KLER TRØYA: Tiril Udnes Weng kler godt den gule COOP-trøya som viser at hun leder verdenscupen.Foto: Heiko Junge / NTB

Nes Ski på topp i verden

Smak litt på den setningen. Nes Ski på topp i verden. Det smaker godt, gjør det ikke?

En skiløper fra Årnes og Nes ligger altså på topp på verdenscupens liste etter seks renn denne sesongen. Tre 3. plasser og en strålende 2. plass på 20 km fellesstart søndag er fasiten på sesongestarten. Tiril Udnes Weng har tatt steget opp, og selv om 26-åringen mangler seieren, har hun så langt denne sesongen vært verdens beste allround langrennsløper på kvinnesiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Tiril nær seieren: - Skjønner ikke helt hva som skjer

Tiril har tilbakevist at det er krise i norsk damelangrenn, slik riksmediene har hevdet. Det er kanskje en naturlig når en kapasitet som Therese Johaug gir seg. Men historien viser at det kommer nye løpere og overtar når de beste gir seg.

Tiril og tvillingsøster Lotta har vært å se på våre sportssider i svært mange år allerede. Det har vært fotball og friidrett, og selvsagt langrenn. Tvillingene har vært landets beste i sine årsklasser, og tatt VM-gull i juniorklassene. Overgangen til senior har imidlertid virket tøffere, og de har selvsagt levd i skyggen av verdens beste løpere, som Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng og Therese Johaug. Samtidig har det nok vært inspirerende å være på lag med disse.

2009: Tiril og Lotta i 2009. Det har blitt mange premieseremonier på tvillingene siden den gang.

Nå er bare Heidi Weng tilbake fra de mest rutinerte, og en ny generasjon tar steget opp. Tiril har så langt gjort sine saker særdeles godt, og viser at krise i norsk damelangrenn ikke er så veldig stor.

Tiril har tidligere yppet seg kraftig i sprintene, men slitt litt mer på de lengre distansene. Etter fredagens 7. plass på 10 km var Tiril tilbake i den gule ledertrøya som hun kapret etter de to første rennene i Ruka. Etter det siste rennet i Ruka delte hun topplassen med Frida Karlsson.

Les også
Tiril nær seieren: - Skjønner ikke helt hva som skjer

Lørdagens sprint gikk hun med den gula trøya, og styrket ledelsen. Kanskje var søndagens renn en form for eksamen, en 20 km fellesstart i klassisk teknikk. Og Tiril besto eksamen med glans. Hun plasserte seg langt framme, lå langt framme og hadde god kontroll. Men på den siste runden virket det som om løpet var kjørt, da Frida Karlson hadde mørnet feltet og Tiril lå åtte-ni sekunder bak. Men nok en gang klarte feltet å komme seg opp, Tiril var taktisk god og klok, snek seg inn mellom Karlsson og Ebba Andersen før spurten og beholdt 2. plassen til mål.

PÅ TOPP: Faksimilen fra FIS viser toppen av verdenscuplista etter seks renn denne sesongen.

Det er bare å takke Tiril for fantastisk god underholdning en søndag formiddag. Det var mye vilje i det Tiril gjorde mot slutten, og det viser at hun er blitt voksen i løypene. Ja, seieren mangler, men du verden. Hva kan vi kreve? Hun er god i sprint og god på distanse. Hun leder verdenscupen 76 poeng foran Frida Karlsson og 117 poeng foran Jessica Diggins. Karlsson har så langt to seire, Diggins en. Men Tiril har vært den jevneste og beste, så langt. Og kan glede seg til ny verdenscup-helg på Beitostølen der hun skal gå i den gula trøya.

Jeg regner med at det er særdeles motiverende for dugnadsgjengen i Nes ski- og sykkelanlegg, samt for Nes Ski og alle deres unge løpere, å se Tiril på toppen av verdenscuplista. Vi vet at Tiril og Lotta har sendt mange rosende ord og takker dugnadsgjengen som sørger for løyper i Nes. Når tvillingene er hjemme hos mor på Årnes, kan de altså få trent i anlegget i Fenstad.

Les også
Udnes Weng og Kalvå med stikk til pressen: – Vi har latt oss motivere

Og hei, vi har jo ikke glemt Lotta oppi dette. Hun kommer imidlertid i disse dager litt i skyggen av søstera. Lotta har samlet 187 verdenscuppoeng og ligger på 20. plass. Hun må bare la seg inspirerer av Tiril, og ta steget opp etter tvillingsøstera.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er to fantastisk fine representanter for vår kommune som konkurrerer på aller ypperste nivå i langrennssporet. Det blir svært spennende å følge dem videre denne sesongen, og ekspertene på TV2 mente Tiril godt kunne klare å beholde den gula trøya gjennom sesongen. Men VM er fortsatt sesongens store mål, og det kan bety at noen renn droppes. Vi regner med at Tiril sammen med landslagsledelsen tar fornuftige valg på vegen videre.

Vi kan bare takke for underholdningen så langt, og glede oss til helgen som kommer. Da er det sprint fredag, 10 km lørdag og stafett søndag.