LEDEARTIKKEL: Raumnes-redaktør Fred C. Gjestad skriver at dette blir avisens siste faste lederartikkel.

Slutt på lederartikler i Raumnes

«Vi skal kommentere når det er viktige temaer å kommentere, ikke når det er tid for å gi ut en papiravis», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne siste lederartikkelen.

Verden går framover, og vi i Raumnes endrer oss også. Fra og med tirsdag blir det slutt på lederartikler tre dager i uka.

Digitale abonnenter

Det er en lang tradisjon med lederartikler i norske aviser. Lederartikkelen er avisens formelle synspunkt i ulike saker. Derfor har det vært tradisjon for at lederartikler ikke er signert, for det er avisens synspunkt som presenteres. I Raumnes har vi lenge brutt med den tradisjonen gjennom å ha signerte lederartikler, der redaktører i avisen skriver på vegne av avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fram til nå har det vært papiravisens utgivelsestakt som har bestemt når avisen har hatt en mening om noe. I dag er over 1/3 av våre abonnenter digitalabonnenter, som ikke får papiravisen levert hjem. Det er derfor ikke naturlig at utgivelsestakten til papiravisen skal bestemme når vi kommenterer lokale forhold. Isteden skal det være når det skjer ting av betydning som avgjør når vi mener noe.

Tydeligere kommentarstoff

For vi skal ikke slutte å ha kommentarer og uttrykke vår mening. Vi vil fortsette å kommentere store og små hendelser i vårt nærmiljø.

Når vi i Raumnes vurderer hva vi skal skrive i avisen, så har vi en rekke nyhetskriterier som hjelper oss i våre vurderinger. Kommentarstoffet har dessverre i større grad vært preget av at vi må fylle en spalte i papiravisen. Det har gjort at noen lederartikler ikke har tatt temperaturen på lokalmiljøet i stor nok grad.

Flere formater

Vårt mål er å øke kvaliteten på kommentarstoffet vårt, og bli enda mer relevante i de temaene vi kommenterer. Framover vil vi publisere kommentarer og lederartikler når det er noe i vårt lokale nyhetsbildet som det er behov for å kommentere.

Raumnes er langt fra den eneste avisen som tar slike grep. Stadig flere aviser har kuttet ned og kuttet ut sine lederartikler. På mange måter er det en overlevning fra tidligere tider at en avis skal ha en individuell egne meninger, der skribenten skjuler seg bak avisens navn. Med medieansvarsloven som kom i 2020 er det blitt enda tydeligere at ansvarlig redaktør er personlig ansvarlig for alt som står i avisen. Da er det en naturlig følge at alle kommentarartikler er signerte, slik at leseren tydelig ser hvem som har skrevet. Det skal vi i Raumnes fortsette med.

Vi vil framover levere kommentarartikler i ulike sjangre. Fra før er leserne kjent med «frie tøyler», der vil lar våre reportere se på livet med et skråblikk, til nyhetsanalyser og kommentarer der avisens redaktører har en tydelig mening om lokale saker.