Nei til lekser!

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad

«I følge Dagsavisen.no viser forskning at lekser skaper helseproblemer som depresjon, stress og angst for alle klassetrinn», skriver Casper Ovell-Rolén i dette leserinnlegget.

Vi i Norge har lekser på grunn av at vi skal pugge, koble hjemmet og skolen sammen og for å lære hjemme også. Jeg sier nei til lekser, og ønsker at det burde fjernes.

Ung i Nes

Dette leserinnlegget er et leserinnlegg i serien «Ung i Nes», der unge nesbuer setter ord på det som betyr noe for dem. Dette leserinnlegget er ett av flere som er skrevet av elever ved 8. trinn på Vormsund ungdomsskole.

Hovedgrunnene til at lekser burde fjernes er fordi det tar min fritid. Om et barn trenger hjelp fra foreldrene sine og de har en lavere utdanning, blir dette et problem når barna trenger hjelp også, fordi de får mindre hjelp og dermed et dårligere utgangspunkt.

Om vi har heller litt lengre dager på skolen så får alle den hjelpen de trenger. Og de får lik hjelp fra samme lærer og derfor blir det likt for alle og lik læring. Om du har hatt en lang dag på skolen, er sliten og vil slappe av til du skal på trening. Men så må du slite deg ut enda mer med lekser. Lekser er stressende og tar fritiden og det sosiale til ungdom. Du får ikke trent like mye og du får ikke vært med venner like mye som du selv ønsker. Om barnet trenger hjelp og spør når foreldrene også er sliten blir det bare konflikt og krangling på grunn av lekser.

Lekser er forferdelig, stressende og slitsomt. INGEN orker lekser når de har kommet hjem fra en lang dag på skolen og det første de må gjøre er å gjøre lekser for å rekke treningen. Og om du ikke rekker lekser må du være oppe lenge for å gjøre det, det blir mindre søvn og hele dagen etter blir ødelagt. Og om du får mindre søvn og dagen etter blir ødelagt har du lært mindre , ikke mere på grunn av lekser. Om du ikke rekker leksene fordi du heller trenger søvn og slappe av, får du anmerkning.

HELT ÆRLIG: Kutt ut LEKSER.

Lekser ødelegger min motivasjon for å pugge på prøver. Om jeg har en prøve vil jeg mye heller øve på den enn å gjøre ferdig en lekse. Fordi jeg lærer ingenting av lekser, det tar bare min tid. Om jeg er hjemme vil jeg heller slappe av til en ny dag eller en trening. Jeg har nettopp hatt en lang skoledag og det første jeg må gjøre er lekser. Det orker jeg ikke når jeg nettopp har hatt en enormt lang dag. Så er det ikke lekser jeg ønsker å gjøre først.

Jeg lærer da ingenting av lekser, jeg har ALDRI lært noe bare pugging, pugging og enda mer pugging. Det hjelper meg ikke å pugge noe jeg nettopp har repetert på skolen 1 time før. Også når jeg er tilbake neste dag er det bare mer pugging av akkurat samme ting også komme hjem og gjøre det samme igjen. Bare repetisjon og repetisjon. Gang på gang. I følge Dagsavisen.no viser forskning at lekser skaper helseproblemer som depresjon, stress og angst for alle klassetrinn.

Casper Ovell-Rolén