Illustrasjonsbilde Foto: NTBScanpix

Tiltak i tiltakets navn

Etter det noe kritikkverdige vedtaket om at treningssentre, svømmehall og bingohall i Nes kommune skulle midlertidig stenges grunnet økende smitte i lokalsamfunnet, og fra før av hadde fritidstilbud og aktiviteter for barn og unge blitt satt på vent fra øverste hold, kan det meddeles at det foreløpig ikke har hatt den voldsomme effekten.

Les også
Dagens koronaoppdatering i Nes: Smittetallet stiger

Personlig har jeg aldri hatt sansen for statistikk, da det gir rom for tolkning, og det er mye mulig at formannskapet i Nes kommune ser tallenes tale på en annen måte. Uavhengig av det, så viser de nye smittetallene mellom 08. januar 2021 og til og med 17. januar 2021 at smitten har holdt seg jevnt på samme nivå, dog med en smittetopp på ni nye tilfeller den 10. januar. Tilsvarende de smittetoppene som det ble meldt om i forkant av gravferden til 2020, og den 05. januar 2021 som var på hele 12 nye tilfeller.

Nå skal ikke jeg kjede leserne av Raumnes med intetsigende oppramsing av informasjon som allerede ligger ute på Nes kommunes hjemmesider. Derimot vil jeg oppfordre alle og enhver til aktivt å tilegne seg den informasjonen som ligger ute, og at det ligger til bunns en sunn skepsis til alt vi blir bombardert med fra media og ukentlige pressekonferanser.

Les også
Nytt smittetilfelle av koronaviruset på Framtun skole

Det er nemlig særdeles skremmende å høre at vår justis- og beredskapsminister Monica Mæland, på en noe lettsindig måte, fremlegger portforbud som et potensielt tiltak for å kvele Covid-19. En skal være rimelig historieløs for å ikke skjønne at et slikt tiltak vil på samme tid kvele en hel befolkning. Vi begynner å bevege oss inn på et farlig territorium, om vi overrekker et så lite antall mennesker i vårt land slik makt.

Les også
Sjonglerer hjemmeskole, russetid, karakterpress og korona

Noe annet som også er viet meget lite eller intet plass i denne patosfylte mediedekningen av landeplagen Covid-19, er at eksempelvis treningsbransjen, bingoer og generelt fritidstilbud innen kultur og idrett er enten helt eller delvis fritatt for moms. Mon tro om det er helt tilfeldig at det er nettopp de som ofte ender opp med «Svarte-Per", når regjeringen fremmer forslag om tiltak som angivelig skal begrense smitten? Sånn sett kan det nesten se ut for oss utenforstående at det gjøres tiltak kun for å ha gjort tiltak. Ikke eksplisitt fordi de respektive vedtektene har beviselig effekt.

Les også
Koronavaksinering blir en ekstra belastning for sykepleierne

Misforstå meg rett. Selvfølgelig avtar smittetrykket innad i befolkningen når en velger å stenge alt, og mennesker ikke lenger er i nærkontakt med hverandre. Det som er selve essensen her derimot, er at kultur- og idrettstilbud har fått et ufortjent rykte på seg for å være smitteverstinger uten rot i vår virkelighet, når det kanskje viser seg at skoen trykker et annet sted. Når det er sagt, så er det også helt urimelig av regjeringen å avskrive seg alt ansvar ved å overlate svært så inngripende vedtak over menneskers privatliv til de enkelte kommuners hender. Kun utstyrt med retningslinjer som er like uforståelige og åpne for tolkning som religiøse tekster. Kanskje er tiden inne for at ansvaret heller fordeles på de snart 5,4 millioner nordmenn som bor her, til å avgjøre og bedømme sin egen risiko under denne pandemien for så å te seg deretter?

Les også
Ingen fra risikokommunene får trene i Runnirinken

Det er opplest og vedtatt at vi høyst sannsynlig må leve med korona i lang tid. Kanskje i flere år eller at det har kommet for å bli som mange andre sykdommer har, og det på tross av vaksiner. Med dette friskt i minne, hvorfor velger vi ikke å anerkjenne at vi i aller høyeste grad håndterer kriser på en langt bedre måte hvis vi ikke undertrykkes på samme tid? Dette innebærer at barn og unge bør få utfolde seg i lek, idrett, kultur og andre aktiviteter.

At voksne, både unge som gamle og de midt i mellom, får bedrive det som gir en lykke, mening og en følelse av tilfredshet. I tråd med at vi fortsatt lever etter helt elementære, humanistiske prinsipper ved å fortsatt ta hensyn til hverandre. Det er langt mer preventivt i lengden enn å åpne og stenge i intervaller. Sannsynligvis er det selve nøkkelen til å overvinne en pandemi eller andre kriser.

Robin Ivar Nicolaysen

Fjellfoten

Artikkelen fortsetter under annonsen.