Frida Elise Aarhus tar et oppgjør med kroppspress i dette lesserinnlegget. Illustrasjonsfoto: Wilma Nora Dorthellinger Nygaard / NTB scanpix Foto: Wilma Nora D. Foto: Nygaard

Slutt å sammenlikne deg!

«Disse innleggene og reklamene er dét som skaper kroppspresset blant oss unge nå. Hvorfor tillater vi dette?», spør Frida Elise Aarhus i dette leserinnlegget.

Mange unge i dag sliter med psykisk helse. Mange har dårlig selvtillit og tenker at den beste utveien er å ende sitt eget liv. Akkurat dette med psykisk helse blir nedprioritert både på sykehus og i samfunnet. Dette er noe av det viktigste som skjer nå. Hvert eneste år tar 800 000 mennesker livet sitt, dette gjelder ikke bare unge men også eldre. Akkurat som Ari Behn, denne mannen var kjent som en norsk forfatter og bildekunstner. 1. juledag begikk han selvmord, men av ukjent grunn.

Ung i Nes

Dette leserinnlegget er et leserinnlegg i serien «Ung i Nes», der unge nesbuer setter ord på det som betyr noe for dem. Dette leserinnlegget er ett av flere som er skrevet av elever ved 8. trinn på Vormsund ungdomsskole.

Mange unge og voksne sliter med depresjon, angst, press og selvmordstanker. Disse menneskene sliter med å komme seg på jobb eller skole, og de sliter med å snakke med folk. Derfor kan det ende med selvmord, fordi de mener det er den letteste og beste utveien.

Mange unge er ekstremt opptatt av utseende, man må være tynn, pen, ha de dyreste klærne. Man må liksom være perfekt. Dette gir folk dårlig selvbilde, og man begynner å se stygt på seg selv. Sosiale medier er med på å gi mye press rundt unge, og det som før var privat er nå blitt offentlig og at alle kan se det. Dette gir mye press rundt både unge jenter og gutter. Jeg går på ungdomsskolen og det med kroppspress har holdt på lenge. Mange jenter og gutter blar gjennom blogginnlegg og reklameblader hver dag for å se hvordan de kan bli «finere». Disse innleggene og reklamene er det som skaper kroppspresset blant oss unge nå. Hvorfor tillater vi dette? Dette å selge reklameblader eller å poste «sånne» innlegg på sosiale medier. Det er blitt altfor enkelt for oss unge å «bestille» timer for å kunne se «finere» ut, bare noen tastetrykk unna, og det er veldig enkelt for oss å bli lurt når influensere eller butikkjeder reklamerer for Botox, hvitere tenner osv.

En ting som nå er blitt veldig populært er at både vanlige folk og bloggere legger ut innlegg av sine egne liv og privatliv. Mange mener det å være åpen om alt kan være lurt, men virkelig er det det? Det å begynne å ramse opp ting om kroppen din du kanskje ikke er hundre prosent fornøyd med, hjelper ikke disse usikre, unge menneskene videre i livet. De vil begynne å tenke over seg selv og at de har «for små lepper» eller «for lang panne». Dette skaper mer og mer usikkerhet blant folk, og disse usikre folka gjør alt for å kunne se perfekt ut, men ender bare opp med å ødelegge seg selv. De føler seg aldri bra nok, og vil bare gjøre mer og mer med seg selv. Til slutt er de så ødelagt så de vil bare ende sitt eget liv fordi de aldri føler seg fin nok. Ifølge VG.no tar rundt 800 000 mennesker rundt om i verden sitt eget liv hvert eneste år, det sies at dette antallet skal være fler enn de som blir drept i krig eller kriminelle handlinger. Selvmordsstatistikken økte ekstremt rundt 2016. Sosiale medier har mulig skyld i denne statistikken. Ungdommer må legge bort telefonen og se mer på den virkelige verden og se at alle ikke er like.

Folk må slutte å sammenlikne seg med andre på nett og i virkeligheten. Alle må ta tak i å snakke med hverandre om dette tema, vi må slutte dra folk ned for å få seg selv opp. Vi må slutte å se på alle på nettet sine kropper og at man ikke er bra nok fordi man ikke ser lik ut som den personen. For hvis man sammenlikner seg med andre vil man kanskje ta operasjon eller ta livet sitt. Det er ikke greit! Alle må ta tak i det.

Dette må ta slutt!

-Frida Elise Aarhus, 13 år, Vormsund ungdomsskole