GIKK BORT: Matthew Perry døde lørdag ettermiddag, lokal tid, bare 54 år gammel. Det er nok flere enn meg som kjente på tristhet da nyheten kom.

«Nyheten kom som et sjokk, men jeg var ikke overrasket»

«Han er den første av de seks hovedkarakterene som har dødd, og det er nok mange som er enige med meg når jeg sier at det blir en annerledes opplevelse å se på Friends nå», skriver journalist og Friends-fan Amanda Tandberg i Frie Tøyler.

Jeg var ikke engang født da TV-serien Friends hadde premiere i 1994, og var seks år da de sendte sin siste episode i 2004. Men jeg har fremdeles fått med meg mye fra serien, som er en av verdens mest sette. Nesten 22 millioner amerikanere fikk med seg premieren, og over 52 millioner amerikanere fikk med seg siste episode, ifølge Wikipedia.

Hver dag, da jeg kom hjem fra ungdomsskolen og videregående, gikk det et par timer før Friends-episoder rullet på TV-skjermen. Friends var faste innslag på TV denne ettermiddagen, sammen med andre serier som "The Big Bang Theory" og "Two and a Half Men". Det var før man kunne se serier hvor som helst, og man måtte forholde seg til de faste tidene på lineær-TV.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var først og fremst pappa som så på dette, men jeg ble etter hvert mer og mer gira på å være med å se på. Det var jo faktisk litt gøy, og Friends ble raskt favoritten.

Etter hvert, da Netflix virkelig gjorde sitt inntog, bestemte jeg meg for å se hele serien, fra første episode i sesong 1 til siste episode i sesong 10. Hadde jeg noen ledige timer, var det Friends jeg så på. Og jeg ble aldri lei.

Den dag i dag har jeg ikke tellinga på hvor mange ganger jeg har sett Friends fra start til slutt, og jeg er helt sikker på at jeg ikke er alene om det. Jeg anser meg selv som en veldig stor fan av serien, og vil gjerne bli utfordret i en Friends-quiz sammen med venner av meg som er like begeistret som meg. Dessuten kan man finne både notatbøker og kopper med Friends-tema hjemme hos meg.

Friends er en serie som har fenget mange, og som har betydd mye for mange.

Det har jeg særlig sett de siste dagene.

Søndag våknet vi til nyheten om at Matthew Perry, som spiller Chandler Bing i Friends, var død. Uten helt å vite årsaken, annet enn at han ble funnet i boblebadet i sitt eget hjem i Los Angeles – angivelig funnet av assistenten sin lørdag ettermiddag (lokal tid). Han ble bare 54 år gammel.

På sosiale medier florerer det av hyllester til den flinke skuespilleren, og flere forteller at Perry, eller Chandler Bing, har hjulpet dem gjennom vanskelige perioder i livet gjennom Friends. Chandler Bing er en karakter som strever med sitt, men som har en sarkastisk og humoristisk distanse til det meste. En karakter sikkert mange kan kjenne seg igjen i, og som er vanskelig å ikke like.

MINNES: Utenfor det kjente Friends-bygget i New York har flere lagt ned blomster til ære for Matthew Perry og hans bortgang. Foto: AP Photo/Brooke Lansdale

Jeg lar meg sjelden påvirke i spesielt stor grad når en stor kjendis dør. Jeg husker godt da Michael Jackson døde, selv om jeg bare var 10 år, og jeg syntes det var utrolig trist da Kobe Bryant mistet livet, men nå føles det nesten som at noen jeg kjente personlig har dødd. Det er jo helt merkelig å tenke på hvor mye en TV-serie kan virke inn på en, og hvor mye man kan sørge over tapet av noen man ikke kjente.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For det er faktisk det jeg føler jeg gjør nå.

Perry har vært åpen de senere årene om at han i mange år har slitt med rusproblemer. Han har på flere talkshow snakket om at han synes det er vanskelig å se på Friends, fordi han synes synd på karen han ser på skjermen. Han har det ikke bra. Perry har røpet at han ikke engang husker å spilt inn flere av sesongene, fordi han var så ruset. Og vet man ikke det når man ser Friends, er det heller ikke lett å legge merke til det.

Han har fortalt om at han har vært flere ganger innom rehab, og i 2021 kunne han fortelle at han hadde vært nykter i et år. I fjor lanserte han boka "Friends, Lovers and the Big Terrible Thing", hvor han har vært åpen om sykdom, rus og ensomhet. Den skal jeg i hvert fall lese nå.

Bare noen timer etter nyheten kom, fikk jeg opp en snutt på TikTok, hentet fra et intervju angående boka hans, for ikke så lenge siden. Her sier han: “I say in the book that if I did die, it would shock people, but it wouldn’t surprise anybody. And that’s what I’m doing with writing this book. That’s why I wanted to do it.»

Denne setningen satt seg veldig hos meg, fordi det var akkurat det jeg tenkte. Nyheten kom som et sjokk, men jeg var ikke overrasket.

Ennå er det uvisst hva som forårsaket drukningen, og det skal jeg heller ikke spekulere i. Det som er helt sikkert, er at verden har mistet en utrolig flink skuespiller med en komisk timing jeg sjelden har sett.

Han er den første av de seks hovedkarakterene som har dødd, og det er nok mange som er enige med meg når jeg sier at det blir en annerledes opplevelse å se på Friends nå. Uansett håper jeg at Matthew Perry har det mye bedre der han er nå, og jeg tror og håper at han blir husket for mye mer enn bare rollen som Chandler Bing.