«13 Reasons Why» handler om «Hannah Baker» som tok selvmord og la ut 13 kassetter som begrunner hvorfor hun gjorde det. Hun hadde en kassett til hver klassekamerat som førte henne til hennes selvmord.. (Beth Dubber/Netflix via AP) Foto: Beth Dubber

Psykisk helse og «13 reason why»

«Jeg mener at serien burde bli fjernet fra Netflix selv om jeg personlig synes den er bra», skriver Christine Crantz i dette leserinnlegget.

Idag leste jeg er artikkel på en 12-åring som tok selvmord etter å ha sett serien «13 reason why» på Netflix. Moren hennes overhørte at hun og vennene hennes drev med selvskading etter de så på serien. 2 dager før hun fylte 13 fant de henne død i farens hus.

Ung i Nes

Dette leserinnlegget er et leserinnlegg i serien «Ung i Nes», der unge nesbuer setter ord på det som betyr noe for dem. Dette leserinnlegget er ett av flere som er skrevet av elever ve3d 8. trinn på Vormsund ungdomsskole.

Serien handler om «Hannah Baker» som tok selvmord og la ut 13 kassetter som begrunner hvorfor hun gjorde det. Hun hadde en kassett til hver klassekamerat som førte henne til hennes selvmord.

13 reason why ble laget for å hjelpe folk, men heller økte selvmord blant unge mellom 10-17 år, sier amerikanske forskere. Serien har drastisk innhold som voldtekt, selvskading osv. Som kan være skremmende for unge å se på. Det kan føre uhyggelige tanker i hodet som fører til det som har skjedd denne 12 år gamle jenta og mange andre unge.

Mange frykter denne serien fordi amerikanske forskere mener at serien «13 reason why» er grunnen til økningen til selvmord. Statistikken økte 28,9% i måneden etter at serien ble lansert April 2017. Statistikken viste at det var gutter som var mest utsatt selv om flere jenter døde også.

Smitteeffekten

Vi er redde for smitteeffekten det når innholdet når så mange. For eks. I Lillehammer var det episode med selvmord. 3 selvmord og et svært alvorlig selvmordsforsøk. Rektoren på skolen var redd for at det skulle gå rundt en smitteeffekt på de nåværende elever og elever som gikk på skolen før. Det var mest folk i 20-års alderen.

Jeg mener at serien burde bli fjernet fra Netflix selv om jeg personlig synes den er bra, fordi innholdet i serien er ikke akkurat bra. Den viser voldtekt, selvskading og selve selvmordet til Hannah Baker. Denne serien har påvirket barn veldig viser statistikken og det er ikke bra.

Christine Crantz