får perfekt vær på 17. mai, om regnmangel gir matkrise», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Nå trenger vi vann! Det er tørt i skogen, tørt på jordet og lite vann i elvene. Det kan bety en varm og god 17. maifeiring, men samtidig krise for matproduksjonen. Nå er frykten at vi skal få tørkesommeren 2018 i retur.

Les også
Slår alarm om vassdrag i Nes

Denne vinteren har folk flest vært veldig oppmerksomme på været. Strømprisene har vært skyhøye og mye av årsaken er at det er lite vann i magasinene. Kombinert med utenlandskabler og lite vind i Europa, så har de fleste kjent strømprisene på lommeboka.

Håper var jo at når vinterkulda slapp taket, så skulle strømprisene tilbake til normalen. Men den gang ei. Fortsatt har vi dyr strøm og det er lite vann i elvene.

Les også
Ekstreme tall fra Årnes: Så mye mindre har det regnet i april

April var en av de tørreste aprilmånedene på veldig mange år. Lite tyder på at det blir særlig mye mer regn i den nærmeste tiden framover, iallfall om vi ser på værmeldingen.

Konsekvensene ser vi allerede. Ved siden av den nevnte strømprisen, er skogbrannfaren veldig stor om dagen. Det er direkte sammenheng med nedbør. Det er veldig tørt i skogen nå.

Om været ikke snur så kan det også gå utover matproduksjonen i vårt distrikt. På grunn av krigen i Europa er allerede matproduksjonen i vårt kontinent svært sårbar. Det er stort behov for å dyrke matkorn og bøndene blir oppfordret til å legge om produksjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kjernen i all matproduksjon er imidlertid vann! Uten at det regner blir det dårlig med vekst. Skrekken er om tørkesommeren 2018 skulle gjenta seg. Da var det så tørt at det knapt var nok vekst til å lage dyrefor.

Det er lite vi får gjort med naturen. I møte med naturkreftene blir vi små og ganske hjelpeløse. Klimaendringene er sannsynligvis forårsaket av vårt eget forbruk og klimautslipp. Vi kan ikke snu utviklingen over natten, men kanskje er nettopp klimaendringer naturens måte å minne oss på at vi må leve i pakt med naturen.

Vi klarer oss ikke uten vann. Denne vinteren har vi blitt påmint det gjennom strømprisen. Om det ikke begynner å regne snart, så blir vi også påmint det gjennom matproduksjonen også. Det hjelper lite om vi får perfekt vær på 17. mai, om regnmangel gir matkrise.

Det er liten grunn til å juble over jubelvær på nasjonaldagen.