17.mai er feiring av friheten. Vår kamp i år er en kamp mot ufrihet fra en av våre minste organismer. Foto: Fred C. Gjestad

«Selv om vi er slitne av pandemien og lei av nok en amputert festdag, må vi aldri glemme viktigheten av frihet og selvstendighet»

«På nasjonaldagen minnes vi at denne kampen kjempes på skuldrene til våre forfedre, og vi skal også vinne den slik våre forfedre vant sine kamper», skriver redaktør Fred C. Gjestad om årets nasjonaldagsfeiring.

Årets nasjonaldagsfeiring blir kanskje den roligste vi kan huske, men likevel er det kanskje en av de viktigste.

Siden andre verdenskrig har Norge og nordmenn aldri opplevd en større inngripen i vår frihet enn vi har det siste året.

Hvert år hører vi flotte taler om hvordan norske bønder og fintfolk sto sammen mot den svenske overmakten og fikk på plass en grunnlov. Inspirert av både den franske og amerikanske grunnloven, fikk vi en grunnlov med stor vekt på frihet. Og tiden etter 1814 har vært en tid med økende grad av frihet. Med unntak av krigen, har vi vært et folk som har en stor grad av frihet.

Helt fram til nå:

En av de alle minste organismene vi kjenner til, har satt hele vårt samfunn på prøve. Et lite virus kalt Covid-19 har gjort at vi ikke lenger er så fri som vi har vært vant til. Det er ingen fremmed makt som nå for andre gang siden krigen hindrer oss i å gå i barnetog, men en verdensomspennende virusinfeksjon.

Selv om vi er slitne av pandemien og lei av nok en amputert festdag, der det i tillegg er meldt dårlig vær, må vi aldri glemme viktigheten av frihet og selvstendighet. Våre forfedre kjempet hardt mot overmakten for å få den friheten og selvstendigheten, og vi skal fortsette å holde den fanen høyt hevet.

Nasjonalsangens avslutning er en viktig påminnelse til oss, der vi står midt i vår generasjons største utfordring: «Og som fedres kamp har hevet det av nød til seir, også vi, når det blir krevet, for dets fred slår leir».

Vi står midt inne i vår generasjons kamp for frihet. En kamp som kjempes gjennom å ikke stå side om side, men om å holde avstand og bekjempe den minste krigeren av dem alle. På nasjonaldagen minnes vi at denne kampen kjempes på skuldrene til våre forfedre, og vi skal også vinne den slik våre forfedre vant sine kamper.