annonse

Synspunkt: Kommunenavnet Nes

Jan Erik Horgen
Jan Erik Horgen: (Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen)

«Det eneste fornuftige er nå å ta regionnavnet inn i som et offisielt tilleggsnavn til Nes der dette er nødvendig», skriver Jan Erik Horgen i dette leserinnlegget.

Bygda vår heter Nes, og dette må fortsette som navn på kommunen. Nå er det to kommuner i Norge med navnet Nes. For å holde disse fra hverandre, brukes nå fylkesnavnet som tillegg i alle sammenhenger der det ikke er klart hvilken Nes-kommune det gjelder – som i alle offentlige registre, i landsdekkende oversikter og omtaler og ellers når det er nødvendig. Navna oppgis på ulike måter: Nes Akershus, Nes i Akershus, Nes AK, Nes (Ak) m.fl., og tilsvarende Nes Buskerud osv.

Begge Nes-kommunene ligger i regioner med eldgamle navn: på Romerike og i Hallingdal. Disse regionnavna brukes også nå ofte som tilleggsnavn til Nes: Nes på Romerike og Nes i Hallingdal, men dette brukes sjelden i offisielle sammenhenger.

Det eneste fornuftige er nå å ta regionnavnet inn i som et offisielt tilleggsnavn til Nes der dette er nødvendig: Nes på Romerike og Nes i Hallingdal, forkortet Nes Rom eller Nes (Rom) og Nes Hal eller Nes (Hal). Vi beholder altså nåværende kommunenavn, Nes, og endrer bare det offisielle tilleggsnavnet fra fylkesnavn til regionnavn.

Regionnavna Romerike og Hallingdal er også mye eldre enn fylkesnavna og var brukt som bestemmelsesledd til bygdenavnet Nes fra langt tilbake. Regionnavn er også brukt som tilleggsnavn til mange av de andre Nes-bygdene i Norge, f.eks. Nes på Hedmarken, Nes i Ådal.

Raumnes Historielag mener at endring fra fylkesnavn til regionnavn som formelt tilleggsnavn til det egentlige kommunenavnet er den enkleste og historisk sett beste endringa som må gjøres når begge Nes-kommunene kommer inn i Viken fylke.

PS. En kommentar til Ole-Jakob Ingeborgruds innlegg 9. april. Navnet Raumnes har aldri vært navn på bygda vår og har ikke røtter tilbake til norrøn tid. Det ble tatt i bruk som navn på flere lag og foreninger fra 1860-åra av, i en periode da mange nye organisasjoner fikk nasjonalt pregete navn. Navnet Raumnes ble da satt sammen av gammalnorsk form av navnet Romerike, Raumarike, og bygdenavnet Nes, opphavlig prestegjeldsnavn tatt i bruk etter at kristendommen ble innført på 1000-1100-tallet. Raumnes er et fint navn på organisasjoner og lokalavisa. Men siden bygda i rundt 1000 år har hett Nes, bør dette navnet fortsette som navn på kommunen vår.

Jan Erik Horgen

Raumnes Historielag

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse