BÅL I KIRKEN: Før spøkelsesjegerne kom lørdag kveld, hadde speiderne leirbål inne i kirken. Foto: Fred C. Gjestad

Nattlig besøk på kirkeruinene

Overnattingen på kirkeruinene skulle være rolig og idyllisk, men ble fylt av spøkelsesjegere. Les «Frie Tøyler» fra redaktør Fred C. Gjestad.

Filmmusikken fra 80-tallsklassikeren «Ghostbusters» ljomet på full guffe fra bilens musikkanlegg, før gjengen spolet nedover vegen. Klokken er rundt 01 på natten. Parkeringsplassen på kirkeruinene er like full som på en varm og solrik søndag formiddag. «Ghostbusters»-fansen var langt fra de siste som var der denne natten.

Les også
Folk strømmet til kirkeruinene: Se bildene

I forberedelsene til «Poesi og Poteter» som gikk av stabelen søndag, overnattet jeg på Nes kirkeruiner fra lørdag til søndag. Sammen med et 30-talls speidere i alle aldere lå vi i telt på gressplenen foran Kirkeruinene. Et ufattelig fint sted å overnatte, med god oversikt og et historisk sus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fredelig

Vi skulle sove på det som virket som en fredelig idyll, men ble forstyrret av voksne menn på jakt etter noe helt annet. Og det var veldig mange flere enn vi i vår villeste fantasi kunne forestille oss.

Et grovt anslag er at det var et par hundre personer var innom i løpet av natten. Spøkelsesjegere, soppjegere og rånere. Overvekten var helt klart på spøkelsesjegere. Mange hadde reist langt for å få et paranormalt møte på Kirkeruinene. Vi møtte folk fra Hadeland, Stavern og Hamar.

Les også
«Spøkelsesjakt» endte med politiutrykning

Spøkelsesjegere mener at Kirkeruinene er et av de mest hjemsøkte stedene i Norge. Og da er det spesielt jubel-olding og prest Jacob O. Finckenhagens som ligger gravlagt utenfor kirka, som de mener går igjen. Ved siden av spøkelsesjegere så var det også lokale «rånere» som var innom på sin nattlige kjøretur. Uten at vi så det, var det trolig noen på jakt etter Fleinsopp også. Det skal angivelig være en forekomst av denne rus-soppen i området rundt ruinene

Tik Tok

@trikse.pappa

Svarer @Viral? Beklager til alle som ble skuffet i går❤️#triksepappa #foryou #foryoupage #fyp #4u #trend #trending #tiktoktrending #norsktiktok #tiktoknorge #hjemsøkt #haunted #hauntedtiktok #hauntedhouse #ennattispøkelseshuset

♬ Fairytale (From "Shrek") - Geek Music

Vi satt rolig rundt bålet. Klokken var like før midnatt. Det kom tre voksne karer bort til oss for å låne noen fyrstikker. Lite visste vi at det var spøkelsesjegere på jakt etter noe overnaturlig.

Senere fikk vi vite at det var var Tik-Tokeren «Triksepappa», med 90 000 følgere, som var der. Sammen med to venner hadde han kommet helt fra Stavern for å jakte på paranormale fenomener.

Han hadde en times lang «direktesending» på TikTok. Det hadde han også foregående uke, selv om det da ble avbrutt av tilreisende som kom innom for å ødelegge.

Detektor

Han var på kirkeruinene med en slags spøkelsesdetektor. En liten boks som sto på bakken med en antenne og noen blinkende lys. Boksen ble satt foran Jacob Finckenhagens grav. Idet den ble startet ga den fra seg en monoton lyd. En rød lampe lyste på boksen, og noen ganger blinket det en grønn lampe.

Hvis den blå lampen lyste, så var det «bevis» på at det var en energi tilstede. Det kunne da være noen som gikk igjen. De prøvde å stille noen spørsmål, for å få den blå lampen til å lyse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter å ha holdt på i en drøy times tid, mente de at de hadde fått besøk av noe overnaturlig inne i kirkerommet.

Trafikk

Det var en stor overraskelse at trafikken var så stor som den var. Jeg tenkte det ikke er rart det er hærverk på Kirkeruinene med så mye trafikk i ly av nattemørket. Det er neppe noen andre steder i Nes som er så godt besøkt på den tiden av døgnet.

Mens jeg lå i teltet og hørte bilene kjøre fram og tilbake, lå jeg og tenkte på om det er greit eller ikke, at det er så mye nattlig trafikk? Og om det er greit, bør det være noen form for kontroll? Eller er dette noe som kommunen kan markedsføre, og gi blest om et av de vakreste stedene vi har i Nes?

Min konklusjon før jeg sovnet, var at jeg absolutt ikke har noen svar på disse spørsmålene. Samtidig er det nok mange nesbuer som er i samme bås som meg, og som ikke har peiling på hvor «populært» kirkeruinene faktisk er.

Spørsmålet er om vi ønsker den kjendisstatusen.