Illustrasjonsbilde. Foto: NTB scanpix

«Pause fra koronaen»

«Vi er imponert over måten de unge i Nes har opptrådt på i denne tiden», skriver nyhetsredaktør Trond Rasmussen i denne lederartikkelen.

Denne uka er det vinterferie i skolene i Nes. Både elever, lærere og øvrig ansatte i skolen får dermed noen dagers pusterom fra en skolehverdag som styres av den hersens koronaen.

Det er vel fortjent.

For nå begynner det å røyne på for mange av oss. Da Nes stengte ned i mars i fjor, var det unntakstilstand og alt var nytt. Dessuten gikk det mot vår og lysere tider, og vi trodde det skulle bli kortvarig.

Les også
Fire nye koronasmittede

Nå, snart ett år etter, er unntaket blitt den nye normalen. Det er lett å forstå at folk er luta lei.

Koronaen har endret livene våre på grunnleggende vis. Den har tatt fra oss en verdi særlig yngre mennesker i Norge alltid har tatt for gitt: Friheten til å leve livene våre som vi ønsker.

Les også
Én gladbeskjed – og én negativ nyhet om korona i Nes

I en ny rapport har Folkehelseinstituttet (FHI) kartlagt den foreløpige forskningen på koronapandemiens konsekvenser for barn og unge. Sårbare barn som ikke blir fanget opp av hjelpeapparatet, savn etter venner og det sosiale miljøet og en mulig negativ utvikling i barn og unges psykiske helse, er blant funnene.

Les også
Elevene insisterte på mer seksualundervisning: – Det var ikke kleint

I tiden fremover er det ekstra viktig at voksne som i ulike funksjoner er tett på barn i Nes, evner å fange opp endringer i de unges psykiske helse. Mange vil trenge ekstra hjelp.

Vi er imponert over måten de unge i Nes har opptrådt på i denne tiden. Vårt inntrykk, basert på tilbakemeldinger fra både lærere, trenere og andre som er i jevnlig kontakt med barn og ungdom, er at de unge jevnt over forholder seg lojalt til smittevernregler og kravene som stilles til dem.

Les også
Sjonglerer hjemmeskole, russetid, karakterpress og korona

Det er imponerende, og tyder på at både lærere og foreldre har gjort en god jobb med å formidle alvoret i situasjonen.

Lærerne som nå forhåpentligvis nyter noen avslappende dager, skal vite at innsatsen verdsettes. Også de har hatt et krevende år, med hjemmeskole og alt hva det innebærer av utfordringer knyttet til formidling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi er kjent med at Nes-lærerne har vært bevisste på å sende elevene små meldinger, med positiv feedback og spørsmål om hvordan de har det.

Akkurat det har kanskje vært viktigere enn noe annet i tiden vi forhåpentligvis snart har lagt bak oss.