UFORKLARLIG: Lise Askvik opplevde uforklarlige hendelser da hun var med Michael Winger til et hus i Nes. Foto: Privat

Spøkelsesjakt er dårlig helsepolitikk

«Norge trenger en sterk helsepolitikk som tar vare på enkeltpersoner gjennom hele livet, ikke at alternativbevegelsen får en fot innenfor helsevesenet», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Denne uken hadde Raumnes en reportasje med Helsepartiets grunnlegger Lise Askvik og den selverklærte spøkelsesjegeren Michael Winger som sammen var på spøkelsesjakt i Nes.

Les også
Winger på spøkelsesjakt i Nes: – Vi fanget opp en stemme som sier et navn

Er det dette som er helsepolitikken til Helsepartiet? Å jakte på det overnaturlige og gå inn i alternativmiljøene? For så lenge Askvik på alle bilder og i programmet framstår med Helsepartiets profilering, og vi er midt inne i en valgkamp, så er det et plausibelt spørsmål å stille.

I en sekulær samtid der religion blir skjøvet stadig mer ut i periferien, vokser det fram et «marked» for alternative miljøer som utnytter mystikken i alt vi ikke forstår. Selv om Michael Winger har vært på TV med Åndenes makt og lager TV-serie om spøkelsesjakten, betyr ikke det at han er noen ekspert på feltet. At de har laget noen måleinstrumenter som angivelig gir utslag, er neppe et sterkt bevis på at det finnes paranormal aktivitet i dette huset på Udnes.

Men det betyr heller ikke at det ikke er det. Selv i en sekulær samtid må vi erkjenne at det er dimensjoner ved livet der mystikken og det ukjente ikke kan bevises med vanlige vitenskapelige metoder.

Les også
Lise Askvik: – Mer enn halve statsbudsjettet går til helse

Det som er aller mest tvilsomt her, er at Helsepartiets frontfigur benytter seg av en såpass alternativ og spektakulær plattform for å markedsføre seg. Det sies at «all PR er god PR», men dette gir ikke tillit til Helsepartiets politikk. Helse er et område der det er mye kvakksalveri og «alternativbevegelsen» tilbyr en rekke lovnader basert på tvilsom empiri. Spøkelsesjakt går lett inn i samme kategori.

Nå er det vel ikke stor sjanse for at et ensaks-parti som Helsepartiet i overskuelig framtid får noen representasjon på Stortinget. Det er kanskje like greit, om det er paranormal aktivitet som brukes i valgkampen for å sanke stemmer. Norge trenger en sterk helsepolitikk som tar vare på enkeltpersoner gjennom hele livet, ikke at alternativbevegelsen får en fot innenfor helsevesenet.

Les også
Lise Askvik går av som partileder