Ukrainske soldater som beskyter russiske psisjoner i nærheten av Bakhmut i Donetsk i slutten av november i fjor. Foto: NTB/AP Photo/LIBKOS/Arkiv

Sammen for Ukraina

«I våre lokalsamfunn, og i våre nabolag skal alle som kommer til oss føle seg hjemme», skriver Grete Sjøli og resten av ordførerne i Akershus i dette leserinnlegget.

For akkurat ett år siden rullet russiske stridsvogner igjen over Ukrainas grenser. Siden har en brutal angrepskrig blitt kjempet på europeisk jord, med enorme menneskelige lidelser. Titusener har mistet livet, hele byer og landsbyer har blitt teppebombet og millioner av mennesker har blitt drevet på flukt. Mange kommer til våre lokalmiljøer i Akershus.

Siden krigsutbruddet er millioner av ukrainere drevet på flukt, og mange kommer til Norge. Arbeiderpartiet i Akershus er opptatt av at vi skal bidra der vi kan. Flyktninger som kommer til oss skal oppleve lokale idrettslag som involverer dem, gode skoler som gir fellesskap og læring, og et storsamfunn som vil gi flyktningene som kommer hit lik mulighet til å lykkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Krigen som kjempes i Ukraina kjempes ikke bare for ukrainernes hjemland, den kjempes også for vår felles trygghet og sikkerhet. Russlands krig mot Ukraina er en krig mot våre demokratiske verdier og internasjonale regler. Det er disse prinsippene Putin nå angriper, og et av våre viktigste bidrag må være som en trygg mottaker av mennesker som trenger vår beskyttelse.

Det vil alltid være et før og etter 24. februar. Russlands ulovlige angrepskrig angår også oss. Den angår oss som tror på demokratiet og felles spilleregler for verdenssamfunnet. Vi som er avhengige av at folkeretten respekteres. Ukrainernes frihetskamp er også vår frihetskamp.

Derfor er vi stolte av at vår statsminister Jonas Gahr Støre klarte å samle samtlige partier på Stortinget, med unntak av Rødt, bak seg til Nansen-programmet. 75 milliarder kroner vil bli brukt de neste fem årene for å bistå ukrainerne militært og humanitært, i deres kamp mot russisk aggresjon og til gjenoppbygging av landet. Signalet Nansen-programmet viser er viktig, fordi det viser at vi står sammen på tvers av politiske skillelinjer hjemme i Norge.

Vi som ordførere og ordførerkandidater for Arbeiderpartiet her i Akershus ønsker å bidra med det vi kan for å hjelpe lokalt her hjemme. Vi skal sørge for rask bosetting i alle deler av fylket vårt. Sammen med frivilligheten skal vi sørge for rask integrering. Sammen med våre dyktige ansatte på skolene skal vi sørge for språkopplæring og inkludering av barn og unge. Sammen med lokalt arbeids- og næringsliv skal vi sørge for at arbeid til alle fortsatt skal være jobb nummer èn.

I våre lokalsamfunn, og i våre nabolag skal alle som kommer til oss føle seg hjemme, oppleve å bli inkludert og kjenne på at de er en del av et større fellesskap. Sammen skal vi sørge for at Akershus skal være et trygt sted for mennesker på flukt.

Hoda Imad, fylkesrådslederkandidat for Akershus Arbeiderparti

Grete Sjøli, ordfører Nes

Jørgen Vik, ordfører Lillestrøm

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ståle Grøtte, ordfører Rælingen

Hege Svendsen, ordfører Eidsvoll

Hanne Børrestuen, ordførerkandidat Nittedal Ap

Hans Thue, ordfører Nannestad

Iver Granerud, ordførerkandidat Nannestad Ap

Ragnhild Bergheim, ordfører Lørenskog

Anders Østensen, ordfører Gjerdrum

Anna Sandman, ordførerkandidat Gjerdrum Ap

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eyvind J. Schumacher, ordfører Ullensaker

Silje Rygland, ordførerkandidat Ullensaker Ap

Gunne Morgan Knai, varaordfører Hurdal

Cathrine Kjenner Forsland, ordfører Nesodden

Ola Nordal, ordfører Ås

Edvin Søvik, ordførerkandidat Ås Ap

Tom Anders Ludvigsen, ordfører Vestby

Christopher Leiknes, ordførerkandidat Enebakk AP

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hanne Opdan, ordfører Nordre Follo

Roger Evjen, ordførerkandidat Aurskog-Høland AP

Rita Hirsum Lystad, varaordfører Frogn

Harald Tyrdal, ordfører Lunner

Morten Lafton, ordfører Jevnaker

Thilde Marie Børsum, ordførerkandidat Bærum Ap

Ivar Granum, ordførerkandidat Asker

Alle Arbeiderpartiets ordførere, varaordførere, ordførerkandidater og fylkesrådslederkandidat i Akershus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.