FJORÅRETS JUL: Skogbygda Skolekorps deltok på julegudstjenesten i Ingeborgrud kirke i 2019. I år blir det kun noen få som får møte opp i kirken på julaften. Foto: Tommy Simon Norum

Passivt av kirken

«Kirkens tiltak framstår som passivt på kanskje den eneste dagen i året hvor etterspørselen er større en tilbudet», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Les også
Påmelding til årets julegudstjenester – kun et fåtall får plass

Julaften er den ene dagen i året at selv ikke-religiøse går i kirken. Det er passivt av kirken å ikke lage et smittesikkert tilbud som når ut til flere.

Les også
En annerledes julaften i Nes

Er det noe vi trenger denne jula, er det et budskap om håp. Akkurat som kirkene forkynner hver eneste jul. Er det noe år vi virkelig trenger en julegudstjeneste på vei inn i høytiden, så er det kanskje i år. At kirkens svar på det er å be folk gå i kirken tidligere eller senere i desember er uforklarlig passivt.

Les også
Ensomhet: - Det handler ofte om en forventning

Vi mener selvsagt ikke at kirken skal utfordre smittevernreglene. For alt i verden ønsker vi ikke at julegudstjenestene skal bli årets smittegudstjenester. Men noen begrensninger kan utfordres og andre kan man gjøre på en smittesikker måte. Når kirkens svar er forhåndspåmelding og begrensninger er det en reaktiv måte å nærme seg problemet på.

For julaften er uten sammenlikning den dagen flest nesbuer går i kirken. Ja, det er av tradisjon. Men vi gjennomfører tradisjonen fordi det gir oss noe.

Vi er overrasket over at ikke kirkene har utfordret myndighetene på kravet om at det kun er 50 deltakere når det er kirkebenker. Ville for eksempel fysiske stengsler som armlener gjøre at benkene kunne omdefineres til å regnes som fysiske seter, og på den måten kunne man samlet 200?

Les også
Dropper løp og kjøp-kampanjer for en tryggere julehandel

Hvorfor arrangerer de ikke flere gudstjenester? Det er vel mulig å korte ned gudstjenestene, og ha flere gudstjenester på julaften? Det er tross alt kirkens viktigste dag, målt i besøkstall. Og har de vurdert utendørs gudstjeneste? På plassen foran rådhuset kunne det vært mulig å samle mange og samtidig opprettholdt smittevernreglene.

Det er en enkel løsning å sette opp en bestillingsside og la maksimalt 50 personer komme inn på gudstjeneste. Men det framstår som passivt på kanskje den eneste dagen i året hvor etterspørselen er større en tilbudet i kirken.