Foto: NTBScanpix

«Ulven tar fra oss både husdyr, vilt og er en trussel mot tryggheten vår»

«Dessverre ser vi at debatten for og mot ulv drar med seg elementer både av personkarakteristikker og trusler. Det bør den ikke, for det skader mulighetene til å komme frem til de gode løsningene», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Denne helgen opplevde en elgjeger et av jegernes største skrekkscenarioer. Elghunden ble tatt av ulv. Hundeeieren fortalte at han med egne øyne så at ulven sto og gnagde på bakbeina til hans egen hund. Hver og en kan sette seg inn i at det er en fortvilende situasjon å se sin egen hund bli spist.

Les også
Da eieren fant igjen hunden, ble han møtt av dette synet: – Nødt til å være flere ulver

Vi er imidlertid redd for at dette kan bety at ulvedebatten vil tilta i økende styrke og med trusler og ufine karakteristikker. Fra før er ulvedebatten en av de mest betente debattene vi har i Norge. Det er et saksområde der det er svært mye følelser. Så mye følelser at det tidvis er vanskelig å skille de objektive argumentene fra følelsesutbruddene.

Vi er tilhenger av sterke meninger og at disse skal få kunne ytres. Det gjelder i alle debatter og i våre spalter skal det være høy takhøyde for sterke meninger. Heldigvis står ytringsfriheten og trykkefriheten høyt hevet i Norge og den begrenses nesten bare av straffeloven.

Les også
SE VIDEO: Her går ulven like utenfor boligfeltet

Dessverre ser vi at debatten for og mot ulv drar med seg elementer både av personkarakteristikker og trusler. Det bør den ikke, for det skader mulighetene til å komme til de gode løsningene.

Ulvedebatten handler i bunn og grunn om hvordan vi som mennesker skal forvalte naturen.

På den ene siden så har mennesket i alle år høstet av naturen. Vi har jaktet og brukt naturen for å fø opp egne husdyr. Ulven er en trussel mot at vi skal kunne fortsette bruke naturen som et spiskammers. Ulven tar fra oss både husdyr, vilt og er en trussel mot tryggheten vår når vi går i skogen.

Les også
Åse passer ekstra på hunden Chico etter ulvebesøket: – Det er ukoselig når den kommer så nærme hus

På den andre siden er ulvedebatten også en erkjennelse av at vi mennesker nå er blitt så mange at vi kan ikke bare kan ta oss til rette i naturen som det passer oss. Naturen er et økosystem som trenger alle brikkene for å fungere. Tar vi ut noen brikker, er det andre deler som også vil svikte. I en verden med global oppvarming, en nedgang i artsrikdom og sterk kamp om urørt natur, så er ulven også et symbol på at mennesket også må ta hensyn til naturen.

Felles for begge disse synene er kjærligheten for naturen, men hvordan naturen skal forvaltes er det tydeligvis umulig å enes om. Derfor har også ulveforliket i Stortinget fått noen merkelige konstruksjoner. For eksempel at ulven ikke får lov til å krysse Glomma. Akkurat som om ulven leser stortingsmeldinger før den legger ut på svømmetur...

Les også
Solveig fikk besøk av ulv

Men enn så lenge, er det det beste vi kan komme opp med. Men siste punktum er ikke satt i denne saken. Derfor er det også viktig at debatten og innspillene fortsetter å komme. Vår oppfordring er at det må gjøres med vett. Det er lov å bruke normal folkeskikk når man engasjerer seg i rovdyrdebatten også.

Det fortjener naturen, for den er den vi vil ta vare på – selv om man ser på den med ulike perspektiver.