Sigurd Botness Greni og Ole Kristian Lyrstad Thesen sto på stand i fjorårets festival. Nå er det snart tid for en ny.

«Nå skal vi feire det naturen har gitt oss»

«Nesbuen må kjenne sin besøkelsestid, uten publikum blir matfestivalen død», skriver redaktør Fred C. Gjestad i denne lederartikkelen.

Har du et ønske om at det skal være aktivitet i Nes? Da må du også bruke det som er tilgjengelig.

Førstkommende helg arrangeres matfestivalen Brød & Cirkus igjen. Midt i matfatet på Romerike arrangeres en skikkelig høsttakkefest, som med både underholdning og moro, gjør stats på maten vi lager. I ti år har festivalen gått av stabelen og nok en gang blir det folkefest i Årnes sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Gleder seg til å møte festivalpublikummet

Kanskje spesielt i år er et godt tidspunkt for å ha en festival. Det er krig i Europa. Ukraina er Europas spiskammers som produserer enorme mengder med mat. En fortsatt krig kan skape en global matkrise. Samtidig har lokale bønder opplevd et av de beste kornårene noensinne. Vi har laget mer matkorn enn på lenge.

Det er det grunn til å feire. Ja, for til alle tider har vi feiret at avlingen er i hus. Selv om de fleste av oss ikke har et personlig forhold til landbruk, er det fortsatt en god grunn til å feire. Det er nettopp det matfestivalen inspirerer oss til. Å feire og feste over det som naturen gir oss.

Les også
Duket for bygdefest når Hagle kommer til Årnes

I ti år har vi fått gode opplevelser, kontakter har blitt skapt, og det er lagt godt grunnlag for lokalmat.

Men som i alt som blir arrangert, uten publikum blir det dødt og uten livets rett. Når vi nå går mot en ny festival, må også nesbuen kjenne på sin besøkelsestid. I en helg stappfull med aktivitet er det bare å rydde i kalenderen. For det er som Raumnes skrev nylig: Festivalen har ganske små budsjetter, så det lages mye aktivitet for ganske små midler. Den beste oppmuntringen til arrangørene er at lokalmiljøet støtter opp om aktivitetene, både de som er gratis og de som krever inngangspenger.

Les også
Dette er prislappen på folkefesten

Er du en av dem som ønsker at det «skjer mer» på Årnes og i Nes, så er ikke svaret å sitte og klage.

Svaret er å bruke det tilbudet som er tilgjengelig. Det viser arrangørene at det er et marked, og i neste omgang vil det skape enda mer aktivitet. Vi må kjenne vår besøkelsestid og sammen bidra til at matfestivalen blir en gedigen folkefest.