VIKTIG HELLIGDAG: For Anne Teien er Samhain en viktig helligdag. De to siste årene har hun pyntet både restauranten "På Hjørnet" og huset hjemme i Skogbygda med skumle halloween-effekter. Foto: Tommy Simon Norum

– Sløret mellom de levende og døde er tynnere

Som en av de eldste anerkjente høytidene som feires rundt om i verden, har halloween eksistert i århundrer. Men har du noen gang lurt på når og hvorfor det hele startet? I denne kommentaren forteller Anne Teien om bakgrunnen til halloween, den keltiske høsttakke-festen Samhain, og hvordan du kan gjøre ditt eget Samhain-rituale for å kvitte deg med fortiden.

I dagens verden er halloween en høytid der barn kler seg ut i kostymer og går fra dør til dør og spør om knask eller knep. Men historien til halloween går helt tilbake til tusenvis av år siden, og stammer fra en hedensk høsttakke-festival kjent som Samhain. Det er den første vinterdagen ifølge den gamle keltiske kalenderen. Samhain er nyttårsaften i mange natur-tradisjoner og markerer slutten på et landbruks-år og starten på den neste. Ordet Samhain stammer fra gælisk og betyr sommerens slutt.

Begge feiringene holdes på samme tid av året og er dedikert til de døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Anne feirer dødens festival

En hellig natt

Over tid ble 31. oktober kjent også som All Hallows Eve, som betyr "hellig kveld", som inneholdt mye av de samme tradisjonelle hedenske praksisene. Natten kalles også Allehelgensaften. Tradisjonen sier også at Allehelgensaften er det tidspunktet da de døde kan blande seg med de levende. Det var grunnen til at kelterne søkte å beskytte seg mot avdødes ånder og brukte skumle masker for å skremme åndene bort. Derfor var dette farlig natt, og de skumle opplevelsene ble tatt videre til nyere versjoner av Allehelgensnatten, og videre til halloween slik vi kjenner det i dag.

Dagens Halloween ble adoptert i 1800-tallets Amerika gjennom irske immigranter som tok med seg sine høytidstradisjoner over dammen.

Les også
Anne og Erik er klare bak bardisken – nå får Nes et nytt spisested

Samhain er en helligdag

For meg er Samhain en viktig helligdag. Jeg liker å blande den med gamle tradisjoner og dagens skumle halloween-effekter. Huset vårt i Skogbygda, og nå de siste to årene hos restauranten «På Hjørnet» har kaffebaren alltid vært pyntet med noen skumle effekter. Forberedelsene til denne kvelden er mange, og allerede da kan man føle på et skifte i energiene. Med dette mener jeg hvordan sløret blir tynnere mellom vår egen og den åndelige verden.

Når sløret er på sitt tynneste i Samhain-natten, er det både for “vanlige” mennesker og åndene lettere å ta kontakt. Det enkleste er å snakke med den avdøde man ønsker å få kontakt med og be noen tegn. Tegnene trenger ikke å komme der og da, det kan ta noe tid, så vær gjerne oppmerksom over flere dager. Tegn kan være alt fra flimrende stearinlys, til musikken du kobler sammen med avdødes minne.

Det er mange forestillinger om overnaturlige hendelser som ble gjerne knyttet til natten 1. november. Hvis man for eksempel drømte om noe om denne natten, skulle drømmen senere gå i oppfyllelse.

ET TYNNERE SLØR: Anne Teien forteller at Samhain-natten natt til første november er spesiell, da sløret mellom de levende og døde er på sitt tynneste. Foto: Tommy Simon Norum

Samhain-ritualet

Samhainriualet er en keltisk rite (ofte religiøs, handling eller hendelse, journ.anm.) som hjelper deg med å bli ferdig med fjorårets problemer og vansker. Denne riten bør utføres natten til 1. november, som er nyttårsdagen ifølge gammelt keltisk kalender.

November er tiden midt i mellom, når sløret mellom fortid og nåtid, levende og død, er på sitt tynneste. Det er måneden for begynnelse og avslutning, og det er tid for å kvitte seg med fortiden og se framover.

JACK-O-LANTERN: Gresskarlykt, eller Jack-O-Lantern, er en tradisjon knyttet til Halloween. Bakgrunnen for lyktene er trolig inspirert av den irske historien om Jack, som hadde en tvilsom livsstil og en avtale med djevelen. Foto: privat

For ritualet trenger du følgende:

• En personlig eiendel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Et fiolett stearinlys.

• En liten boks med lokk.

• En bjelle.

Slik utføres ritualet:

Den personlige eiendelen bør ha i seg alt du ønsker å legge bak deg for å kunne starte på nytt. Den siste timen av 31. oktober skal du tenne lyset og plassere eiendelen i boksen. Forsegl lokket med litt voks fra stearinlyset. Hold i boksen, konsentrer deg om gloen på lyset, ring tre ganger med bjellen og si:

”Ånder, kom i denne natt, hent mitt strev som gjør meg matt. Jeg mener godt og ber så tynt, la fremtiden bli godt begynt.”

Gjenta dette tre ganger, og ring med bjellen mellom hver gang. Om morgenen begraver du boksen.

Les også
Her åpner Anne og Erik kafé og spisested